Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je že na voljo v samopostrežnih trgovinah in pri prodajalcih časopisov.
pika_poletje_2020_140_px.jpg

Vse novice

Otroške bolezni v nosečnosti

Vprašanje: Moja prva nosečnost je potekala brez zapletov, druge pa se kar malo bojim, ker v otroštvu nisem prebolela veliko otroških bolezni, ampak samo norice. V sedmem razredu sem bila cepljena proti rdečkam. Ali me lahko moj otrok okuži v času nosečnosti s kakšno otroško boleznijo, ki jo prinese iz vrtca?


Posvet pred nosečnostjo
Opisujete svoje skrbi zaradi morebitne okužbe v nosečnosti. Prav je, da o tem razmišljate, vendar so tolikšne skrbi odveč. Posvet pred nosečnostjo o morebitnih okužbah je vsekakor na mestu in predstavlja moderen pristop k varovanju reproduktivnega zdravja. Zato je smotrno, da pred zanositvijo obiščete vašega ginekologa, se z njim posvetujete in opravite potrebne preiskave.

Testi pred zanositvijo
Priporočljivo je, da pred zanositvijo opravite test za ugotavljanje protiteles za toksoplazmozo in rdečke. Z omenjeno preiskavo bodo ugotovili, ali ste bolezen že preboleli ali ne. V primeru rdečk bo test pokazal, ali so titri protiteles še varovalni pred infekcijo, saj je nekaj let po cepljenju zaščita lahko manjša. Izvidi bodo tudi v veliko pomoč pri svetovanju v nosečnosti, v kolikor bi bili tedaj v stiku z infekcijo. Materam, ki rdečk niso prebolele, svetujemo cepljenje, ki ga morajo opraviti tri mesece pred načrtovano nosečnostjo. Naj še omenim, da od leta 1990 v Sloveniji cepijo proti rdečkam tako deklice kot dečke v drugem letu starosti, ob vstopu v šolo ter ob koncu osnovne šole, da bi tako lažje zajezili prenos virusa. Tako je verjetno tudi vaš sin že dobil prvo vakcinacijo proti rdečkam.

V nosečnosti
V nosečnosti rutinsko pregledujemo kri za toksoplazmo in hepatitis (zlatenica). Informacije o toksoplazmi ste verjetno že prebrali v reviji Moj malček, glede zlatenice pa je priporočljivo testiranje pred nosečnostjo pri ženskah, ki imajo v svojem poklicu opravka s krvjo in krvnimi preparati. V primeru, ko bolezni niso prebolele, je priporočljivo cepljenje.

Infekcijam se ne moremo izogniti
Možnost, da vas v nosečnosti okuži vaš malček, je v domačem varstvu manjša kot v vrtcu, kjer so pogoji za prenos infekcij zaradi tesnega stika med otroki zelo ugodni. Infekcijam se v vsakdanjem življenju ne moremo popolnoma izogniti, svetujemo pa, da se v nosečnosti izogibate otroškim skupinam. Vsekakor pa to ne pomeni, da morate otroku omejiti stike z vrstniki ali ga kakorkoli drugače izolirati oziroma omejevati.

Barbara Rojnik, dr. med., specialist ginekolog
 

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.