Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Kakšna je nosečnost z dvojčki?

Vprašanje: Imam 6 in pol letno hčerko, v sedanji nosečnosti pa pričakujem dvojčka. Rada bi vedela, kako se ugotovi, ali bom imela enojajčna ali dvojajčna dvojčka? Kako se nosečnost z dvojčki razlikuje od običajne nosečnosti? Smem telovaditi?


Dvojajčna dvojčka

Dvojčki se pojavijo približno na vsakih 80 do 90 porodov. Najbolj pogosti so dvojajčni dvojčki, ki se razvijejo tedaj, ko se dve jajčni celici oplodita z dvema semenčecema. Dvojajčna dvojčka sta lahko enakega ali različnega spola. Če z ultrazvokom ugotovimo različen spol, sta dvojčka zagotovo dvojajčna.

Enojajčna dvojčka
Enojajčna dvojčka se razvijeta, kadar se oplojeno jajčece ob prvi delitvi razdeli v dve neodvisni celici. Z ultrazvokom lahko v nosečnosti ugotovimo, da sta dvojčka enojajčna, v kolikor med njima ni vidne pregrade. Ugotovitev, ali gre za dvojajčna ali enojajčna dvojčka je pomembna, saj je pri slednjih več zapletov tako v nosečnosti kot med porodom.

Večja obremenitev za mamico
Človeška maternica je namenjena enoplodni nosečnosti, zato predstavlja večplodna nosečnost za nosečnico večjo obremenitev. Dvojčki so najbolj preprosta oblika večplodne nosečnosti. Zapletov je pri večplodni nosečnosti več kot pri enoplodni nosečnosti, zato jo obravnavamo kot rizično nosečnost. Večje je predvsem tveganje za prezgodnji porod ter za predčasen razpok mehurja. Prav tako lahko pride bolj pogosto do zastoja plodove rasti, nepravilnosti pri plodu, slabokrvnosti, gestoz (povečan krvni pritisk, beljakovine v urinu in otekanje) ter nekaterih drugih zapletov. Nosečnice z večplodno nosečnostjo zato bolj pogosto nadzorujemo in jih razbremenimo dela. Večplodna nosečnost mamico obremeni tako v nosečnosti kot po porodu, zato je pomembno, da vam domači čimbolj stojijo ob strani in vam priskočijo na pomoč pri vsakdanjih opravilih.

Telovadba
Glede telovadbe je potrebna previdnost in zmernost. Koristne se vaje za nosečnice, drugih vaj pa se ne lotevajte. O vajah se lahko poučite na Ginekološki kliniki v Ljubljani. V primeru težav je potrebno mirovanje in počitek v postelji.

Barbara Rojnik, dr. med., specialistka ginekologije

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.