Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Brezplačno cepljenje proti gripi za nosečnice

Nosečnice so v Sloveniji upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi, saj jih Svetovna zdravstvena organizacija postavlja na prvo mesto med rizičnimi skupinami zaradi gripe.

noseca_bolna.jpg
»Gripa v nosečnosti zelo resno ogroža nosečnico in otroka. Tudi v Sloveniji je gripa pomemben vzrok za hudo obolevnost in celo umrljivost nosečnic in novorojenčkov. Zaplete gripe v nosečnosti lahko s cepljenjem nosečnic v veliki meri preprečimo. S cepljenjem pa zaščitimo tudi otroka v prvih šestih mesecih življenja - v obdobju, ko je še premajhen, da bi lahko bil cepljen,« opozarja izr. prof. Miha Lučovnik, dr. med., vodja Enote za intenzivno nego nosečnic in porodnic Ginekološke klinike UKC Ljubljana in izredni profesor porodništva na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

cepljenje_nosece.jpg

Za koga je priporočljivo cepljenje proti gripi?

Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥ 40). Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.

Vse naštete skupine razen majhnih otrok so v sezoni 2019 / 2020 upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi (stroške cepljenja v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja). Cena cepljenja za samoplačnike je 14 evrov.

Preberite si še

  • Gripa v nosečnosti

    Če za gripo zboli nosečnica, je večje tveganje za hujše zaplete in za sprejem v bolnišnico. 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.