Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Zanositi po preudarku

Piše: As. dr. sci. Leon Meglič, dr. med., spec. ginekolog in porodničar v ljubljanski porodnišnici

 

Zanositi po preudarku je verjetno želja večine odgovornih parov. S tem prispevkom jim želim pomagati z nekaterimi nasveti, ki jim bodo pri načrtovanju potomstva v pomoč; kdaj opustiti hormonske kontracepcijske tabletke ali odstraniti maternični vložek, zakaj opustitev škodljivih razvad, kakšna telesna aktivnost in prehrana, kdaj in zakaj jemanje folne kisline, kako pride do oploditve, kako opazimo, da je do nje sploh prišlo, in kaj storiti takoj zatem, čemu pregled pri ginekologu. Odgovori na vprašanja – ali je sedanji partner sploh (ta)pravi, ali je preudarno zanositi, ko pa živite pri tašči, ki vas sovraži, in ali je pametno zanositi takoj po nastopu nove službe – pa bi presegli okvire prispevka.

Opustitev kontracepcije

Ker ste uporabljali kontracepcijo zato, da vendar ne bi zanosili, je prvi ukrep, ko se odločite za zanositev, da kontracepcijo opustite. Najlaže boste opustili naravne metode (na primer metoda varnih in ne-varnih dni), v kolikor seveda, glede na njihovo nezanesljivost, niste že noseči.
Opustitev bariernih kontracepcijskih sredstev, kot sta kondom in diafragma, prav tako ne bi smelo povzročati težav. Diafragmo boste shranili za čas po porodu in nemara vam bo še prav (ni pa nujno, še posebej, če bo to prvi porod), kondom pa ste zavrgli, upam, že na dan njegove uporabe. Zanositi lahko poizkušate takoj.

Hormonske kontracepcijske tabletke delujejo tako, da s stalnim nivojem ženskih spolnih hormonov (iz tabletk) preprečijo ciklično naraščanje in padanje ženski lastnih spolnih hormonov, s tem pa tudi zorenje jajčeca, ovulacijo in zorenje maternične sluznice. Ob rednem jemanju je zaščita 99,9%. Svetujemo zanositev po dveh menstruacijah brez tabletk. Pa ne zato, ker bi spolni hormoni, ki jih je v nosečnosti tudi brez tistih v tabletkah ogromno, plodu, ki ima šele nastati, kakorkoli škodovali. Še več, četudi zanosite še med jemanjem tabletk (nerednim seveda), se vam zaradi tega za zdravje ploda ni treba bati. Pač pa dvomesečno obdobje po tabletkah svetujemo zato, ker želimo, da maternična sluznica pravilno dozori in omogoči zarodku dobro ugnezditev. Po drugi strani pa se želimo izogniti morebitnemu povratnemu učinku na jajčnika, ko bi v enem mesecu dozorelo tudi več jajčec, ne le eno in bi bila možnost večplodne nosečnosti večja, kar pa iz medicinskega stališča ni zaželeno. Po vsem povedanem se zdi zanositev v tretjem ciklusu brez tabletk kar pravšnja.

Maternični vložek je tujek, ki ga v kontracepcijske namene ginekologi vstavimo v maternično votlino. Kot tujek v maternici povzroči kronično vnetno reakcijo in stanjšanje maternične sluznice (s tujko atrofijo), moti pa tudi naravno gibanje (peristaltiko) jajcevodov. Ne prepreči pa zorenja jajčeca in ovulacije, zato do oploditve lahko pride. Vendar pa se zarodek v maternici ne more ugnezditi in nosečnost ne nastopi. Po odstranitvi materničnega vložka prav tako svetujemo zanositev po dveh menstruacijah, ko smo mnenja, da si je sluznica maternice že povsem opomogla.
Če pa se je kateri od partnerjev steriliziral, pa nobena od rešitev ni preprosta, saj je to trajna (navadno dokončna) metoda kontracepcije. Če ste si vseeno premislili, se o medicinskih (kirurških) možnostih ponovne zanositve posvetujte s svojim ginekologom.

