Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Kaj na praznični mizi je malčku nevarno?

Dobra hrana - piškoti, potica, pečenka... - je pomemben del praznikov. Za praznike hrano pripravimo doma, še posebno skrbno, še bolj lepo na pogled, bolj dišečo in bolj razkošno, kot običajno. In seveda bi vsi radi, da jo nekaj poskusijo tudi otroci. Pa tudi oni bi radi marsikaj poskusili, še posebno tisto, kar jedo starši. Ampak nekateri hrani naj se otrok raje izogne, da ne boste iskali dežurnega pediatra. Kateri?

bozicna_hrana.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

● Otrok naj ne je surovega testa in ničesar, kar vsebuje surova jajca, na primer, majoneze in jajčne kreme. V surovem testu, ki ga otrok poliže z žlice, je poleg jajc (možnost okužbe s salmonelo) lahko težava tudi v moki (okužba z bakterijo E. coli). 

bozicna_testo.jpg
● Tudi na obisku naj otrok ne pije osladkanih in gaziranih pijač niti »otroškega šampanjca«. Sladke in gazirane pijače ne škodijo le njegovim zobem, ampak celotnemu organizmu, otroški šampanjec pa je za povrh še tiho povabilo v svet zgodnje konzumacije alkohola. Vse ob svojem času!

bozicna_pijaca.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


● Pozorni bodite na hrano, ki jo jeste v dneh po glavnem praznovanju. Veliko ljudi pretirava s količino hrane, ki jo pripravijo na praznični večer, potem pa ostanke postavi na mizo zase in za obiskovalce še tri ali štiri naslednje dni. To je sicer lahko dobra in nedotaknjena hrana, a če ni bila ves čas hranjena na hladnem, je otroku lahko nevarna.

bozicna_hrana.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


● Če ste z otrokom na zabavi, kjer je veliko gostov, bodite pozorni na arašide, lešnike... in na kozarce z alkoholom, tudi če so prazni in je v njih ostalo komaj še za požirek pijače. Otrok bo morda našel nekaj zanj novega in hotel poskusiti, kaj jedo in pijejo odrasli. Oreščki so nevarni zaradi zadušitve, alkohol pa zaradi resne zastrupitve. Če bo zabava pri vas doma, naj bo nekdo od odraslih določen, da ima otroka ves čas na očeh. Na zabavi otrok lahko arašid najde tudi na tepihu pod mizo in na kavču, odložen kozarec alkohola pa tudi na nizki knjižni polici.

bozicna_zabava.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


● Kaj pa sladkarije? Preveč sladkarij je za otroka škodljivo, a še bolj škodljivo je, če se miza šibi od sladkih dobrot, vaš otrok pa ne sme niti enega piškota, ker to ni zdrava hrana. Pomagajte mu vzpostaviti do hrane zdrav odnos, to pa vključuje tudi uživanje v hrani kot so piškoti in predvsem - občasen odstop od rutine. Saj so prazniki tudi to!

bozicna_piskotki.jpg

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.