Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Nosečnica, ognjemet, rakete in petarde

Ognjemeti za praznike so nekaj posebnega, vendar škodijo zdravju in okolju, še posebno pa nosečnicam. Izognite se ogledu ognjemeta zaradi hrupa in zaradi škodljivih delcev v zraku. Poleg tega se ne zgodi redko, da kakšen »veseljak« odvrže petardo v gnečo ali izstreli še svoje rakete, ne da bi upošteval kakršnakoli pravila varnosti.

Urgentne službe po vsej Sloveniji vsako leto zabeležijo nesreče, ki obsegajo opekline, pa tudi amputacije prstov in poškodbe vida in sluha. Tem nesrečam bi se morali izogniti! Nekatera mesta, kot sta Bled in avstrijski Gradec (Graz) so se že odločila, da bo ognjemet nadomestila s prav tako lepim, a veliko manj škodljivim svetlobnim spektaklom.

ognjemet_ljubljana_ognjemet_luka_esenko.jpg

Čemu se izogniti v nosečnosti?
● Ognjemet ozračje onesnaži z delci, ki lahko lebdijo v zraku več kot teden dni. Tudi ko se že posedejo, se ob suhem vremenu zaradi prometa in vetra spet vrnejo v ozračje, ko pa jih padavine sperejo iz ozračja in tal, onesnažijo površinske vode in podtalnico. Delci, manjši od enega mikrona in lahko prodrejo globoko v pljuča ter telo. Sprožijo lahko hujši astmatični napad, pri občutljivejših skupinah bolnikov, kot so denimo otroci, pa povzroči tudi smrt. Drobni delci, ki vsebujejo kovine, tudi pri sicer zdravi nosečnici lahko povzročijo vnetje dihal.
● Domači ognjemeti in rakete so še bolj škodljivi kot tisti, ki so veliki, organizirani. Zato, ker so onesnaženemu zraku bolj izpostavljeni tisti, ki se zadržujejo v bližini ognjemetov, saj je koncentracija onesnaženosti zelo blizu tlom. Poleg tega neredko kakšna raketa eksplodira predčasno ali pa se izstreli in zaide med gledalce. Najmanjša poškodba so v takem primeru opekline, (pogosto pride tudi do vžiga bunde), pogoste so poškodbe vida in sluha, da o amputacijah prstov ne govorimo.

bled_zimska_pravljica_2_miro_zalokar.jpg
15935142_xl.jpg
  Spektakel svetlobe in vode na Bledu in v Gradcu /Graz, Avstrija.

Ni se mogoče izogniti ognjemetu, raketam in petardam v soseščini? Potem se držite naslednjih osnovnih pravil:
● Glejte dogajanje iz notranjosti hiše ali avtomobila.
● Če se podate ven, naj ostanite na robu dogajanja.
● Na glavi naj imejte naušnike ali slušalke, ki udušijo zvok.
● Oblecite slabo gorljivo oblačilo. Bunda zagori takoj!

ognjemet_2_nye_fireworks_1.jpg
ognjemet_1_firework_displays_near_me_1.jpg
 

 

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.