Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Neizmerno me je strah poroda

Vprašanje: Sem v petem tednu nosečnosti. Neizmerno me je strah poroda. Mi lahko svetujete, kaj naj storim? Prosim vas tudi, če bi lahko napisali kaj več o tem, kaj nosečnica lahko dela, če ima prej navedene težave. Trenutno bolj počivam, občasno grem na sprehod. Prosim tudi za nasvet o prehrani, oblačenju in pripravah na porod. 


Ni kot v filmu
Iz vašega pisma je razumeti, da je vaša največja težava strah pred porodom. Nikar! Se vam pa čisto nič ne čudim, saj nimate možnosti, da bi sploh dobili pravilen vtis o porodu. Osebno opisa običajnega poroda, z izjemo ginekoloških učbenikov, še nisem srečal. Je že tako, da se filmskim režiserjem (in najbrž tudi publiki) zdi dolgočasne dialoge najbolje zabeliti z dramatičnim umiranjem, če pa tega ni pri roki, pa z nič manj dramatičnim porodom. Če je vaša predstava o porodu takšna, vam zagotavljam, da se boste pri lastnem porodu na smrt dolgočasili.

Znanke rade pretiravajo
Drugi, še boljši vir opisov poroda, pa so znanke vseh kategorij, ki bodisi sploh niso opazile, da rojevajo, bodisi so med porodom postale mučenice. Porod je navsezadnje tudi čustven dogodek, zato jim pesniškega pretiravanja v eno ali drugo smer ne zamerite.

Materinska šola
Najboljšo predstavo vam bo nedvomno dala materinska šola, ki je organizirana pri večini slovenskih porodnišnic, kjer vam bodo o stvareh, ki se jih tako bojite, predavali strokovnjaki. Tam dobite tudi urnik predavanj. Seveda obstaja možnost, da se boste poroda bali še naprej. V tem primeru vam svetujem obisk pri psihologinji v Porodnišnici Ljubljana, ki vam bo znala strokovno pomagati. Napotnico boste dobili pri vašem ginekologu.

Oblačila za nosečnico
Oblačenje je pri ženskah težko razložljiv pojav. Nosečnice niso nobena izjema. Vseeno si drznem svetovati, da naj bodo oblačila nosečnice prilagojena zunanjim temperaturam in ne koledarju. Predvsem pa naj vas oblačilo nikjer ne veže. Vse ostalo je prepuščeno vašemu okusu in partnerjevi širokogrudnosti.

Telesna aktivnost in prehrana
Zmerna telesna aktivnost je za zdravo nosečnico nujna, zato se nikar ne zasedite doma. Odsvetujem pa težje fizične napore, ki jih niste vajeni. Počivajte le, kadar ste utrujeni, in ne za vsak slučaj. Prehrana naj bo uravnotežena, v njej naj ne manjka ne mesa in ne sveže zelenjave ter sadja. Predvsem pa ne jejte za dva, saj povprečne energetske potrebe nenoseče ženske znašajo 2300 kcal ali 9,6 MJ dnevno, nosečnice pa 2550 kcal ali 10,7 MJ.

asist. dr. sci. Leon Meglič, dr. med, spec. ginekolog in porodničar

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.