Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Šola za starše

Piše: Brigita Grum, dipl. m. s., IBCLC

Šola za starše, ki deluje pod okriljem Kliničnega centra Ljubljana, natančneje SPS Ginekološke klinike in Kliničnega oddelka za perinatologijo, je ena najbolj množično obiskanih Šol za starše v Sloveniji. Pohvalimo pa se lahko tudi z zelo dolgo tradicijo, saj smo pred kratkim praznovali petdeset let dela. Šola za starše je pomembna za promocijo zdravja in aktivno skrb za svoje zdravje in zdravje svojih potomcev, za prvič in ponovno noseče ženske in njihove partnerje. Šola za starše poteka glede na višino nosečnosti v sklopih, ki so tematsko prilagojeni zgodnji in pozni nosečnosti.

Kako se vpisati?

Ljubljanska Šola za starše ima sedež v nizki leseni stavbi za porodnišnico v Ljubljani (Babiška šola). Pred začetkom tečaja (vsaj 30 dni), ki ga boste izbrali, se je potrebno naročiti na telefonski številki (01) 522 60 48 od 12. do 15. ure. Prvi dan obiskovanja tečaja naj ima nosečnica s seboj kartoco zdravstvenega zavarovanja, da uredimo vpis. Stroške izobraževanja nosečnicam plača zdravstvena zavarovalnica.

Nisva Ljubljančana...

Kje bo nosečnica obiskovala Šolo za starše, je njena prosta izbira. Tudi nosečnica, ki ima stalno bivališče v Mariboru, lahko pride v ljubljansko Šolo za starše. Vendar se nosečnice pogosteje odločajo za obisk tiste Šole za starše, ki jim je glede na bivališče najbližja. Dodatne informacije dobite na telefonski številki (01) 522 60 48 od ponedeljka do petka od 12. do 15. ure. 

Kakšna je ponudba?

Ljubljanska Šola za starše ponuja več tečajev: tečaj za zgodnjo nosečnost, tečaj za bodoče očete in tečaj predporodne priprave. Tečaji se pričenjajo ob različnih datumih.

Tečaj za zgodnjo nosečnost. Ta tečaj je namenjen nosečnicam na začetku nosečnosti - od zanositve do 4. meseca nosečnosti. Na tečaju vas bomo seznanili s potekom vaše nosečnosti, z zdravim načinom življenja, s pravilno prehrano, s higieno in rekreacijo v času nosečnosti. Cilj tečaja je, da bi vaša nosečnost potekala čim bolj zdravo in ugodno. Predavanje traja tri ure, lahko pa se ga udeleži tudi partner. Poteka v predavalnici Šole za starše, Šlajmerjeva 3a. 

Tečaj za bodoče očete. To je tečaj, ki je namenjen samo bodočim očetom, ki ne obiskujejo tečaja Predporodne priprave. Med bodočimi starši je znan kot »kratki tečaj« za očete ali druge porodne spremljevalce, saj traja dve uri in pol. (Vedno več bodočih očetov pa se raje odloči za daljši tečaj Predporodne priprave, ker je tam mogoče slišati več tistega, kar koristi očetom.) Na tem tečaju vas bomo seznanili z bistvenimi podatki o bližajočem se porodu, o poporodnem obdobju in o negi dojenčka. Zastavite lahko tudi vprašanja, na katera vam bomo odgovorili. Tečaj omogoči bodočim očetom prisotnost na porodu. Tečaj za bodoče očete je dvakrat mesečno ob 18.15 uri, poteka pa v predavalnici Šole za starše na Šlajmerjevi 3a. Po končanem predavanju se napiše potrdilo. To potrdilo čaka porodnega spremljevalca v blagajni Leonišča, Šlajmerjeva 2 (od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro).
Prispevek za prisotnost pri porodu 20,00 EUR.  Plačilo velja le za prisotnost pri enem porodu. Ko nosečnica rodi drugič, tretjič…, očka ponovno dvigne potrdilo in plača prisotnost pri porodu. Enako velja za prisotnost pri carskem rezu. Ponoven obisk tečaja svetujemo, če je od prvega poroda več kot pet let.

