Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Otrok noče pospraviti igrač

Otroci se zelo radi igrajo, ampak svojih igrač pa nočejo pospraviti. Kar naenkrat so silno utrujeni, lačni, zaspani... Neverjetno, koliko iznajdljivosti in upornosti pokažejo, ko bi morali nekaj narediti. Ali naj kar spregledate in igrače pospravite vedno sami?

Bom jutri!

Vaš štiriletnik je silno rad pomagal pri domačih opravilih. V načelu - čudovito, saj se otroci učijo reda in domačih opravil tako, da pomagajo odraslim. Ampak kaj, ko ima vaš otrok navado, da za začetek pospravljanja zmeče vse igrače s polic in iz zabojčkov, potem pa jih nima več volje pospraviti.
Na vaše vztrajanje se izmika, češ da bo, saj bo... jutri!

Kaj naredite? Da, to je resna dilema. Ne gre za igrače, gre za načelno vzgojno odločitev, za usmeritev vzgoje. Rezulatati odločitve se ne bodo pokazali takoj, ampak šele čez nekaj let. Najbrž pa nihče noče, da bi čez nekaj let zgrožen ugotovil, da že dolgo ravna narobe, v svojo in v otrokovo škodo. Poglejmo, kaj so najbolj običajne starševsek reakcije:

- Otroku rečete, da se bo lahko spet igral šele takrat, ko bo pospravil razmetane igrače.
- Vzamete mu večino igrač, dokler ne bo dokazal, da zna sam skrbeti zanje.
- Nergate, vzdihnete in sami pospravite igrače.
- Igrače pustite na tleh, dokler jih otrok ne pospravi.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Pri štirih letih otrok že preizkuša moč svoje volje, zato psihologi svetujejo, naj starši uporabljajo strategijo »najprej-potem«. Otroku naj, na primer, rečejo: »Ko boš pospravil igrače, boš lahko gledal risanko (listal knjigico, šel ven, pričel novo igro…).« Na ta način lahko otrok dela, kar si želi, ampak šele potem, ko naredi tako, kot ste mu rekli vi. Pri tej metodi je krasno to, da se starši dobro počutijo, ker ni potrebna kazen, otrok pa se ne more pritoževati. 
In če se otrok skuša pogajati, da bi vseeno odložil svojo dolžnost? Ne popustite, ker ga z vztrajanjem učite, da mora vsak med nami opraviti svoje naloge. A ker je otrok le otrok, se bo najbrž vseeno pritoževal. Izkušene mamice pravijo, da v takih primerih otroku rečejo, da se za nekaj dni ne bo mogel igrati z igračko, ki je noče pospraviti. To običajno zadostuje.

Pomagajte mu!

Seveda pa se morajo starši zavedati, da je prevelik nered celo za štiriletnika prehud zalogaj in pogosto ne zmore sam pospraviti vseh kock in igračk, ki ležijo po vsej sobi. Zato morajo pogosto tudi starši zavihati rokave ter otroke med pospravljanjem učiti reda. Ne pristajajte pa na to, da bi otrok gledal risanke, vi pa medtem pospravljali njegovo sobo...

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

 • Spori med igro

  Zakaj se otrok se med igro pogosto spre z odraslim soigralcem ali z drugim otrokom?

 • Ste sposobni starši?

  Pride čas, ko se nasmejani dojenček spremeni v malčka, ki ima svoje mnenje in je vsak dan bolj uporen...

 • Izpad trme v trgovini

  Kaj storiti, ko ima malček spet izpad trme in besnega joka? Naj čim bolj spregledamo njegovo vedenje ali naj mu pokažemo meje?

 • Razumevajoči ali dosledno strogi?

  Če smo do otroka prestrogi, to za razvoj njegove osebnosti ni dobro. Ampak prav tako slabo je, če smo preveč popustlji...

 • Otrok se laže

  Otrok se vam prvič zlaže. Bi mu morali strogo povedati, da tako ne gre, ali bi morali prve nedolžne laži preslišati?

 • Telovadimo tiho v stanovanju

  Čeprav sosedje obožujejo mir, lahko tudi doma poskrbimo za otrokom tako potrebno gibanje in jim popestrimo deževne dni.

 • Zadnje leto v vrtcu

  Vaš petletnik je v najvišji skupini v vrtcu. Pripravlja se na vstop v šolo. Ali zna vse, kar mora znati ob vstopu v šolo?

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.