Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Gripa v nosečnosti

Če za gripo zboli nosečnica, je, v primerjavi z drugimi zdravimi odraslimi, večje tveganje za hujše zaplete in za sprejem v bolnišnico. Pred gripo pa se nosečnica lahko zaščiti s cepljenjem, ki je varno, poleg tega cepljenje nosečnice zaščiti tudi dojenčka v prvih šestih mesecih. 

noseca_poslusa_trebuh.jpg

Gripa je nalezljiva bolezen, ki se kot epidemija ponavadi pojavi pozimi. Od človeka do človeka se širi predvsem s kašljanjem, kihanjem in tesnim stikom. Simptomi gripe se pojavijo nenadno in lahko trajajo od nekaj dni do dveh tednov. Običajni simptomi vključujejo vročino, kašljanje, bolečino v telesu in glavobol. Večina ljudi se hitro pozdravi, toda včasih lahko gripa povzroči hude zaplete, kot sta npr. pljučnica in bronhitis, ali celo smrt.

 cepljenje_nosecnice.jpg

Če zboli nosečnica
Če za gripo zboli nosečnica, je, v primerjavi z drugimi zdravimi odraslimi, večje tveganje za hujše zaplete in za sprejem v bolnišnico. Razlog so začasne spremembe imunskega sistema, srca in pljuč nosečnice, kar poveča njeno dovzetnost za hujše bolezni. Gripa je lahko huda bolezen tudi za novorojenčke, saj njihov imunski sistem še ni popolnoma razvit in se tako težje borijo proti okužbi. Gripa med nosečnostjo lahko povzroči tudi prezgodnji porod ali nizko porodno težo novorojenčka.

bolna_nosecnica_meri_temperaturo.jpg

Cepljenje v nosečnosti
Cepljenje proti sezonski gripi je med nosečnostjo najboljša izbira za mamo in za otroka, ki ga nosi. Cepljenje proti sezonski gripi je varno v vseh obdobjih nosečnosti. Cepivo je varno in široko preizkušeno, saj že mnogo let nosečnice po vsem svetu prejemajo milijone odmerkov cepiva proti sezonski gripi. Običajni stranski učinki cepljenja proti gripi vključujejo rdečino in bolečino na mestu cepljenja. Nekateri ljudje občutijo glavobol, bolečino v mišicah, vročino, utrujenost in slabost. Za razliko od gripe so ti stranski učinki blagi in minejo hitro.

cepljenje_nosecnice_flajstr.jpg

       Z jesensko sezono cepljenja 2019 je cepljenje nosečnic brezplačno.

mama_dojencek.jpg

Cepljena nosečnica zaščiti dojenčka
Ko se cepi nosečnica, prenese svojo imunost na otroka in ga tako zaščiti za prvih šest mesecev življenja. To je pomembno zato, ker so otroci, mlajši od šestih mesecev, premladi, da bi bili cepljeni.

mama_dojencek_spi.jpg
 

Save

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.