Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Porod v medenični vstavi

Vprašanje: Sem v 30. tednu nosečnosti in moj otrok je še kar v medenični vstavi (že od 12. tedna). Na začetku nosečnosti sem nekje zasledila, da obstajajo vaje za nosečnico, s pomočjo katerih se otrok obrne v pravilno lego. Jih morda poznate?

Obračanje ploda

Plod lego v svojem »vodnem bazenu« neprestano spreminja, celo nekajkrat na uro. Zgolj slučaj je torej, da so vašega večkrat zapored videli v medenični vstavi. Je pa res, da višja kot je nosečnost, večji je plod, plodovnice oziroma prostora v »bazenu« pa je vse manj. Zato se plodovi v višji nosečnosti tudi manj obračajo, čeprav so še kako aktivni.

Ste noseči prvič?

Žal nam niste napisali, katera po vrsti je vaša sedanja nosečnost. Pri ženski, ki še ni rodila, se plod postavi v svojo lego, ki je do poroda ne spremeni več, med 34. in 36. tednom nosečnosti. Pri ženski, ki je vsaj enkrat že rodila, pa še kak teden kasneje. Nosečnica sama s svojim obnašanjem ali aktivnostjo na vse to nima bistvenega vpliva. Govorimo seveda o nosečnici, ki se normalno giblje. Četudi bi potemtakem nosečnica vsako drugo popoldne stala na glavi, bi to, razen komentarjev mimoidočih, ne izzvalo nobene resne spremembe.

Zunanji obrat ploda

Ampak tudi tukaj znamo pomagati. Z manevrom, ki ga izvajamo v nekaterih porodnišnicah in mu pravimo zunanji obrat, skušamo plod obrniti v glavično vstavo. Metoda je v rokah veščega porodničarja uspešna v 50%, izvaja pa se okoli 36. tedna nosečnosti, zaradi možnih zapletov izključno v porodnišnicah. Če bo vaš plod po 34. tednu nosečnosti še vedno v medenični vstavi, vam svetujem, da se posvetujete z vašim ginekologom glede napotitve na zunanji obrat.

asist. dr. sci. Leon Meglič, dr. med., specialist ginekologije in porodništva
 

  • 10.11.10@00:08:46
    Pozdravljeni sem Anita Saciri in zivim v Angliji in sem noseca (35 tdn.) Zelo se bojim saj tudi moj otrok je v tem polozaju (drugi otrok). Moj Doktor mi je rekel da ECV External Chephalic Version (MANEVER) je bolec. Sem todi Diabetik in mi je rekel da carski rez bo nevaren zame. Kaj mi svetujete?
    anita
    anita
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.