Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Bom lahko dojila?

Ali boste lahko dojili, ni odvisno od velikosti vaših prsi niti ni od dojilnih izkušenj vaših sorodnic - odvisno je le od vašega znanja.

Piše: Ksenija Šoster Olmer, svetovalka pri La Leche League International 

Na vprašanje »Ali boš dojila?« mnoge nosečnice odgovorijo: »Če bom imela dovolj mleka.« Pa tudi na vprašanje »Kako dolgo boš še dojila?« je podoben odgovor: »Dokler bom imela dovolj mleka.« Taki odgovori pričajo, da še vedno prevladuje mnenje, da je nastajanje materinega mleka odvisno od spleta srečnih okoliščin - nekatere mamice imajo pač srečo, da so obdarjene z mlekom, druge pa ne. Po katerem ključu pa naj bi se to dogajalo? Morda po genetskem, češ, da so v družini same dobre mlekarice ali po fizioloških značilnostih, pri čemer naj bi ženske z velikimi dojkami imele tudi veliko mleka, ženske z majhnimi dojkami pa malo ali nič. Toda ne prvo ne drugo ni res.

dojenje.jpg

Mleka bo toliko, kolikor ga potrebuje dojenček
Resnica pa je, da sta količina mleka in uspešnost dojenja odvisna od uspešnega sodelovanja med dojenčkom in mamico. Ni pomembno, kakšna je velikost ali oblika prsi mamice, niti ni odvisno od dojilnih izkušenj njenih prednic. Nepoškodovane ženske prsi so sposobne proizvajati ravno toliko mleka, kot ga dojenček potrebuje. Dojenček s svojim sesanjem namreč vzpodbuja nastajanje mleka v materinih prsih; več in intenzivneje ko sesa, več dražljajev iz bradavic potuje v možganski privesek, kjer sprožijo izločanje dveh hormonov. Od teh je eden odgovoren prav za nastajanje mleka. V nasprotju s predstavami je prav čas, ko otrok pije mleko, ko torej prazni dojko, čas intenzivnega nastajanja mleka. Več ko mleka popije, več ga nastaja.

      Količina mleka in uspešnost dojenja odvisna
od uspešnega sodelovanja med dojenčkom in mamico.

Ne prekinjajte dojenja!
Ideja, da če bomo preskočili obrok ali otroka nahranili po steklenički z namenom, da se bodo prsi »odpočile« in se napolnile z mlekom, nima osnove v praksi. Ker prsi brez otrokovega sesanja ne dobivajo dovolj dražljajev in vzpodbude za proizvodnjo mleka, ne le dejansko počivajo, ampak kratko malo lenarijo. Morda se v tem času v mlečnih rezervoarjih ob bradavicah resda po kapljicah nabere več tako imenovanega prednjega mleka, vendar je to mleko, ki vsebuje več vode, beljakovin in sladkorja in je dobro le za potešitev žeje in prve lakote. Ker pa mlečne žleze niso dobile ukaza hormonov za proizvodnjo gostejšega »zadnjega« mleka, ki ima več maščob, se otrok ne nasiti in potrebno mu je dodati stekleničko. Tako se kaj hitro znajdemo v začaranem krogu: otrok sesa krajši čas in prsi dobivajo manj »naročil« za novo mleko. Ponudba je manjša kot povpraševanje, zato je treba vse več dodatkov.