Opustitev škodljivih razvad

Opustitev razvad, škodljivih in neškodljivih, je navadno mnogo težja kot opustitev kontracepcije. Kajenje je vsekakor razvada, o kateri bosta partnerja morala resno razmisliti. Podrobneje smo vpliv kajenja na plod v naši reviji nedavno že predstavili, vendar bom kljub temu nekaj dejstev navedel še enkrat.
Vemo, da partnerja, ki sta kadilca, težje zanosita in da je sperma moškega kadilca slabše kvalitete. Otroci mater kadilk se pogosto rojevajo prezgodaj in so lažji od svojih vrstnikov. Čestejši so tako splavi kot smrt ploda pred porodom ali med njim in celo nenadna smrt v zibelki je pri njih pogostejša. Vsaj sedem ur pasivnega kajenja ima podoben učinek, kot če bi bil človek sam aktiven kadilec. Ali kdo meni, da je zakajeno stanovanje dojenčku prijazno okolje? Alkoholne pijače, še posebno žgane, ne sodijo med tekočine, ki naj bi jih nosečnica pila. Zato naj se tovrstnih razvad odvadi še pred nosečnostjo, če pa je alkoholik, bo edina prava pot ozdravitev odvisnosti še pred zanositvijo. Alkohol prehaja v plod in je zanj toksičen, kar pomeni, da ga lahko okvari. Vendar pa se bodo nekatere situacije, ko boste morali vsaj nazdraviti, vseeno zgodile, recimo vaša poroka (to bo tudi pomenilo, da verjetno niste zanosili po preudarku), zato se ne držite kot kmečka nevesta, dve zdravici pa bosta morali biti zadosti tudi najbolj sitnim svatom. Izjemoma lahko spijete kozarec dobrega vina tudi ob močnejšem obroku, posebno črnega vina, ker ima dosti železa, vendar naj bo to res izjema.
Tudi kofein iz kave in tein iz pravega čaja prehajata skozi posteljico v plod. Sumimo, da so ženske, ki dnevno spijejo vsaj štiri skodelice kave, bolj nagnjene k spontani splavitvi, kot ženske, ki kave ne pijejo. Vsekakor odsvetujemo vsakršno pretiravanje.
Premalo spanja, nekvalitetna prehrana ter stresen način življenja bolj sodijo k opisu življenjskega sloga kot pa razvad, opustimo pa jih vseeno lahko.

Telesna aktivnost

Zmerna telesna aktivnost je priporočljiva vse življenje. Biti v kondiciji pred zanositvijo pa je dobra naložba za nosečnost, saj bodo v njej nekateri telesni napori vse prej kot zanemarljivi. Zato je priporočljivo, da ženska, ki namerava v bližnji prihodnosti zanositi, ostane telesno aktivna. Pretirana telesna vadba, posebno pri tistih, ki je sploh niso vajeni, pa je v času zanositve in nosečnosti celo škodljiva. Tista telesna aktivnost pa, pri kateri je večja verjetnost padca, poškodbe in udarca, še posebej v trebuh (borilni športi, jahanje…), za ženske pred zanositvijo in po njej ni primerna.

Prehrana

O tej temi bi lahko pisal za nekaj številk te revije dolg prispevek, saj je tem in vprašanj prav tu ogromno. Vendar se bom omejil le na bistvene napotke.
Za nastajanje ženskih spolnih hormonov je potrebna določena količina podkožnega maščevja. Zato imajo zelo suhe ženske pogosto motnje menstruacijskega cikla ali pa so celo brez njega. Ob posvetu z vašim ginekologom se lotite rejenja, če seveda želite zanositi. Tudi pretirano debele ženske imajo hormonalne motnje, navadno s preobilico ene vrste hormonov na škodo druge. Tudi te čaka obisk pri njihovem zdravniku. Tudi pretirano debeli moški imajo težave, saj imajo preveč ženskih hormonov, ki se tvorijo v podkožnem maščevju. Posledica je manjša količina sperme in njena slabša kvaliteta.
Naše dnevne energetske potrebe so med 2300 kcal in 2550 kcal (od 9,6 do 10,7 MJ/dan).
Nič manj pomembno ni, da dnevno zaužijemo zadostno količino beljakovinskih živil ter sadja in zelenjave. Samo tako bomo v organizem vnesli vse, kar ta potrebuje, številne drage in nepotrebne vitaminske preparate pa bomo lahko opustili. Dnevna še dovoljena količina sladkorja je od 40 do 50 g navadnega sladkorja, zato z njim ne kaže pretiravati.

