Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Epilepsija in nosečnost

Vprašanje: Sem 30-letna mamica živahne in primerno psihično in fizično razvite 5-letne deklice. Sem epileptik. Epilepsija se je pojavila po uspešni operaciji tumorja na možganih pred 16 leti. V času nosečnosti sem uživala tablete (1 tegretol na dan). Počutila sem se fantastično, pa tudi porod je potekal brez posebnih zapletov. 

Po štirih letih pa sem ponovno dobila 3 napade v razmaku 3 mesecev. Trajali so po 2-3 minute, pojavljali pa so se ponoči med spanjem. Sedaj je že 2 leti od zadnjega napada in počutim se dobro. Ponovno jemljem tablete (3 tegretole na dan). 

Z možem si želiva še enega otroka. Skrbi pa me, ali lahko znova zanosim in ali bo povečana doza zdravila vplivala na plod?


Skrbno načrtovana nosečnost

Nosečnost pri bolnicah z epilepsijo je potrebno tako, kot pri drugih kroničnih boleznih skrbno načrtovati in nadzirati. Težko je predvideti vpliv nosečnosti na epilepsijo kot tudi vpliv epilepsije na nosečnost. Če epilepsija ni dobro uravnavana, je komplikacij v nosečnosti več. V vašem primeru je epilepsija dobro uravnana s tegretolom, ki sodi v skupino zdravil, katerega raba je v nosečnosti varna. Za nosečnost se lahko odločite, vsekakor pa se morate o tem posvetovati z nevrologom in ginekologom, ki poznata vašo bolezen. Nevrolog vam bo v nosečnosti predpisal najmanjšo še učinkovito dozo zdravila. 

Tveganje za okvare ploda
Poleg tega je potrebno, da pred zanositvijo in po njej jemljete še folno kislino, saj se je pokazalo, da znižuje tveganje za prirojene okvare nevralne cevi. Ženske z epilepsijo imajo v večjem odstotku otroke s prirojenimi hibami, kot ženske brez te bolezni, tudi v primeru, ko ne uživajo zdravil. Tveganje je večje pri tistih, ki imajo pogoste in hude napade, ter pri tistih, ki v terapiji potrebujejo več kot eno zdravilo. Zato so v nosečnosti potrebni redni ginekološki in ultrazvočni pregledi.

Barbara Rojnik, dr. med., specialistka ginekologije

  • 06.01.11@15:22:50
    Jaz sem tudi jemala 1tb.Tegretola na dan med nosečnostjo in pa seveda folno kislino celo nosečnost.Rodila sem zdravega in težkega fantka ki ima sedaj 6.mesecev.Je dojen in zdrav.Vso srečo!
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.