Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Otrok meša dva jezika

Vprašanje: Najin sin je star dve leti in pol. Doma govoriva dva jezika in otrok razume in govori oba brez težav, le da ju v istem stavku pogosto zmeša. Govoriti je začel dokaj pozno (okrog drugega leta) in sicer najprej posamezne besede in šele potem stavke. 

Veliko se pogovarjamo, beremo, pojasnjujemo in je očitno, da vse lepo razume. Pogosto naju prijetno preseneti z omenjanjem tistega, kar je slišal že zdavnaj. Vsak dan se sprostimo ob njegovih novih besednih in miselnih kombinacijah.

Problem je, da je njegov govor pogosto nerazločen in razumljiv samo za naju dva. Če hoče povedati čim več ali zelo dolg stavek (več kot 3 ali 4 besede), kar rad dela, ga je težko razumeti. Včasih začetek stavka ponovi 
dvakrat ali trikrat, preden nadaljevanje misli izrazi z besedami. Besede takrat izgovarja nerazločno in jih ne izgovori do konca. Je zelo klepetav.

Prizadevava si, da mu dava dovolj časa, da pove, kar želi, da govoriva počasi in včasih pravilno ponoviva njegove besede. Zanima naju, ali lahko narediva še kaj, kdaj je čas za obisk logopeda, ali ne bova zamudila priložnosti, da mu pomagava? Otrok se razvija lepo
Znanje jezikov je prav gotovo eno izmed najbolj pomembnih znanj sodobnega človeka. Bolj ko je družba razvita, večje so potrebe po sporočanju in izražanju, bolj so razviti sistemi komunikacije - sporazumevanja. Verjetno je vajin sin nekoliko zamenjal (če sploh kaj) v razvoju izražanja, ker se je moral najprej naučiti razumeti dva jezika. Povsem normalno je, da je govor vajinega sina še večkrat nerazumljiv oziroma ga razumeta le vidva, saj se je moral za sporazumevanje naučiti uporabljati dva jezika. 
Sami ugotavljate, da dobro razume govor in vaju večkrat prav prijetno preseneti. Ker šele dobrega pol leta tudi sam govori, se še ni mogel naučiti pravilno izgovarjati vseh glasov enega jezika, zagotovo pa ne dveh. Spomnite se, na koliko različnih načinov (v slovenščini) izgovarjamo samo samoglasnik E! Še veliko težje za tako majhnega otroka pa so kombinacije dveh, treh soglasnikov. 

Izberite starosti primerno
Če vajin otrok zmore povedati posamezne besede dovolj razločno, je to zelo dober znak. Z več vaje - z govorjenjem - se bo prav kmalu zmogel razumljivo izražati tudi za druge ne le za vaju. Tudi v bodoče se še veliko pogovarjajte z njim, berite mu, pojasnjujte. Svetovala bi vam, da skrbno izbirate knjige, ki mu jih berete, saj je jezik prenekaterega priznanega pisatelja za dveletnega otroka prezahteven.

En starš, en jezik
Ko se z vajinim otrokom pogovarjate, uporabljajte le en jezik, ne mešajte ju tako, da je vsak stavek v drugem jeziku ali sta celo v enem stavku dva jezika. Veliko otrok med drugim in petim letom ponavlja besede, pa tudi dele besed. To je normalen pojav, ki sčasoma mine. Dve, tri leta star otrok še išče ustrezen izraz za določeno besedno zvezo. Morda je ne najde takoj ali okleva, ker besedo že pozna, je pa še ni uporabil v taki zvezi, s tem pomenom, kot hoče sedaj to narediti. 
Pri tem večkrat ponovi posamezno besedo ali začetek stavka. Za otroka, ki mora izbirati med dvema jezikoma, se te situacije še večkrat dogodijo in so lahko ponavljanja pogostejša. Sinu dajta dovolj časa, z njim govorita počasi, včasih pravilno in razločno ponovita besedo, ki je ni dobro povedal. Govorni vzorec staršev je v tem obdobju še vedno najpomembnejši.

Logoped bo presodil
Če vaju otrokov govor preveč skrbi, vznemirja ali moti, se le odločita za posvet pri logopedu. Ta vama bo postavil še kakšno vprašanje ali morda poslušal vajinega otroka in bo lažje presodil, ali gre za razvojne težave ali je že potrebno specifično delo z otrokom oziroma starši.

Danila Bijelić, prof. def. logopedinja

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.