Ko je materinega mleka premalo
Kako rešiti tako situacijo, ko je materinega mleka premalo? Prsi lahko vzpodbudimo k povečani proizvodnji te dragocene tekočine le s pogostejšim pristavljanjem dojenčka ali, če to ni mogoče, z izbrizgavanjem mleka. Vse dojenčkovo sesanje ali vsaj največ sesanja pa naj bo pri materinih prsih. Če je stekleničk z umetno hrano že preveč, jih je treba ukinjati postopno, predvsem pa se je treba vsaj za nekaj časa izogibati dudam in dovoliti, da se otrok namesto tega potolaži ali uspava na materinih prsih. Še prej pa je pametno opustiti tudi vse neenergetske vire hranjenja po steklenički, kot so razni čaji in voda. Otrok naj žejo, tudi v vročih dnevih, poteši pri materi. Če pa ga črviči, bodite najprej pozorni na pogostejše podiranje kupčka, če pa se zdi, da čaj res blagodejno vpliva na njegov trebušček, mu ga v manjših količinah ponudite po žlički ali s kapalko.

 dojenje_leze.jpg

Začetek dojenja v porodnišnici
Mnoge nosečnice skrbi, kako bo potekalo dojenje prve dni v porodnišnici. Slišale so o strogih sestrah, ki otroka tehtajo pred vsakim obrokom in po njem, o bolečih bradavicah in posledicah navala prvega mleka. Toda v večini naših porodnišnic se razmere izboljšujejo v prid prijaznim in uspešnim začetkom dojenja. Prvi podoj novorojenčka večinoma sledi nemudoma po porodu (naj bo takoj, ko mamica novorojenčka dobi na trebuh), dojenčki so lahko ob mamicah nepretrgano in imajo tako neoviran dostop do prsi. Prav pogosto dojenje v prvih dneh, ko je v materinih prsih že pripravljena bogata prva hrana- mlezivo ali kolostrum, je pogoj, da se hitro prične tvoriti pravo mleko, ki obarva prozorno ali rumenkasto tekočino v motno in kasneje čisto belo.

Nabrekle, trde in boleče prsi
Pogosto dojenje je tudi najboljša obramba pred nabreklostjo prsi, ki jo povzroči naval mleka. Ko se v materinih prsih začne tvoriti mleko, telo pošlje celicam, ki proizvajajo mleko, v pomoč dodatno kri in tekočine, kar skupaj z večjo količino novega mleka povzroči, da prsi postanejo nabrekle, polne in težke.
V normalnih okoliščinah se ta nabreklost v nekaj dneh zmanjša, če seveda dojenček pridno pije in tako preprečuje kopičenje mleka. Če pa je zaspanček, kar se še posebno rado izkaže pri dojenčkih, ki imajo poporodno zlatenico, se boste morali dodatno potruditi in ga buditi na vsaki dve uri. To bo v prid vam, kajti tako boste preprečili vozličaste, trde in boleče dojke, kakor tudi dojenčku, saj so raziskave pokazale, da je prav dojenje pomemben dejavnik pri preprečevanju in zdravljenju novorojenčkove zlatenice.

V normalnih okoliščinah se nabreklost prsi po nekaj prvih dneh zmanjša.

Boleče in poškodovane bradavice
Posebno pozornost posvetite pravilnemu pristavljanju v prvih dneh, saj tudi tu velja »Kar se Janezek nauči, to Janez zna.« Če dojenčka ne pristavljate prav, vas bodo bradavice bolele, pa še ranjene bodo. Pravilno pristavljanje pa bo ne le preprečilo poškodovane bradavice, ampak tudi zagotovilo, da bo dojenček pravilno pritiskal na vode ob bradavičnem kolobarju in tako dobival dovolj velike količine mleka. Nepravilno »cucljanje« bradavice, pa če še tako dolgo, lahko povzroči le poškodbe ali celo ragade, ne zagotavlja pa dostopa do zadnjega mleka, ki je pomembno za dobro rast otroka.

dojenje_pristavljanje.jpg

Če vam je uspelo nekaj tako čudežnega, kot je s svojim telesom dati življenje novemu bitju in ga poroditi v svet, vam bo uspelo v svojih prsih zanj pripraviti tudi najboljšo hrano - materino mleko. Če pa boste na začetku dojenja naleteli na težave, lahko za nasvet o dojenju pogledate tudi tukaj.

 

Save

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.