Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Otroške bolezni v nosečnosti

Vprašanje: Moja prva nosečnost je potekala brez zapletov, druge pa se kar malo bojim, ker v otroštvu nisem prebolela veliko otroških bolezni, ampak samo norice. V sedmem razredu sem bila cepljena proti rdečkam. Ali me lahko moj otrok okuži v času nosečnosti s kakšno otroško boleznijo, ki jo prinese iz vrtca?


Posvet pred nosečnostjo
Opisujete svoje skrbi zaradi morebitne okužbe v nosečnosti. Prav je, da o tem razmišljate, vendar so tolikšne skrbi odveč. Posvet pred nosečnostjo o morebitnih okužbah je vsekakor na mestu in predstavlja moderen pristop k varovanju reproduktivnega zdravja. Zato je smotrno, da pred zanositvijo obiščete vašega ginekologa, se z njim posvetujete in opravite potrebne preiskave.

Testi pred zanositvijo
Priporočljivo je, da pred zanositvijo opravite test za ugotavljanje protiteles za toksoplazmozo in rdečke. Z omenjeno preiskavo bodo ugotovili, ali ste bolezen že preboleli ali ne. V primeru rdečk bo test pokazal, ali so titri protiteles še varovalni pred infekcijo, saj je nekaj let po cepljenju zaščita lahko manjša. Izvidi bodo tudi v veliko pomoč pri svetovanju v nosečnosti, v kolikor bi bili tedaj v stiku z infekcijo. Materam, ki rdečk niso prebolele, svetujemo cepljenje, ki ga morajo opraviti tri mesece pred načrtovano nosečnostjo. Naj še omenim, da od leta 1990 v Sloveniji cepijo proti rdečkam tako deklice kot dečke v drugem letu starosti, ob vstopu v šolo ter ob koncu osnovne šole, da bi tako lažje zajezili prenos virusa. Tako je verjetno tudi vaš sin že dobil prvo vakcinacijo proti rdečkam.

V nosečnosti
V nosečnosti rutinsko pregledujemo kri za toksoplazmo in hepatitis (zlatenica). Informacije o toksoplazmi ste verjetno že prebrali v reviji Moj malček, glede zlatenice pa je priporočljivo testiranje pred nosečnostjo pri ženskah, ki imajo v svojem poklicu opravka s krvjo in krvnimi preparati. V primeru, ko bolezni niso prebolele, je priporočljivo cepljenje.

Infekcijam se ne moremo izogniti
Možnost, da vas v nosečnosti okuži vaš malček, je v domačem varstvu manjša kot v vrtcu, kjer so pogoji za prenos infekcij zaradi tesnega stika med otroki zelo ugodni. Infekcijam se v vsakdanjem življenju ne moremo popolnoma izogniti, svetujemo pa, da se v nosečnosti izogibate otroškim skupinam. Vsekakor pa to ne pomeni, da morate otroku omejiti stike z vrstniki ali ga kakorkoli drugače izolirati oziroma omejevati.

Barbara Rojnik, dr. med., specialist ginekolog
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.