Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Primerna vzmetnica za otroka

Vprašanje: Imam hčerko, ki bo kmalu dopolnila tretje leto starosti - trenutno ji urejamo sobo, pa se z možem nikakor ne moreva odločiti, ali naj ji kupiva vzmetnico iz lateksa ali iz katerega drugega materiala. 

Prodajalci, s katerimi sva govorila, priporočajo lateks zaradi prileganja hrbtu in zaradi bio materiala, a temu so primerne tudi cene, ki so višje od običajnih. 

Glede na to, da je primerno ležišče oz. vzmetnica za odraščajočega otroka ravno tako pomembna kot za odrasle, me zanima, kakšna je zdajšnja medicinska doktrina?Kako izbrati?

V strokovni literaturi mi ni znana študija, ki bi sistematično in znanstveno argumentirano primerjala razvoj otroka in otroške hrbtenice pri uporabi običajne vzmetnice in pa ležišča iz lateksa. Osebno menim, da je pomembno, da je vzmetnica primerno trda, da ni premehka, da ni prekratka in da ni preozka.

Vzdrževanje vzmetnice
Priporočljivo je, da jo vsakih nekaj let menjamo, v kolikor nastanejo v njej vbokline oziroma izbokline, ali če zaradi rabe nastanejo mehkejša mesta, ki se bolj vgrezajo kot deli, ki so manj obremenjeni. Izredno pomembno je redno čiščenje (sesanje), lahko tudi z globinskim sesalnikom, s katerim odstranjujemo delce prahu in pršice.

Zdrav način življenja
Za razvoj hrbtenice je pomemben predvsem zdrav način življenja, to pomeni med drugim tudi redno telesno aktivnost, rekreativni šport, zdravo prehrano ter letom in višini primerno telesno težo. Zdravemu otroku bi torej priporočal običajno vzmetnico.

Alergija na hišni prah, bolezni
V primeru dokazane alergije na hišni prah ali na pršico pa ležišče iz lateksa predstavlja eno od priporočenih rešitev. Prav tako otrok, ki ima kronično bolezen, morda potrebuje ležišče iz lateksa, ki ima prednosti tudi glede zmanjšanega znojenja.

Kaj je pomembno?
Starši, ki bi radi dali otroku vse najboljše in tudi imajo vse najboljše, ne potrebujejo znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali določene prednosti vzmetnice. Če imajo ustrezne materialne možnosti, se bodo verjetno odločili za nakup ležišča iz lateksa. Staršem, ki bi se zaradi nakupa dragega ležišča iz lateksa morali čemurkoli odpovedati, pa lahko mirno povem, da se bo njihov otrok ob primernem načinu življenja in fizični aktivnosti, visoki stopnji osebne higiene in rednem čiščenju ležišča, povsem normalno razvijal. Draga vzmetnica tudi ne bo nadomestilo za telesne aktivnosti, nezdrav način življenja, za psihično zanemarjanje otroka in slabih odnosov v družini.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped višji svetnik

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.