Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Nerazločen govor štiriletnice

Vprašanje: Imam hčerko, ki je stara štiri leta. Pred kratkim so ji operativno odstranili žrelnico in madeljne. Že pred operacijo je imela težave z govorom. Pričakovala sem, da bo po operaciji bolje, toda težave z govorom so ostale. 

Na primer, namesto "mami" reče "bali". Glasove spreminja predvsem v T, P in B. Govori zelo nerazločno, razumeva jo večinoma samo jaz in mož. 

Ali se ji bo govor sčasoma popravil? Ali bo morala hoditi k logopedu? Bojim se, da bo imela težave z vpisom v šolo in pozneje v šoli.

 


Po operaciji mandeljnov in žrelnice
Po operaciji mandeljnov in žrelnice se včasih pojavi nosljanje. Pred operacijo je namreč vlogo zapore skozi nos opravljala žrelnica. (V slovenskem jeziku imamo samo dva nosna glasova: M in N. Pri drugih glasovih pa mehko nebo preprečuje prehod zraka skozi nos.) Po odstranitvi žrelnice potrebuje mehko nebo še nekaj časa, da spet začne opravljati funkcijo zapore. Zato staršem svetujemo, da po operaciji žrelnice z otrokom delajo vaje za razgibavanje mehkega neba: pihanje, igranje na orglice in piščali, posnemanje kašljanja, grgranje vode...

Kaj pa stavki?
Ko ocenjujemo otrokov govor (govorno jezikovno komunikacijo), moramo biti pozorni, poleg izgovora, tudi na otrokove stavke: ali so primerno dolgi, ali so pravilno sestavljeni, ali otrok pozna in uporablja dovolj besed, ali jih pravilno sklanja in sprega in ali razume naš govor.

Kaj naj bi zmogel štiriletnik?
Otrok naj bi do četrtega leta starosti pravilno izgovarjal večino glasov slovenskega jezika. Nekaj težav ima še lahko pri izgovoru glasov: R, sičnikov (S, Z, C) in šumnikov (Š, Ž, Č). S štiri leta starim otrokom se lahko sporazumevajo in njegov govor razumejo ne le starši, ampak tudi ljudje, ki otroka ne poznajo.

Čim prej k logopedu
Svetujem vam, da deklico čim prej odpeljete k logopedu. Ne čakajte, da se bo govor sam popravil, ker se največkrat ne. Namesto da bi se popravil, se s potekom časa le utrjujejo nepravilni vzorci. Verjetno boste hodili k logopedu na govorne vaje enkrat na 14 dni, mogoče enkrat na mesec, odvisno od presoje logopeda in ne nazadnje od zasedenosti ambulante. Po navodilih boste doma redno vadili in z vztrajnostjo in delavnostjo do šole odpravili vse ali vsaj večino motenj izgovora. 

Pomoč drugih strokovnjakov
Morda bo potrebna obravnava še kakšnega drugega strokovnjaka: psihologa, specialnega pedagoga, pediatra... pa se nikar ne prestrašite! Vsi strokovnjaki smo tu zato, da po svojih najboljših močeh pomagamo otrokom in njihovim staršem.

prof. def. Danila Bijelić, logopedinja

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.