Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Bolečine v rebrih v nosečnosti

V nosečnosti se pogosto zgodi, da vam v lastnem telesu ni več tako udobno kot prej in da vas kaj boli, na primer, hrbtenica, medenični obroč, noge... Zelo pogoste so tudi bolečine v rebrih. Zanje je možnih več vzrokov, ki so povezani tudi z mesecem nosečnosti.

Bolečine v rebrih najpogosteje niso nič zaskrbljujočega, ker jih običajno povzroča vedno večji plod. Lahko pa so tudi opozorilo na težave in zaplete v nosečnosti, zaradi katerih potrebujete zdravniško pomoč, zato je dobro vedeti, v kakšnih primerih naj jo poiščete.

bolecine_v_rebrih_splosna_stoje.jpg

Pritisk vedno večje maternice
Bolečine v rebrih lahko povzroča vedno večja maternica in položaj ploda, še posebno od konca drugega trimesečja dalje, ko maternica že toliko zraste navzgor, da plod pričenja pritiskati na rebrni koš. Vedno večja maternica je tudi vedno težja, kar bolj obremenjuje mišice spodnjega dela telesa, ki jo podpirajo. Večja obremenjenost teh mišic vpliva tudi na mišice ob rebrih, zaradi česar čutimo bolečine v rebrih.
Za te bolečine velja, da jih čutimo kot malo ali srednje močne. Če pa so hude, obiščite zdravnika.

Položaj ploda

Proti koncu drugega trimesečja se plod obrne, tako da ima nogice obrnjene v rebra. Ko se premika, lahko brcne ali pa sunkovito premakne roko, kar nosečnica začuti kot boleč udarec v rebra ali kam drugam.
To bolečino v rebrih nosečnica običajno čuti pod prsmi na tisti strani, kjer leži plod.

Bolečine v okroglih materničnih vezeh
Bolečine v okroglih maternični vezeh je zelo pogosta. Te vezi držijo maternico kot na vajetih in ko plod rase, z njim pa je maternica vedno težja, lahko napetosti v vezeh povzročajo ostro bolečino, ko se nosečnica premika.
Ta bolečina se lahko pojavi kadarkoli po začetku drugega tromesečja, bolečino pa nosečnica lahko občuti okoli reber, spodnjega dela hrbtenice ali v medenici.

Žolčni kamni
V nosečnosti se poveča verjetnost nastanka žolčnih kamnov, ker se poveča raven estrogena in težave s praznjenjem žolčnika. Razvijejo se približno pri 12% nosečnic. Vendar pa ni nujno, da bodo povzročali bolečine. Če pa jih bodo, se jih čudi na zgodnjem delu spodnjega dela telesa na desni strani. Bolečina pa lahko seva v rebra. Ob bolečinah se oglasite pri zdravniku. Po pregledih se bo odločil, ali jih je potrebno odstraniti že v nosečnosti ali kasneje. Ta bolečina se lahko pojavi kadarkoli v nosečnosti.

bolecine_v_rebrih_leze.jpg

Vnetje urinskega trakta
Nosečnost spremeni bakterijsko sliko v urinskem traktu, poleg tega pa imajo nekatere nosečnice težave s praznjenjem mehurja, ko nanj začne pritiskati plod. To povečuje možnost za vnetje urinskega trakta. Če vnetja ne zdravimo, povzroča bolečine v ledvicah, kar občutimo kot bolečine v rebrih.
Zdravnika obiščite ob naslednjih simptomih, ki zahtevajo zdravljenje:
- Skeleč občutek med uriniranjem
- Če vas boli v mehurju in okoli ledvic
- Če morate kar naprej urinirati
- Če je curek prešibek
- Če imate povišano telesno temperaturo

V nosečnosti se poveča verjetnost vnetja urinskega trakta, še posebno pa v zadnjem trimesečju.

Zgaga
Nosečniški hormon relaksin ima za nalogo, da sprošča mišice in vezi da se telo pripravlja na porod, žal pa ob tem popusti tudi tesna povezava, ki preprečuje, da bi se želodčna kislina vračala v požiralnik. Vračanje občutimo kot zgago, ki lahko povzroča tudi bolečine v rebrih. Pa tudi sicer so učinki relaksina krivi za bolečine v rebrih in v različnih delih telesa. Težave z zgago se lahko začnejo že v prvem trimesečju in lahko trajajo vse do konca.

 

bolecine_v_rebrih_pisana.jpg

Zaprtje
Zaprtje, ki je značilna nosečniška težava, občijano povzroča bolečine v spodnjem delu trebuha in ob iztrebljanju, včasih pa jih nosečnice občutijo tudi v zgornjem delu trebuha v predelu pod rebri.
Zaprtje se lahko začne že v prvem trimesečju in lahko traja vse do konca. Če težave ne rešujemo takoj in sproti, narašča in postane stalen problem.

Preeklampsija
Preeklampsija ali noséčnostna toksemíja, ki prizadene okoli 2 do 8 % nosečnic, se kaže s povišanim krvnim tlakom, prisotnostjo beljakovin v seču in oteklinami. Zdravnik, ki spremlja vašo nosečnost, bo na možnost pojava teh simptomov pozoren na vseh sistematskih pregledih. Tudi preeklampsija lahko povzroča bolečine pod rebri in ledvične bolečine, ki jih ljudje občutijo različno, lahko tudi v ramah ali približno tam, kjer se zapenja modrček. Bolečino lahko tudi napačno pripišete zgagi, zato na svoje težave z zgago opozorite zdravnika.

K zdravniku morate tudi pri naslednjih težavah, ki bi lahko bile povezane s preeklampsijo:
- visok krvni tlak, ki si ga izmerite doma,
- stalni glavobol,
- povratek slabosti,
- resne težave z zgago,
- težavno uriniranje,
- močno otekanje udov,
- nenaden dvig telesne teže,
- težave z vidom, vključno s pegami pred očmi,
- bolečine v zgornjem desnem delu trebuha

Preeklampsija se najpogosteje pojavi v tretjem trimesečju.

bolecine_v_rebrih_zoga_1.jpg
bolecine_v_rebrih_zoga.jpg

Vse je v redu, mene pa boli. Kako naj si pomagam?
Zdravnik potrdi, da so bolečine posledice normalne nosečnosti, si pomagajte bolečine premagovati s mlačnim tušem, toplimi obkladki – ne prevročimi - in nežno telovadbo.
Pomaga plavanje, vaje za raztezanje, vaje z veliko žogo, ki vam pomagajo raztezati in sproščati mišice hrbta in prsi. Pomagala bi vam tudi joga za nosečnice. Nosite udobna, lahka in široka oblačila, čevlje in celo nakit, ker vse na telesu, kar vas utesnjuje, poveča občutenje bolečine v nosečnosti. Lahko bi obiskali tudi kiropraktika, ki bi vam svetoval vaje in položaje, da zmanjšate mišično skeletne bolečine, vendar velja enako kot pri jogi in drugi telovadbi – prepričajte se, da je usposobljen za delo z nosečnicami.

Predvsem pa – ne pozabite se kljub bolečinam veseliti nosečnosti. Bolečine bodo minile, vi pa boste imeli v naročju otroka.
bolecine_v_rebrih_joga.jpg
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.