Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Nosečnost in bris PAP III

Vprašanje: Ko sem zvedela za rezultate brisa, ki so pokazali PAP III, sem bila že mesec dni noseča. Sprva sem se zelo ustrašila in mislila, da bom morala splaviti. 

Zdravnik me je pomiril in rekel, da to ni potrebno, saj gre za proces nastajanja raka, ki lahko traja tudi desetletje in da skoraj ni primera, v katerem bi bila nosečnost usodna. Rekel je celo, da ima nosečnost na tovrstne probleme pozitiven vpliv in da dostikrat spremembe po porodu kar nekako izginejo. 

Zanima me, ali imate kakšne statistične podatke v zvezi s tem in ali je kakšna možnost, da se bo vse uredilo samo ter se bom lahko tako izognila operativnemu posegu.


Kaj je PAP test?
Ob prvem pregledu v nosečnosti odvzamemo bris materničnega vratu - PAP test. Dobljeni rezultati imajo vrednosti od PAP I do PAP IV. Bris temelji na pregledu celic, ki jih ob pregledu postrgamo s površine materničnega vratu in pošljemo v pregled citologu. Vrednost PAP I in PAP II sta negativni. Običajno PAP II po 4 ali 6 mesecih kontroliramo. PAP III označimo kot suspektiven, sumljiv. PAP IV in PAP V sta pozitivna. Pri rezultatih testa PAP od III do PAP V opravimo histološko kontrolo. To je natančen pregled tkiva in ne več samo pregled površinskih celic. Ginekolog maternični vrat kolposkopira - pregleda pod mikroskopom in na osnovi kolposkopskega izvida določi tipična mesta za odščip - bioskopijo tkiva. Tako dobljeno tkivo pregleda patohistolog. Na osnovi izvida se odločimo za nadaljnjo terapijo. Pri PAP III je to običajno laserska vaporizacija materničnega vratu ali konizacija. Pri prvi s pomočjo laserja uničimo spremenjene celice, pri drugi pa operativno izrežemo del materničnega vratu.

PAP III v nosečnosti
Izvid brisa PAP III v nosečnosti zahteva redne kontrole brisa in kolposkopske kontrole materničnega vratu. Če s tema dvema metodama ne moremo izključiti invazivnosti karcinoma -raka materničnega vratu, se odločimo za biopsijo - tudi v nosečnosti. Poseg je dokaj enostaven in neboleč. Na osnovi tega izvida se odločimo za nadaljnjo terapijo.

6 tednov po porodu
Ob prvem pregledu, 6 tednov po porodu, je potreben ponoven odvzem brisa, kolposkopija in morebitna biopsija. Res je v nekaj primerih izvid po porodu negativen. Nimam statističnih podatkov, da bi vam lahko povedala, v koliko odstotkih se to zgodi. Ob skrbnem nadzoru v nosečnosti ni nevarnosti, da bi ne mogli počakati na dokončno zdravljenje po porodu. Želim vam, da v nosečnosti uživate in ne skrbite preveč. Menim, da lahko zaupate svojemu ginekologu.

Ksenija Šelih Martinec, dr. med., specialist ginekolog porodničar
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.