Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

S čim naj se doječa mamica hrani?

Je res, da naj se doječa mamica izogiba določeni hrani?

Piše: Ksenija Šoster Olmer, svetovalka pri La Leche League International 


Mlade mamice kakor gobe vpijajo vse informacije in ljudje jim prav radi nudijo najrazličnejša mnenja, priporočila in nasvete. Tako še posebno na področju dojenja in prav izjemno na področju prehrane doječe matere.
V nasprotju z neštetimi prepovedmi, ki jih bo deležna doječa mati s strani dobrohoteče množice sorodnikov in znancev, lahko doječa mati zaužije v zmernih količinah vse, kar si želi.

Izogiba naj se...
Izogiba naj se le nikotinu in večjim količinam kofeina, teina in alkohola. Skodelica kave in kozarček vina ali piva ne bosta vplivala negativno na dojenje, medtem ko kajenje dokazano zmanjša proizvodnjo materinega mleka, zaradi česar dojenček slabše napreduje. Kajenje v nosečnosti pa vpliva na porodno težo, saj imajo otroci kadilk ob rojstvu nižjo kot otroci nekadilk.

dojenje_napenja.jpg

Po zdravi pameti!

Seveda pa se bo seveda po zdravi pameti izogibala tiste hrane, ki njej sami dela preglavice s prebavo. To so največkrat fižol, zelje, brokoli, izogibajte pa se, zaradi možnosti okužb in zastrupitev, gobam, surovi hrani - surovim jajcem in surovemu mesu. V majhnih količinah naj uživa tudi hrano, na katero je mati nekoliko alergična ali je hrana potencialno alergena - recimo, arašidi in čokolada.

Pijača je pomembna
Pri proizvajanju zadostne zaloge mleka je bolj kot hrana pomembna pijača. To pa ne pomeni, da se mora novopečena mamica nalivati z litri in litri mleka ali čaja. Pije naj toliko, kolikor ji veleva srce, oziroma žeja, če pa je preobremenjena z dolžnostmi nove mamice in na pijačo pozablja, naj si vsaj ob vsakem podoju pripravi kozarec tekočine.

dojenje_hrana_s_kroznikom.jpg

   Doječa mamica naj si vsaj ob vsakem podoju
                  pripravi kozarec tekočine.

Dobro počutje je bistveno
Ker pa seveda ljudje nismo le skupek biologije, je za uspešno dojenje velikega pomena ne le fizično, ampak tudi psihično počutje matere.

Mati, ki je zaskrbljena, živčna ali v večnem strahu in negotovosti, se bo težje posvetila dojenčku in se odzivala na njegove potrebe. To dojenček še kako dobro čuti in se tudi sam odziva z več joka, ki izraža njegov strah in negotovost.
Mamica, ki se ne more sprostiti, ima lahko težave s sproščanjem mleka oziroma tako imenovanim izcejalnim refleksom.
Matere, ki trpijo zaradi poporodne depresije, imajo težave z dojenjem, kakor tudi s celotno skrbjo za dojenčka in zase.

Če je potrebno, ne oklevajte in poiščite strokovno pomoč, predvsem pa zagotovite, da boste s svojim dojenčkom v čustveno zdravem okolju. Prav nove mamice so kljub poporodni čustveni odprtosti in ranljivosti v skrbi za svojega otročička našle moč za pot iz nezdravih in škodljivih okoliščin.

            Mamica, ki se ne more sprostiti,
    ima lahko težave s sproščanjem mleka
  oziroma tako imenovanim izcejalnim refleksom.


Partner naj bo ščit
Če je ob vaši strani mož ali partner, naj on postane vaš ščit pred vdorom negativnih vplivov, kritik in nasprotujočih si nasvetov okolice. Njegovo zaupanje v vaše sposobnosti vam bo dalo novo moč in polet. Če vam je uspelo nekaj tako čudežnega, kot je s svojim telesom dati življenje novemu bitju in ga poroditi v svet, vam bo uspelo v svojih prsih zanj pripraviti tudi najboljšo hrano - materino mleko. Če pa boste na začetku dojenja naleteli na težave, lahko za nasvet o dojenju pogledate tudi tukaj.
 

Save

Preberite si še

  • Bom lahko dojila?

    Ali boste lahko dojili, ni odvisno od velikosti vaših prsi niti ni od dojilnih izkušenj vaših sorodnic - odvisno je le od vašega znanja. 

  • Varna voda za nosečnico

    Nosečnica mora vsak dan popiti 8 kozarcev čiste vode. Katerih snovi ne sme biti v vodi zanjo? Kako naj vodo očisti?

  • Naravno proti slabosti

    Proti nosečniški slabosti si lahko pomagamo s preprosto in naravno metodo – s pritiskom na točko na zapestju.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.