Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Otrok grize

Kaj storiti, ko malček v vrtcu, na igrišču ali na obisku ugrizne svojega vrstnika? Bi ga morali takoj odločno in javno okregati, da bo vedel za drugič, ali je treba ravnati bolj razumevajoče, ker gre le za fazo v otrokovem razvoju, ki se je otrok niti ne zaveda dobro?

Če otrok ugrizne mamico ali očka

Pred nekaj meseci ste v vrtec vpisali svojo leto in pol staro hčerko. Prvih nekaj tednov je bilo vse v redu, potem pa je začela gristi vrstnike, česar pred vstopom v vrtec ni nikoli počela. Starši drugih otrok vas grdo pogledujejo. Danes zjutraj, ko ste hčerko pripeljali v vrtec, pa je ugriznila tudi vas, povsem brez razloga, medtem ko ste ji v garderobi slačili jopico. Najprej naj povemo, da nismo naključno omenili, koliko je malček, ki grize, star. Velina malčkov grize v starosti med prvim in drugim letom, potem pa težava izzveni. Z grizenjem se malček odzove le še na kakšno posebno, zelo stresno situacijo. Kar pa ne pomeni, da se vam na malčkovo grizenje sploh ni treba odzivati. Prav nasprotno - naloga skrbnih staršev je, da se odzovejo.

Kaj storiti?Poglejmo, kako starši običajno reagiramo. Najbrž ste najprej presenečeno kriknili, ker vas je zabolelo, potem pa ste morda:

- mirno rekli »NE, to boli,« in jo odpeljali v igralnico, kot da se ni nič zgodilo,
- v istem trenutku ste jo ugriznili nazaj, da bo vedela, kako to boli,
- mirno rekli »NE, to boli,« in jo, ne premočno, udarili po ustih,
- ji potisnili v roke njeno ljubkovalno igračo in ji rekli, naj rajši grize to.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Malček, ki grize, to običajno počne zato, ker je z nečim nezadovoljen, svojega nezadovoljstva ali vznemirjenja pa ne zna izraziti z besedami. Deklica, ki je grizla vrstnike v jaslih, je to storila zaradi težav s prilagajanjem na vrtec. Mamico je ugriznila, ker ni hotela, da jo pusti v vrtcu, in zato, ker je na tak - neprimeren - način iskala materino popolno pozornost.
Psihologi predlagajo, naj si v takšni situaciji starši zjutraj vzamejo dovolj časa, da lahko otroka v miru pospremijo v vrtec in ga ne zapustijo po nekaj sekundah kot vrečo krompirja, ker imajo sami pomembnejša opravila. Služba je pomembna in jutranjega spanca vam verjetno kronično primanjkuje, a kljub temu bi bilo prav, če bi jutraj vstali dovolj zgodaj, da lahko v miru izpeljete ritual poslavljanja od otroka. otroku bo laže, če bo splovo potekalo mirno in če bo potekalo vedno enako. To mu daje občutek varnosti, ki ga nujno potrebuje.

Če otrok ugrizne vrstnika

Kadar pa vaš otrok ugrizne drugega, dajte svojo pozornost žrtvi, svojemu otroku pa le odločno recite, da tega ne delamo. Ko je žrtev potolažena, svojega otroka odpeljite stran. Otrok na tak način ne bo dobil vaše pozornosti in bo svoje reakcije spremenil, preusmeril v nekaj, pri čemer bo imel več uspeha v boju za vašo pozornost. Seveda pa ne smemo pozabiti, kaj je bil prvotni vzrok grizenja - težko prilagajanje na odsotnost staršev.

Pomagajte otroku!

Svoje moči usmerite v pomoč otroku, da bo novo situacijo laže prebrodil, pa bo grizenje ponehalo samo po sebi. Za čisto majhne otroke pa je lahko dobra rešitev tudi mehka igračka. In še zadnji nasvet: tehnika odvajanja od grizenja mora biti enaka doma in v vrtcu. Samo tako se bo malček lahko sčasoma te razvade odvadil.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

 • Spori med igro

  Zakaj se otrok se med igro pogosto spre z odraslim soigralcem ali z drugim otrokom?

 • Ste sposobni starši?

  Pride čas, ko se nasmejani dojenček spremeni v malčka, ki ima svoje mnenje in je vsak dan bolj uporen...

 • Izpad trme v trgovini

  Kaj storiti, ko ima malček spet izpad trme in besnega joka? Naj čim bolj spregledamo njegovo vedenje ali naj mu pokažemo meje?

 • Razumevajoči ali dosledno strogi?

  Če smo do otroka prestrogi, to za razvoj njegove osebnosti ni dobro. Ampak prav tako slabo je, če smo preveč popustlji...

 • Otrok se noče obleči

  Ko se vam zjutraj mudi v vrtec in službo, ni otrokovo večno upiranje oblačenju toplejših oblačil prav nič smešno.

 • Premagajte stiske uvajanja v vrtec

  Odhod v vrtec je prelomni dogodek za otroka, pa tudi za ostale člane družine. Pred otroka in družino postavlja nove izzive.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.