Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Nosečnost in porod s hipnozo

Hipnoza za nosečnice in mlade mame? Seveda! Pomaga pri številnih težavah, s katerimi se soočajo bodoče mamice in starševski par.

Okoli hipnoze se desetletja vrtijo polemike, dvomi in strahovi. Kokodakanje, sramotenje in namišljena izguba kontrole v resnici nimajo nič skupnega s hipnozo. Hipnoza je zelo mirno in osredotočeno stanje našega uma, ki se spontano vzpostavi večkrat dnevno pri vsakem izmed nas. Pri tem ni nič magičnega ali ezoteričnega, hipnoza je samo rezultat fiziologije, načina delovanja našega uma in možganov. Lepota hipnoze pa je, da lahko to stanje namenoma vzpostavljamo in tako izkoriščamo za izboljšanje kakovosti našega življenja.

Več o tem, kaj je hipnoza in kako deluje, lahko preberete TUKAJ 

kopija_od_pexels_jonathan_borba_4513729.jpg

Eno izmed zelo specifičnih področij, kjer se vedno pogosteje uporablja tudi hipnoza, je izboljšanje počutja nosečnic, porodne izkušnje in kasneje starševstva. Hipnoza se je izkazala kot učinkovita pri specifičnih nosečniških težavah, kot so jutranje slabosti v zgodnjih fazah nosečnosti, splošna tesnobnost in strah pred porodom, strah pred težavami med porodom, pa tudi pred izgubo same sebe, izgubo ljubezni partnerja ali celo strah pred tem, da mama ne bi vzljubila otroka. Še najbolj odmevni so porodi v hipnozi, na katerega se nosečnica lahko prične pripravljati s pomočjo hipnoze že v prvem tromesečju.V večini primerov so priprave na porod smiselne za delo v skupini nosečnic, saj takšen način dela prinese dodatne prednosti skupine (učenje, deljenje izkušenj, medsebojna podpora, prijateljstvo, motiviranje).

Nekateri obljubljajo porod brez bolečin, a v resnici je ta zelo redek. Vsekakor pa s hipnozo pomagamo pri znižanju bolečine, posledično pa manjše porabe zdravil in na splošno boljšega stanja novorojenčka, tudi zato, ker je porod s hipnozo v povprečju krajši. Hammond je že v letu 1990 poročal, da nosečnice v 69 % poročajo o nižji stopnji bolečine med porodom s hipnozo, kot tiste, ki niso bile obravnavane s hipnozo. Poroča tudi o krajših porodih (dve do štiri ure), podaljšanju nosečnosti pri nosečnicah s tveganjem zaradi prezgodnjega poroda, znižanju stopnje krvavenja, ter povečani ali zmanjšani laktaciji. Prav tako pomembno je, da redne hipnotične intervencije izboljšajo pozitivno samopodobo nosečnice, ki je izjemnega pomena tako za dobro počutje mamice kot za zdrav razvoj otroka.

Po porodu se mlade mamice odločajo za pomoč zaradi bolečih spolnih odnosov, kroničnih vnetij, bolečih menstruacij, tudi zaradi pretiranega strahu za otroka, ter zaradi strahu in čustvenih težav, ki izvirajo iz vseh teh tegob.

Hipnoterapevt se bo sprva osredotočil na površinske težave, ki pogosto ne vztrajajo dolgo. Če težava vztraja, pa se v hipnozi iščejo razlogi za pojavljanje težave in se tudi poskusijo odpraviti. Večina težav oz. simptomov namreč izvira iz čustvenega konflikta, ki ga je potrebno analizirati. Včasih pa hipnoza kljub vsemu ni dovolj in je potrebno poiskati pomoč pri psihoterapevtu. Pomembno je, da ima izbrani hipnoterapevt razdelane strategije, s katerimi pomaga nosečnici ali mladi mamici. Ko izbirate terapevta, naj bo to takšen, ki ima priznano izobrazbo in veliko izkušenj, saj mora pri delu s hipnozo upoštevati vaše značilnosti.

Božo Lalić, mag. psih. in terapevt medicinske hipnoze
psihoterapevtski-center.si

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.