Folna kislina

Je eden od vitaminov skupine B. V hrani jo lahko dobimo v drobovini, agrumih, lešnikih, stročnicah, zeleni listnati zelenjavi in kvasu. Izven nosečnosti jo rabimo za dozorevanje krvnih celic in pri delitvi drugih celic. V zgodnji nosečnosti zarodek hitro raste in se deli. V prvih tednih po oploditvi se pri plodu iz nevralne cevi tvori živčni sistem – hrbtenjača in možgani. Folna kislina ima pri zapiranju nevralne cevi pomembno vlogo in njeno pomanjkanje povzroči prirojene napake tega dela živčevja. V zgodnji nosečnosti potrebujemo več folne kisline, kot pa jo lahko dobimo po naravni poti, zato jo moramo dodajati v prehrano. Naj tukaj še enkrat poudarim – folna kislina je edina sestavina, poleg občasno železa, ki jo je ob pravilni prehrani potrebno dodajati. Raziskave so dokazale, da z dnevnim odmerkom 0,4 mg folne kisline zadovoljimo potrebe nosečnice in preprečimo kar 72 % prirojenih napak nevralne cevi. Priporočamo, da začnete jemati folno kislino takoj, ko se za nosečnost odločite, torej še pred zanositvijo, po zanositvi pa vsaj do polnega tretjega meseca nosečnosti, lahko pa tudi do poroda. Trenutno je na tržišču kar nekaj preparatov, ki vsebujejo folno kislino v tabletkah, navadno že kar po 0,4 mg, tako da težav z nakupom in uporabo ne bi smelo biti.

Oploditev

Vaše muzanje je odveč, govoril bom le o medicinskih vidikih oploditve.
Semenčeca nastajajo neprenehoma od pubertete pa do smrti moškega. Resda je v jeseni življenja spermatogeneza, kot nastajanju semenčec rečemo strokovno, le še medla senca junaških dni v mladosti, vendar je prisotna. Dnevno nastane tudi več sto milijonov semenčec. Praviloma dozori pri ženski po eno jajčece mesečno od pubertete do menopavze. Ob spolnem odnosu in izlivu sperme se v nožnici znajde pol milijarde in več semenčec. Vendar pa jih le nekaj sto pride tudi skozi maternico v jajcevod, kjer pride do oploditve. Semenčeca preživijo približno 24 ur.
Ob ovulaciji, ki je enkrat mesečno, se iz jajčnika sprosti eno jajčece. To je z druge strani vsrkano v jajcevod, kjer se sreča s semenčeci. Oploditve je sposobno 12 ur.
Tako vidimo, da sta dva do trije spolni odnosi na teden premalo za uspešno zanositev.
Sama oploditev je proces združitve jajčne celice in semenčeca v enotno celico. Po 30 urah se ta celica že prvič razdeli na dve celici – začel je nastajati nov organizem. Že 40 ur po oploditvi imamo štiri celice. Ko zametek zarodka šteje 12 do 16 celic, prispe iz jajcevoda v maternico, kjer se začne ugrezati v maternično sluznico – začne se proces vgnezdenja (peti do šesti dan po oploditvi), pri katerem bosta nastala posteljica in plod. Zarodek začne izločati hormon, ki se imenuje humani horionski gonadotropin (hCG). Ta je odgovoren za dokončno vgnezdenje in za to, da rumeno telesce, ki je po ovulaciji nastalo v jajčniku, ne propade in da ne pride do menstruacije. Posredno je odgovoren za jutranje slabosti in napete dojke. Štirinajst dni po ovulaciji (in oploditvi), ko bi sicer nastopila menstruacija, je nivo hCG že tako visok, da ga lahko izmerimo v krvi ali pa zaznamo v urinu in s tem dokažemo nosečnost. Vsakih 48 ur se nivo tega hormona podvoji; nosečnost je v polnem zamahu.

Je ali ni?

