Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Alkohol v nosečnosti pusti posledice

Alkohol škodi v nosečnosti in že v času zanositve. Takrat bi se mu morala izogibati oba partnerja. Poleg uživanju heroina, kokaina in marihuane je alkohol največji povzročitelj napak pri zarodku. 

Alkohol v nosečnosti deluje uničujoče na otroka oziroma na plod. Povzroči lahko smrt zarodka in povzroča številne anomalije ploda, ki jim rečemo fetalni alkoholni sindrom« ali FAS. Fetalni alkoholni sindrom je neozdravljivo, vseživljenjsko stanje, ki se kaže v otrokovih telesnih in intelektualnih napakah. Otrok ima iznakažen obraz, zaostanek v rasti in napake v delovanju osrednjega živčnega sistema.

no_alcohol_during_pregnancy_young_pregnant_shutterstock_1324135739.jpg
Koliko alkohola povzroča FAS, ne vemo, zato velja, da se v nosečnosti in v času zanositve strogo izogibamo alkoholu. Do napak v razvoju zarodka zaradi uživanja alkohola namreč pride že v prvih treh do osmih tednih nosečnosti, ko se marsikatera ženska svoje nosečnosti še ne zaveda. Zato alkohola ne uživamo niti ob spočetju niti v mesecih pred njim in enako velja za bodočega očeta, saj alkohol vpliva na ustvarjanje semenčic in povečuje možnost napak pri razvoju zarodka. Alkohol poškoduje DNK v moškem semenu.

    Fetalni alkoholni sindrom je trikrat pogostejši od downovega sindroma. 

Težave otrok s FAS
Pri otroku s FAS najprej opazimo iznakažen obraz, nato njegovo težavno vedenje. Ima tanjšo zgornjo ustnico, majhen nos, anomalijo uhljev, ploske ličnice, manjše očesne jamice in nepravilno zobovje. Obseg njegove glave je manjši. Suhcen je in zostal v rasti, na okostju pa ima okvare. Ima težave s sluhom in vidom, lahko pa je tudi gluh in slaboviden. Ima srčne napake, okvare mišičja, ledvic in jeter. Trpi zaradi hormonskega neravnovesja in šibkega imunskega sistema.

puncka_fac.jpg otrokov_obraz_fac_01a.jpg

           Značilne obrazne poteze otrok s FAC: ozka zgornja ustnica, kratek nos, štrleči uhlji...

Težave pa ima otrok tudi zaradi motenega delovanja možganov. Lahko ima motnje v duševnem razvoju, slabo presojo in šibek samonadzor, slabše delovanje spomina, motnje pozornosti in senzorične motnje. Mučijo ga lahko nemirnost in tresavica, trpi lahko zaradi epilepsije in cerebralne paralize. Lahko ima govorne in jezikovne motnje, mučita ga nespečnost in nočne more. Posledično ima učne težave, še zlasti težavno je zanj branje, računanje, logično in abstraktno mišljenje, pa tudi vedenjske težave, ki se kažejo kot agresivnost, impulzivnost in avtistično vedenje. Njegovo razpoloženje niha. Lahko si mislimo, da ni srečen otrok. Otrok s fetalnim alkoholnim sindromom je v šoli učenec s posebnimi potrebami.

puncka_joka.jpg
dekle_mala.jpg

                                Najstnikom s FAC ni lahko. Marsikateri zabrede na stranpota. 

Vse te težave generirajo še več težav, ki otroka privedejo do socialne izoliranosti že v vrtcu in v šoli, nato pa do osamljenosti, depresivnosti in samomorilnosti. Pogosto so otroci s FAS zaradi nakopičenih težav izključeni iz šole, odvisni postanejo od alkohola in drugih škodljivih snovi. V odrasli dobi so pri njih pogostejši revščina, nezaposlenost, promiskuitetnost, nenačrtovane zanositve in tudi kriminalno vedenje. Manj kot 10 odstotkov odraslih s fetalnim alkoholnim sindromom si je zmožnih urediti normalno življenje.

kopija_od_f6_large.jpg

Save

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.