Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Zakaj otroci morajo ven?

Otroci, ki se vsak dan igrajo zunaj, v naravi, so bolj zdravi, telesno spretnejši, bolj iznajdljivi, bistri in samozavestni kot otroci, ki preživljajo večino časa pred televizijo in drugimi zasloni. Zakaj? Razlogov je več, a gotovo vas bodo prepričali že trije.

kid_friendly_hiking.jpg
● Bogastvo stimulansov je večje. Že res, da se otroku lahko zdi, da je bolj vznemirljiva nova igrica na zaslonu, toda igra v naravi stimulira več otrokovih čutov kot opazovanje zaslona, še zlasti vid, voh in dotik. Kombinacije različnih zaznav so v naravnem okolju bogatejše kot so pred zaslonom. Otrok, ki preživi veliko časa pred zaslonom, v naravi prične zaznavati manj stimulansov, kot da bi njegovi čuti otopeli. Posledica je, da so izkušnje bivanja – življenja - za takega otroka manj bogate, manj polne. Kdo bi si želel, da bi njegov otrok doživljal življenje kot obledelo sliko s pridušenim zvokom!

enjoy_nature_walks_scaled_mala.jpeg
● Zvabi ga v gibanje. Igra v naravi vključuje gibanje. Otroke naravno okolje mimogrede zvabi v poskakovanje, tekanje, brcanje, plezanje, vožnjo s kolesom ali poganjalčkom… Požene jim kri po žilah, zadihajo se in nadihajo. Gibanje pa ni odlično le za otrokovo telo, temveč tudi za njegov mentalni razvoj. Krepi otrokovo zmožnost osredotočenja, kar je še posebno koristno za nemirne, preveč aktivne in neosredotočene otroke.

little_kid_outdoor_lake.jpg
● Zmanjša napetosti in prežene utrujenost. Urbano okolje s preveliko količino zvokov, barv, gibanja… utruja otrokove možgane, saj porabijo veliko energije, da prezrejo vse, kar jih vznemirja in neprestano opozarja nase. V naravi, kjer vladata mir naravnih zvokov in ubranost barv, si otroški možgani odpočijejo. Preklopijo se na umirjeno pozornost, ki otrokom in odraslim nudi občutek radosti – za razliko od utrujenosti, ki jo čutimo v urbanem okolju.

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.