Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Spontani splav in nepravilna oblika maternice

Vprašanje: Pred nosečnostjo sem imela več kot eno leto približno 7 dni pred menstruacijo rjavkaste izcedke. Menstruacija, ki je bila neredna in boleča, je trajala 5 dni. Na ginekološkem pregledu je bilo ugotovljeno, da imam zarastline na levem jajčniku. Vendar z zanositvijo nisem imela težav.

V 6. tednu nosečnosti pa so se zopet pojavili rjavkasti izcedki. Ginekolog je na prvem ultrazvočnem pregledu (v 7. tednu) ugotovil, da ne gre za krvavitev iz maternice, ampak da imam popokane žilice v nožnici. Na tem pregledu pa še ni bilo možno zaznati utripa placente. V 9. tednu sem bila pregledana z vaginalnim ultrazvokom, ker z navadnim ultrazvokom zopet ni bilo možno zaznati utripa. Pri pregledu z vaginalnim ultrazvokom je bil viden utrip in tudi plod naj bi bil pravilno razvit. 

V 20. tednu pa sem imela spontani splav. Vzrok naj bi bil nepravilno razvit plod, saj je tehtal 100 g in bil velik le 12 cm. Po splavu sem bila zopet pregledana z vaginalnim ultrazvokom, kjer je ginekolog ugotovil, da imam nepravilno, tako imenovano kahlasto obliko maternice.

Pred naslednjo zanositvijo moram imeti HSC. OP poseg. Muči me več vprašanj. Ali je mogoče, da je bil plod nepravilno razvit oz. se ni mogel pravilno razvijati zaradi nepravilne oblike maternice? Ali bo v naslednji nosečnosti večja tveganost, da bom imela prezgodnji porod? Ali bo naslednja nosečnost tudi rizična? Koliko časa po posegu je priporočljivo počakati z zanositvijo? Prosim tudi, da mi na kratko in preprosto napišete, za kakšen operativni poseg gre v mojem primeru.Septum (pregrada) v maternici
Kot je razbrati iz vašega pisma, so vaše težave posledica nepravilnosti v razvoju maternice. Teh je več vrst in glede na to, da vas bodo histeroskopsko operirali (HSG.OP), lahko sklepam, da imate pregrado (septum) v maternici.

Histeroskopska operacija
Histeroskopska operacija je poseg v splošni anesteziji, pri kateri vam skozi nožnico operativno odstranijo pregrado v maternici. Prednost teh posegov pred klasičnimi, pri katerih so prerezali trebušno steno in telo maternice, je velika. Po histeroskopski operaciji lahko zanosite že v naslednjem menstrualnem ciklusu, torej z zanositvijo ni potrebno čakati. Poleg tega je možen normalen porod (po klasični operaciji je indiciran carski rez), opisujejo pa tudi manj pooperativnih brazgotin.

Spontani splav
Pregrado maternice povezujejo s spontanimi splavi kar v 60%. Kot kaže, je bila tudi pri vas vzrok za izgubo ploda. Nosečnosti po visokih spontanih splavih vodimo kot rizične, vendar so vam lahko v spodbudo podatki, ki kažejo, da po histeroskopskih operacijah pregrade kar 80% operirank uspešno rodi.

Barbara Rojnik, dr. med., specialistka ginekologije

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.