Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Čudne sanje v nosečnosti

V nosečnosti so čudne sanje, takšne, po katerih nosečnici še nekaj časa potem, ko se prebudi, ostane močan, neprijeten vtis, kar vrstijo, še posebno v določenih obdobjih nosečnosti. Nič čudnega, saj je nosečnost čas velikih fizičnih in psiholoških sprememb, ki se odražajo tudi na kvaliteti spanja in v sanjah.

 

Nosečnica slabše spi zaradi hormonskih sprememb, ki ji znižajo kvaliteto spanca in povzročajo pogostejše prebujanje. V nosečnosti sanje pustijo močnejši vtis, ker zavest nosečnice ponoči večkrat priplava do do meje med budnostjo in spancem. Večkrat se tudi prebudi. To ji omogoča, da ostane sanjska izkušnja močnejša in da se sanj bolje spominja. Sanj pa se bolje spominja tudi zato, ker so bolj nabite s čustvi in bolj zastrašujoče. Vzrok je, da stoji pred velikimi življenjskimi spremembami, ki se ji naglo bližajo.
img_1534.jpg
Sanje odražajo skrite skrbi
Najmanj tretjina sanj nosečnice je povezana z otrokom, ki ga pričakuje, s porodom in z materinstvom. Pogostost sanj na te teme narašča, kot napreduje nosečnost. Sanje odražajo skrbi, ali bo otrok telesno in duševno zdrav ter ali bo vse v redu z nosečnico. V sanjah na otroka prežijo različne nevarnosti, telo nosečnice se čudno deformira oziroma poškoduje, dojenčka nekje odloži, nato pa ne najde več ali pa najde namesto otroka neko čudno bitje, ukradejo ji ga… Sanje odražajo skrite skrbi, ki ponoči dobijo moč.
waterview_15_1_velika.jpg
Teže je tistim, ki so noseče prvič
Še posebno žive, polne podrobnosti in bizarne so sanje pri ženskah, ki so noseče prvič. V sanjah se pojavljajo grozljive slike otroka in nevarnosti, ki grozijo otroku, še posebno njegovemu zdravju. Takšne sanje so povsem normalne, vendar nosečnici pustijo zelo neprijeten občutek, ki izzveneva le počasi. Ali nosečnica res sanja več? Najverjetneje ne, vendar si sanje zapomni bolje in pomni dlje kot pred nosečnostjo.
pregnancy_dreams.jpgsleep_pregnant.jpg
Moraste noči v sedmem mesecu
Pri sedmih mesecih nosečnosti so moraste sanje najpogostejše. V njih se pojavi otrok, ki je lahko star že nekaj let. Pogosto že govori. Kaj je razlog, da v sanje nosečnice vstopi otrok prav v sedmem mesecu? Verjetno zato, ker pri sedmih mesecih nosečnica prične spati zelo slabo. V tem času so plodovi premiki najbolj občutni in možno je, da motijo spanec bodoče matere. Druga možnost je, da se prične približevati čas poroda, kar oživi misli na porod in otroka, ki prihaja. Prej je bila nosečnica bolj osredotočena na spremembe v svojem telesu.
file_20181004_52672_f73d0c.jpg

 

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.