Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Nereden urnik spanja pri otroku

Starši, vzgojitelji, učitelji in zdravniki že dolgo vedo, da otroci, ki ne spijo dovolj, postanejo sitni, prepirljivi, jokavi in nagnjeni k izbruhom. Na otrokovo počutje in vedenje pa ne vpliva le količina spanca, ampak tudi reden urnik spanja.

Zakaj so otroci, ki v posteljo odhajajo ob nerednih urah, bolj nagnjeni k vedenjskim težavam? Ker nereden urnik ruši naravni, biološki telesni ritem, s tem pa spodkopava zorenje možganov in zmožnost uravnavanja vedenja.
sleeping_child_snoring_1600.jpg
Zvečer noče v posteljo
Reden urnik odhoda v posteljo otroku pomaga, da vzpostavi biološki ritem, zaradi katerega postane ob določeni uri zaspan in zato laže zdrsne v sen. To je razlog, zakaj ni modro pustiti, da otrok ostaja aktiven, dokler sam ne omahne v sen, kar se lahko zgodi ob osmih, devetih… ali enajstih zvečer, odvisno od tega, kako je preživel dan. Bolje je, če gre v posteljo ob redni uri, čeprav se mu še ne zapirajo oči, in se v postelji umirja ob poslušanju pravljice, listanju slikanic…, dokler ne zaspi. Ob tem ne pozabimo, da o lažje zaspal, če se je popoldan igral na prostem in bil pri tem fizično aktiven. Najbolje je, če oboje postan rutina – popoldanska igra zunaj in nato večerno umirjanje v postelji ob vedno isti uri. Tako se nauči postati zaspan.

sue_241_o_general.jpg
Počuti se slabo
Otrok, ki ne hodi v posteljo ob redni uri, je v pogonu, ko bi moral že počivati, kar telo in možgane spravi v stanje, primerljivo z jat-lagom pri odraslih. Odrasli, ki je zaradi leta z letalom zamenjal časovne pasove, se počuti slabo, utrujen je, da se mu kar vrti, odsoten je z mislimi, težko se zbere, siten je. Zvečer ne more zaspati, ali pa globoko zaspi popoldan in nato zato bedi ponoči. Dokler se znova ne vzpostavi njegov biološki ritem, se počuti slabo. Tako slabo se počuti otrok, ki nima rednega in zadostnega spanca. In kadar neredno spanje in posledično prekinjanje otrokovega biološkega ritma traja dolgo, vpliva na njegov zdrav razvoj in na njegovo sposobnost normalnega vsakdanjega funkcioniranja.
8_trastornos_del_sueno_en_los_ninos_y_algunos_consejos_para_prevenirlos_5d1e55316e0ed.jpg
Povezava med vedenjem in spanjem
Na srečo pa se s ponovno vzpostavitvijo rednega spanca oziroma rednega urnika otrokovo počutje naglo izboljša, s tem pa se tudi zmanjšajo njegovi izbruhi neprimernega vedenja. Otrok se umiri. Manj je hiperaktivnega vedenja, manj je sporov z vrstniki, manj je čustvene nestabilnosti. Lažje je z njim sodelovati, bolj se drži dogovorjenih pravil, večja je njegova toleranca, kadar mora na malo počakati, na primer, da bo obrok skuhan, on pa je lačen, da bo prišel na vrsto za gugalnico, da bo mlajši bratec izpustil njegovo igračo…
1544432036_595398_1544434680_noticia_normal.jpg

Reden urnik se ne vzpostavi takoj
Pri nekaterih otrocih zlahka vzpostavimo reden urnik odhoda v posteljo, pri drugih pa je to veliko teže. Otroci so pač različni. Kako zlahka bomo vzpostavili urnik, je odvisno tudi od otrokove starosti, saj je nereden večerni urnik najpogostejši pri triletnikih, ko ima težave z redno rutino spanja eden od petih otrok. Stanje se naslednja leta izboljšuje. Redna rutina večernega odhoda v posteljo postane očitna, ko otrok vstopi v šolo. Otrok, ki je šel prepozno spat in zato ni spal dovolj ur, je v šoli manj zbran, teže sledi pouku, manj je pripravljen sodelovati pri učnih urah, posledica pa je, da je njegov šolski uspeh slabši, kot bi lahko bil. Zato se je vredno potruditi z rutino rednega odhoda v posteljo. Pri šolarjih pa vztrajati, da rutino vzdržujejo.
getty_boy_sleeping_on_books_tired_large_daniel_grill_56a13ebe5f9b58b7d0bd6047.jpg

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.