Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Lahkonočnice - prisluhnite vsak večer po 18. uri novi pravljici!

Pravljice je prebiralo deset izbranih stanovalcev Doma starejših občanov Fužine v Ljubljani. Poglejte predstavitveni video, kako so nastajale pravljice!

Si.mobil z decembrom 2016 uvaja inovativen projekt Lahkonočnice. Gre za zbirko 40 avtorskih pravljic v obliki digitalnega zvočnega zapisa, ki so brezplačno dostopne na spletni strani lahkonocnice.si.

Pravljice je posebej za projekt Lahkonočnic napisalo osem uveljavljenih sodobnih slovenskih pravljičarjev, pravljice pa so na spletnem mestu podprte tudi z ilustracijami znanih slovenskih ilustratorjev.Do konca leta lahko vsak dan po 18. uri prisluhnete novi pravljici!


Lahkončnice so edinstven primer spodbujanja medgeneracijskih vezi med slovenskimi starostniki in otroki prek pravljic sodobnih slovenskih pravljičarjev. Avtorske pravljice je namreč prebiralo deset izbranih stanovalcev Doma starejših občanov Fužine v Ljubljani.

Lahkonočnice
so zbirka 40 avtorskih pravljic v obliki digitalnega zvočnega zapisa, ki jih lahko vsakdo brezplačno posluša prek tablice, telefona ali računalnika na spletnem naslovu www.lahkonocnice.si. Uporaba pravljic je dostopna vsem, brez pogojev; je brezplačna in neomejena. Lahkonočnice so na spletnem mestu lahkonocnice.si dostopne že od 1. decembra 2016 dalje, v obdobju do 31. decembra 2016 pa bo Si.mobil na spletnem mestu vsak dan objavil po eno novo pravljico.
  groznovilca_in_jez.JPG    medvedov_rojstni_dan.JPG   
scepec_casa1.JPG
Primere Lahkonočnic lahko poslušate tudi s klikom na zgornje ilustracije!

Pravljice je posebej za projekt Lahkonočnice napisalo 8 uveljavljenih sodobnih slovenskih pravljičarjev: Ana Duša, Boštjan Gorenc – Pižama, Cvetka Sokolov, Damjana Kenda Hussu, Jana Bauer, Tinka Bačič, Tomo Kočar, Žiga X Gombač. Pedagoško ustreznost pravljic je potrdila Zvezdana Majhen, univ. dipl. psih., književnica, s šestnajstletnimi izkušnjami zunanje strokovne sodelavke (psihologinje in književnice) pri založbi Studio Hieroglif. Pravljice so na spletnem mestu podkrepljene tudi z ilustracijami znanih slovenskih ilustratorjev, to so Milanka Fabjančič, Miha Hančič in Anja Držanič.

»Lahkonočnice so v resnici nekaj zelo očarljivega. Ideja, da starejši berejo mlajšim in da jih tako uvajajo v čudoviti svet zgodb, pravljic in dogodivščin je vsekakor plemenita. Povabilo k tej iniciativi mi pomeni veliko. Predvsem v smislu odgovornosti. Pisanje za najmlajše mora biti tenkočutno in iskreno, kot let metulja. Zato sem za Lahkonočnice napisal izključno nove pravljice,« je svoje sodelovanje v projektu povzel Žiga X Gombač.

Pravljice berejo babice in dedki iz doma starejših občanov Fužine

Snemanje Lahkonočnic je potekalo v sodelovanju z ljubljanskim Domom starejših občanov Fužine (v nadaljevanju DSO Fužine). Avtorske pravljice je prebiralo deset izbranih stanovalcev doma. V okviru projekta Lahkonočnice je tako Si.mobil v domu postavil posebej za ta projekt prirejen zvočni studio, v katerem so izbrani stanovalci (t.i. pripovedovalci) prebirali pravljice, ki so sedaj dostopne vsem slovenskim otrokom. Poleg tega je tudi izvedel tečaj tehnološkega opismenjevanja za stanovalce doma in opremil bralni kotiček.

mala_kopija_od_pripovedovalka_pavla_traven.jpgmala_kopija_od_pripovedovalec_izidor_babnik.jpgmala_kopija_od_pripovedovalka_mari_klesnik.jpg

»Povezovanje generacij je izjemno pomembno tako za starejše kot tudi za mlajše. V DSO Fužine se trudimo naše stanovalce aktivno vključevati v čim več medgeneracijskih aktivnosti, saj tovrstno sodelovanje izjemno pozitivno vpliva na njihovo dobrobit. Izboljša se njihovo počutje in zdravje, zmanjša se občutek osamljenosti, hkrati pa se poveča tudi njihov občutek pripadnosti ter pomembnosti družbi. V projektu Lahkonočnice smo prepoznali pomemben korak Si.mobila k doseganju tega cilja, zato smo z veseljem pristopili k sodelovanju v njem,« je o številnih pozitivnih vplivih medgeneracijskega povezovanja spregovorila Bojanka Genorio, direktorica Doma starejših občanov Fužine.

Lahkonočnice predstavljajo primer udejanjanja mednarodne iniciative »Internet for all«, ki jo od leta 2011 dalje izvaja Telekom Austria Group. Glavni namen iniciative je vzpostavitev pogojev ter razvoj kompetenc za aktivno družbeno življenje ljudi v sodobni digitalni dobi. Omenjeno inicativo v slovenskem prostoru kot član Skupine Telekom Austria Group prek različnih aktivnosti udejanja Si.mobil. Med drugim bo v okviru t.i. projekta Bele lise do 31. maja 2017 zagotovil dostop do hitrega interneta kar 225 ruralnim lokacijam po Sloveniji. Z akcijami kot so Senior urice ter prostovoljnim izobraževanjem starostnikov o varni uporabi telefona pa spodbuja tehnološko opismenjevanje starejših ter s tem ponovno vključevanje starostnikov v aktivno življenje in posledično izboljšuje kvaliteto življenja.

Nina Šiler iz podjetja Si.mobil pa je ob zagonu projekta Lahkonočnice izpostavila:»Cilj projekta Lahkonočnice je bil na eni strani prek pravljic in sodobnih tehnologij vzpostaviti vez med starejšimi in mlajšimi generacijami ter na drugi strani spodbujati tehnološko opismenjevanje starejših. Skrb za okolje in ljudi, ki so del njega, na prvo mesto postavljamo prav vsak dan. Pri svojem delu ustvarjamo uporabne stvari in k njim spodbujamo tudi druge. S spletnim mestom odljudi.si smo tako v lanskem letu vzpostavili prvo vseslovensko spletno platformo namenjeno izmenjavi izkušenj in uporabnih nasvetov. S projektom Plažnice, ki smo ga izvajali letošnje poletje smo ljubiteljem poletnega branja omogočili dostop do kratkih avtorskih zgodb slovenskih pisateljev v obliki digitalnih knjig. Projekt Lahkonočnice pa predstavlja nadaljevanje teh pobud, s katerimi sledimo našemu poslanstvu povezovati ljudi, prostore in predmete na način, da bogatijo izkušnjo dela, življenja in zabave.«

lahkonocnice2.jpeg


 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.