Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Kdaj na prvi pregled v nosečnosti?

Vprašanje: Sem bodoča mamica, noseča 12 tednov. Rada bi vedela tudi, ali je v 15. tednu nosečnosti pozno za prvi pregled pri zdravniku in za ultrazvok. Ko sem ugotovila, da sem noseča, sem se takoj naročila na pregled (noseča naj bi bila po mojih izračunih okoli šest tednov), vendar pa me sestra ni hotela naročiti prej, češ da ne bo nič narobe, če bom pregledana šele takrat. Meni se to zdi pozno.

Prvi pregled naj bo zgodaj

Žal moram reči, da sestra, ki vas je tako »lepo« odslovila, ni imela prav. Zgodnji pregled v nosečnosti je potreben zato, da se ugotovi, kje nosečnost sploh je - v maternici ali izven nje. Kljub vse pogostejšim zunajmaterničnim nosečnostim lahko prav zaradi zgodnjega ultrazvoka (do 10. tedna nosečnosti) pravočasno ukrepamo in preprečimo resnejše zaplete.
Nadalje je zgodnji pregled potreben zato, da ugotovimo dejansko trajanje nosečnosti in pravilno izračunamo termin poroda. Kasneje je to mnogo težje, včasih celo nemogoče. In slednjič, v 12. tednu nosečnosti lahko opravimo ultrazvočno merjenje nuhalne svetline pri plodu. Nuhalna svetlina je razdalja med hrbtenico in kožo na plodovem vratu. Povečanje te gube lahko pomeni, da je plod okvarjen. Na tak način z 80% zanesljivostjo najdemo plod, ki ima Downov sindrom. Vse kasnejše neinvazivne preiskave imajo bistveno nižjo zanesljivost.

asist. dr. sci. Leon Meglič, dr. med., spec. ginekolog in porodničar

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.