To vprašanje si boste zastavili v času, ko bi se morala pojaviti menstruacija. Najpogostejši vzrok izostanka menstruacije (ne pa tudi edini) je pri ženskah v rodnem obdobju prav nosečnost. Že dan po izostanku menstruacije se lahko sami prepričate, kako uspešni ste bili v tistem ciklusu. Nivo hCG je takrat že dovolj visok, da ga s preprostim testom dokažemo v urinu kar doma. Na voljo imamo teste različnih proizvajalcev, ki pa vsi delujejo na enak način. Osnova testa je encimsko imunska reakcija. V okencu, kjer se bo pojavila črtica, če ste noseči, je nanešena plast protiteles, na katera so vezane še druge beljakovine, ki v kemični reakciji, ki se sproži, če je prisoten hCG, spremenijo barvo. To opazimo kot obarvano črtico, ki je od proizvoda do proizvoda različne barve. Ker pa hCG izloča zarodek, je test pozitiven celo, če je nosečnost izven maternice, zato samo pozitiven test še ne pomeni, da je z nosečnostjo vse v najlepšem redu. Vsekakor pa velja, da so opisani testi zelo zanesljivi.
Izjemoma se pri ženski, ki je zanosila, v času menstruacije pojavi krvavitev, ki da zmoten občutek, da ni noseča. To je krvavitev, ki lahko nastane med vgnezdenjem zarodka in je praviloma bolj blaga od prave menstruacije.
Poleg izostanka menstruacije boste opazili napete dojke, ki tudi v času, ko naj bi nastopila menstruacija, ne uplahnejo, prej obratno. To spremembo opazi tudi večina partnerjev. Manj zanimiv je občutek polnega oziroma napetega trebuha, je pa prav tako značilen za to zgodnje obdobje. Slabosti, posebno jutranje, pa lahko vidimo že v vsakem filmu z resnejšim zapletom ljubezenske zgodbe.

Čim prej k ginekologu

Ko ste ugotovili, da ste noseči, se čimprej naročite na pregled pri svojem ginekologu. Najprej bosta morala nosečnost potrditi, ugotoviti, kje se nahaja in koliko je stara.
Že prej sem omenil zunajmaternično nosečnost. Do nje večinoma pride, ko oplojeno jajčece ne prispe v maternico, ampak se ugnezdi že prej, večinoma v steno jajcevoda. Vzrokov je več. Žal takega ploda ne moremo rešiti. Nujno pa je, da tako nosečnost odkrijemo, še preden povzroči resne, celo usodne zaplete za nosečnico. V veliki večini je za ozdravitev potrebna operacija.
Dejstvo je, da vsi zarodki v prvih tednih nosečnosti rastejo enako hitro, ne glede na spol, raso ali morebitne bolezni pri materi ali zarodku. Tudi zaradi tega je zgodnji ultrazvok nujen, določitev starosti nosečnosti je skoraj na dan natančna. Moram pa poudariti, da ginekologi čas nosečnosti ne računamo od dejanske oploditve, saj je le-to zelo težko določiti, razen če sta partnerja v tistem mesecu imela en sam spolni odnos. Veliko zanesljivejši je datum prvega dne zadnje menstruacije. Tako ob izostanku menstruacije govorimo o štiri tedne stari nosečnosti, čeprav je od oploditve minilo šele dva tedna.
Ob pregledu vam bo ginekolog odvzel tudi bris materničnega vratu po Papanikolaou (PAP), s katerim v citološkem laboratoriju ugotavljamo morebitne predrakaste spremembe. Predpisal pa bo tudi ustrezno zdravljenje morebitnega vnetja nožnice.
Vse nosečnice ob prvem pregledu dobijo tudi materinsko knjižico, dokument, ki ga nosijo vso nosečnost s seboj in v katerega so vpisane vse bistvene preiskave in izvidi. To pride še kako prav, če se pripeti kateri od zapletov nosečnosti, ko ste zdoma, na primer na nedeljskem izletu v Portorožu, manj verjetno na Kredarici.
Vsaki nosečnici moramo določiti krvno skupino in Rh faktor ter določiti morebitna protitelesa proti rdečim krvničkam. Potrebno je ugotoviti morebitne okužbe s hepatitisom B, sifilisom in toksoplazmo. Svežo okužbo slednjih dveh je nujno odkriti in zdraviti čimprej, sicer lahko pride do nepopravljivih okvar ploda.
Več kot dovolj razlogov za obisk pri ginekologu.

Za pozorne bralce pa - odgovori na tri vprašanja iz uvoda so: trikrat ne.
 

Preberite si še

  • Pomoč neplodnim parom

    Pogovor s prof. dr. Veljkom Vlaisavljevićem, dr. med., ki se ukvarja z zdravljenjem moške in ženske neplodnosti.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.