Tečaj Predporodne priprave. Ta tečaj je namenjen nosečnicam po sedmem mesecu nosečnosti, pa tudi njihovemu partnerju ali komu drugemu, ki bo spremljevalec ali spremljevalka pri porodu, ali pa bo pomagal nosečnici skrbeti za dojenčka. Obiskovanje tega tečaja omogoči spremljevalcu (bodočemu očetu) ali spremljevalki pri porodu, da prisostvuje pri porodu. Tečaj obsega deset predavanj. Seznanili vas bomo s potekom nosečnosti, z bližajočim se porodom, s poporodnim obdobjem in z nego ter prehrano dojenčka. Odgovorili vam bomo tudi na vsa vprašanja, ki se vam zastavljajo. Začetek tečaja je ob 10. uri, 16. uri ali 18. uri v predavalnici Ginekološke klinike, Šlajmerjeva 3 (stara porodnišnica). Nadaljevanje tečaja je mogoče obiskovati ob 9. uri, 16. uri ali 18.15. Eno predavanje je dolgo dve šolski uri. Na prvem uvodnem predavanju se pogovorimo o poteku tečaja, vsebini in možnosti obiskovanja. Razdelimo se na več manjših skupin, ki prihajajo po določenem razporedu. Skupino lahko tudi zamenjajo glede na svoj prosti čas. Nosečnica se, na primer odloči obiskovati tečaj ob 16. uri. Če je na dan, ko je predavanje, zadržana, lahko pride na tečaj dopoldan ali pozneje popoldan (ob 9. uri ali ob 18.15), glede na urnik predavanj teh skupin. Datume začetkov tečajev lahko poiščete na internetni strani UKC Ljubljana, Ginekološka klinika, KO Perinatologija.

Zamudila sem! In kaj storite, če ste zamudili prvo od desetih predavanj, ker ste za začetek izvedeli prepozno? Ali morate počakati na naslednji mesec? Ne, pričnete lahko tudi vmes in določena predavanja poslušate v naslednjem terminu. 

Individualno zdravstveno vzgojno delo. Namenjeno je posebej ogroženim skupine nosečnic (mladostnice, socialno-ekonomsko ogrožene nosečnice, nosečnice z zdravstvenimi tveganji, slepe, gluhoneme…) pri katerih je potrebna drugačna komunikacija. V ljubljanski Šoli za starše se trudimo, da bi naše znanje približali prav vsaki bodoči mamici, zato naj nosečnice, ki potrebujejo individualno obravnavo, pokličejo (ali se oglasijo) na sedežu Šole za starše na Šlajmerjevi 3a. 

Abdominalna dekompresija. Nosečnice po 32. tednu nosečnosti se lahko naročijo od ponedeljka do petka od 12. do 15. ure. Tudi za abdominalno dekompresijo potrebujejo nosečnice kartico zdravstvenega zavarovanja. Abdominalna dekompresija je namenjena boljšemu počutju nosečnice in otroka v maternici, pospeši se venska cirkulacija v nogah, olajša pritisk v trebušni votlini.

Kdo vam bo predaval?

Delo v Šoli za starše poteka timsko. Tim sestavljajo Brigita Grum, dipl. m. s., IBCLC, Gordana Njenjič, dipl. m.s., babica; zobozdravnik, fizioterapevtka, psihologinja, pediatrinja, anesteziologinja in strokovnjak z Ministrstva za promet.

Kaj potrebujete na predavanjih?

V načelu na predavanjih ne potrebujete ničesar, kljub temu pa imejte s seboj papir in beležko, da si boste kaj zabeležili. Ob zaključku tečaja s seboj prinesite tudi Materinsko knjižico, kamor vam bomo dali štampiljko v potrdilo, da ste obiskovali tečaj v ljubljanski Šoli za starše.
Dobro je tudi, če imate s seboj stekleničko z vodo in čim bolj udobna oblačila. S seboj prinesite tudi veliko dobre volje, da bomo v skupinah, ki so včasih res malo večje, vzpostavili dobro komunikacijo.
Sicer pa si vsi sodelavci Šole za starše želimo, da bi bili prijazni novi družini. Naš cilj je, da vas pripravimo na trenutek, ko bo otrok začel opozarjati, da je prišel njegov čas.
Bodoča starša naj bi prag porodnišnice prestopila samozavestna in pripravljena na veliki dogodek. Želimo si, da bi bil vsak porod za mater in očeta najlepši in najbolj doživet, slovesen dogodek.

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.