Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Nosečnostni test

Vprašanje: Sem mama treh deklic, načrtujem pa še eno nosečnost. Pri načrtovanju nosečnosti vedno uporabljam nosečnosti test. Zanima me, koliko dni po oploditvi je test že lahko pozitiven, oziroma, kdaj je raven hormonov že dovolj visoka. Pri zadnji nosečnosti je bil test 25. dan od zadnje menstruacije že pozitiven.
Ali je test lahko pozitiven že 6 oz. 15 dni po odnosu, kot sem sama izračunala?

Nekaj dni pred menstruacijo

Sodoben urinski nosečnostni test postane pozitiven nekaj dni, preden izostane pričakovana, redna menstruacija. Ker pa je ovulacija tako »skrivnosten« dogodek, ki je načeloma nepredvidljiv, seveda vsake nosečnosti ne moremo na uro natančno načrtovati. Računanje od »spolnega odnosa dalje« se ne obnese, ker spermiji v rodilih preživijo tudi 5 dni in celo dalj, zato lahko ovulacija kadarkoli v času prisotnosti spermijev v rodilih pripelje do oploditve in zanositve. Tako je možno, da spolni odnos 15. dan ciklusa povzroči oploditev pri zakasneli ovulaciji na primer, 20. dan ciklusa in tako test nosečnosti 28. dan ciklusa še vedno ni pozitiven, kar pa ne pomeni, da ne more biti nosečnosti. 

Vsaka dva tedna

Ker nosečnostni testi kljub široki dostopnosti niso zastonj, svetujemo, da test po izostanku menstruacije ne ponavljate pogosteje kot na 2 tedna, dovolj pa bi bilo tudi 1 krat mesečno, do 3 mesece ali do pojava menstruacije. Po odsotnosti menstruacije, 3 mesece ali več, in ob odsotni nosečnosti, pa je čas za obisk pri ginekologu.

as. mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekologije in porodništva
 

 • 27.02.13@22:14:55
  Zdravo,
  mene pa zanima.. fant je dozivel izliv, ampak ni imel penisa v meni, sperma je sla po postelji. Tudi s prsti je ni nanesel v noznico. Strah in trepet je le v tem, ker mi zamuja menstruacija. Hvala za odgovor
  Zdravo,
  mene pa zanima.. fant je dozivel izliv, ampak ni imel penisa v meni, sperma je sla po postelji. Tudi s prsti mislim da je ni nanesel v noznico. Strah in trepet je le v tem, ker mi zamuja menstruacija. Hvala za odgovor

  prebrala sem: Nosečnost je mogoča, če pride sperma v stik z nožnico (vagino) na kakršenkoli način. Vanjo lahko prispe tako, da se izloči iz penisa, da jo vnesemo s prsti ali če spolzi iz kondoma.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.