Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Ali noseča mati lahko dviguje prvega otroka?

Vprašanje: Imam 2 leti in pol staro hčerko. Odkar sem ji povedala, da sem noseča, je postala nevzdržno negotova in ljubosumna. Kar naprej hoče biti pri meni v naročju. Noče več hoditi, dela se dojenčka, zato jo moram pogosto nositi in dvigovati. Skrbi me, da bom škodovala zarodku. Ali lahko zato splavim? Ali so vsi meseci nosečnosti enako nevarni?


Otrok trpi zaradi ljubosumja
Reakcija, kakršno omenjate pri otroku, je kar pogosta in se bo verjetno po rojstvu novega družinskega člana spremenila na bolje. Kakorkoli, dvigovanje ne povzroča ne splava ne prezgodnjega poroda, dokler se maternični vrat iz drugih razlogov predčasno ne prične odpirati. Dvigovanje tudi ne povzroči odpiranja, lahko pa ga poslabša, če je že v teku.

Pomembno je, da je otrok donošen 
Seveda ni vseeno, kdaj se otrok rodi, in trajanje nosečnosti ob rojstvu vpliva na tveganja za novorojenca. Če se otrok rodi pred 23. tednom, skoraj nima možnosti za preživetje, med 24. in 28. tednom je pomemben skoraj vsak dan več, po 28. tednu ima že zelo dobre možnosti v centru tretjega reda kakršna sta v Ljubljani in Mariboru, vendar imamo do 32. tedna še precej težav in veliko stroškov, številni nedonošenčki pa imajo kljub preživetju trajne posledice. 

Od 32. do 34. tedna

Po 32. tednu prezgodaj rojeni praviloma preživijo brez večjih trajnih posledic, če so bili rojeni v terciarnem centru ali tja hitro po rojstvu premeščeni. Po 34. tednu je plod že toliko zrel, da ga praviloma lahko zadržijo tudi v drugi porodnišnici.

as. mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.