Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Plastični izdelki v nosečnosti

Nevarnosti alkohola, kajenja, surovih jajc in slabo prepečenega mesa... se zaveda večina nosečnic, manjkrat pa pomislimo, da bi morali v nosečnosti zelo skrbno izbirati tudi parfum, kremo za obraz in telo, šampon, šminko, dišavo za dom, plastično posodo z malico... Marsikateri izdelek pri vas doma vsebuje kemikalije, ki škodijo zdravemu razvoju ploda.

Skupni imenovalec naštetih izdelkov za osebno nego in za dom so ftalati, družina kemičnih spojin, ki se uporabljajo v industriji plastike. Nahajajo se mnogih predmetih, ki nas obdajajo vsak dan, zato se jim je zelo težko povsem izogniti. Najdemo jih v skoraj vseh plastičnih izdelkih, plastični embalaži za hrano, igračah, plastičnih kuhinjskih posodah, kozmetiki, predmetih za osebno nego...

plastika_v_nosecnosti_brez_nosecnice.jpg

Težava je, ker lahko plastični izdelki v nosečnosti oziroma ftalati v njih učinkujejo kot hormoni in tako vplivajo na pravilen razvoj zarodka in ploda. Povečujejo verjetnost kardiovaskularnih bolezni in diabetesa in vplivajo na razvoj moških genitalij.

plastika_v_nosecnosti_posodice.jpg
plastika_v_nosecnosti_predmeti_za_dom.jpg

Otroci mater, ki so bile izpostavljene ftalatom, ki jih vsebujejo plastični izdelki v nosečnosti, oziroma so izdelke s ftalati uporabljale v nosečnosti, imajo več težav z motoričnimi spretnostmi, ki jih potrebujemo ne le pri športu ampak tudi v vsakdanjem življenju. Več imajo tudi težav z razvojem govora.

Ftalatom se je sicer res skoraj nemogoče izogniti v celoti, vendar lahko z naslednjimi ukrepi bistveno zmanjšamo svojo izpostavljenost:

Omejite uporabo plastičnih posod v kuhinji. Uporabite raje steklene, keramične in kovinske posode za hrano in pijačo.

Kupujte hrano, ki ni v plastični embalaži.

Plastičnih posod ne postavljajte v mikrovalovno pečico. Ne perite jih v pomivalnem stroju, ker oboje povečuje »odtekanje« kemikalij.

Izločite vse odišavljene predmete za dom, ker skoraj vsi vsebujejo ftalate.

Spoznajte naravno kozmetiko in predmete za osebno nego.

Izdelajte sami naravne kozmetične pripravke iz sestavin, kot so med, olivno olje, jedilna soda, kis, sol, limona... Sami lahko pripravite šampon, kremo za obraz in telo, vlažilni tonik, parfum, maske za obraz... Veliko lažje je, kot si mislite. Pa še prihranili boste.

Uporabljajte naravna čistila kot so kis, soda in limonin sok.

Pogosto si umije roke z milom in vodo.

Tudi po otrokovem rojstvu bodite zelo pozorni na kemikalije oziroma škodljive plastične izdelke, s katerimi pride v stik. Skrbno izbirajte kozmetične izdelke zanj in čistila za dom. Pazite pri nakupu stekleničke za dojenčka, malčkovega krožnika in žličke, posodic za njegovo hrano, igrač, oblačil. Prav vsem škodljivim kemikalijam v okolju se je težko izogniti, a zakaj bi otroku kupili radirko ali plastično igračko, ki diši po jagodah, če se zavedate, da je zelo verjetno škodljiva?

istock_163640644.jpg

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.