Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Gremo na kahlico

Ko se malček bliža drugemu rojstnemu dnevu, okolica starše vedno pogosteje opominja, da je skrajni čas za privajanje na kahlico. To vam bodo povedale mama in tašča, soseda, prijateljica, ki ima že »suhega« otroka, morda pa vam bo namignila tudi vzgojiteljica v vrtcu. Če se privajanja na kahlico lotevate prvič, ker je to vaš prvi otrok, vas bo morda pričelo skrbeti. Kako naj bi se privajanja sploh lotili?

Otrok ima svoj urnik

Včasih se vam morda zdi, da se vaš otrok ne bo nikoli odvadil plenic. Do kahlice je povsem hladen, zdi se, da ga sploh ne zanima. Če pa mu jo malo bolj očitno ponujate, je noče videti. Vstaja z nje. Namesto da bi sedel pri miru in čakal, se hoče igrati. Ko pa vztrajate, da mora sedeti, beži s hlačkami na gležnjih. Ali pa sede na kahlico, nato pa na njej ne strpi niti minuto, kaj šele, da bi počakal, ali »kaj bo«. Naj vas potolažimo - zdrav otrok zagotovo nima plenice ob vstopu v šolo. Vsaj podnevi ne. Tudi vaš otrok se bo naučil uporabljati kahlico in bo na njej zadovoljen, morda pa bo trajalo malo več časa, da se je privadi. Pri privajanju na kahlico se splača biti potrpežljiv in uvideven. Zato, ker na silo ni mogoče ničesar doseči. Če pa bi otroka silili, boste zelo verjetno dosegli ravno nasproten učinek - otrok še dlje ne bo suh, kahlica in odvajanje pa lahko postaneta vir prepirov in otrokova travma.

Brez posmehovanja

V času privajanja je zelo pomembno, da ne dovolite, da bi se otroku kdo posmehoval ali dajal neprimerne pripombe. Nekateri odrasli otroka radi »spodbujajo« tako, da mu govorijo »Tako velik, pa še s plenico!« ali da deklici povedo, da je »...grda, ker ima v plenici debelo ritko«. Takšne pripombe so povsem neprimerne. Prav tako ni na mestu, da bi se otroku kdo posmehoval, kadar mu uide. Otrok mora biti za privajanje čustveno in telesno zrel - kdaj pa to je, je vaša ocena in ne ocena sorodnikov. Nekateri ljudje trdijo, da so deklice prej suhe kot dečki, vendar to ne drži. V resnici to, kdaj bo otrok začel uporabljati kahlico, ni odvisno od njegovega spola, ampak od njegove zrelosti in pripravljenosti za to, da se odpove pleničkam in se privadi na kahlico.

Dva načina

V načelu obstajata dva načina privajanja na kahlico:
Prvi način je mehek, brez jasnega prehoda. Otrok je v glavnem brez pleničke, ponoči in kadar se odpravljate ven ali na obisk, pa ima še vedno pleničko. 
Drugi način je radikalen - ko se odločimo in snamemo pleničko, je ne nataknemo nikoli več, pa čeprav bodo zaradi tega večkrat mokre hlačke, mokra pa bo morda tudi posteljnina in sedež v avtomobilu. Kateri način je boljši, ni mogoče reči, ker je to odvisno od vas in vašega otroka. 

V desetih dneh

Mnogi starši menijo, da je boljši radikalni način. Pravijo, da so otroka privadili na kahlico v desetih dneh. Po tem otrok ni več lulal niti ponoči, razen v izjemnih primerih, recimo, če je zbolel ali če je zaspal zgodaj, prej, preden je šel na stranišče, pa tudi, če je zvečer izjemno veliko pil... Radikalni način je v marsičem primernejši. Vendar je uspešen le, če je otrok resnično zrel zanj, če je telesno dovolj razvit in čustveno zrel, če je zdrav in če ga nič posebnega ne skrbi (recimo, prihod dojenčka, ločitev staršev, selitev, nova vzgojiteljica...). Pa še en pogoj je: da ste tudi vi umirjeni in brez skrbi. Kadar otroka privaja na kahlico oseba, ki je napeta, to nehote prenaša na otroka. Ne sme se vam tudi muditi, ker otrok ob vsakem sedenju na kahlici potrebuje precej časa.

Umirjeno in razumljivo

Kakor koli se boste privajanja že lotili, otroku najprej razložite, zakaj se kahlica sploh uporablja. Pri tem si lahko pomagate z otroškimi knjigami na to temo. Ne delajte pa prevelikega cirkusa. Dovolj je, če otroka vsakič, ko ga preoblačite, posadite še na kahlico, da se bo nanjo navadil. Pustite jo na vidnem mestu. Lahko pa nanjo položite tudi otrokovega medvedka. Pomembno je tudi, da za lulanje, kakanje in za telesni del, iz katerega prihajata voda in blato, izberete izraze, ki jih boste potem vsi v družini uporabljali - brez zadrege.

Kdaj je pravi čas?

Včasih so otroke privajali na kahlico čim prej in zgolj v poletnem času. Čeprav so vam starejše sorodnice morda svetovale, da tako naredite tudi vi, se lahko odločite drugače. Otroke so nekoč privajali čim prej zato, ker je bilo treba plenice prati, pogosto tudi na roke. Plenice za enkratno rabo in pralni stroji ta razlog izničujejo. Poleti so jih privajali zato, ker je resnično laže, če je otrok lahko brez hlačk, da lahko takoj sede na kahlico, ko začuti potrebo, da vidi, kako lula in kaka (otroci ne vedo, kaj pomeni »tisti« občutek in kaj se bo kmalu zgodilo) in zato, ker je v mrzlem vremenu kup težav, če otroku pošteno uide. 

Ena, dve, tri... gremo!

Kdaj pa naj bi torej začeli s privajanjem? Čeprav so nekateri otroci pripravljeni že pri 18. mesecih, je bolj smiselno začeti, ko je otrok star od dveh let do dveh let in pol. Pred letom in pol malčki sami od sebe ne začnejo nadzorovati odvajanja vode in blata, pred drugim letom starosti pa zelo redki dajo znak, da bi šli lulat ali kakat. Bo pa v tem času otrok že počasi začutil, kdaj bo odvajal in bo, kar je še bolj pomembno, tudi že lahko vodo ali blato za minuto ali dve zadržal tako, da bo stisnil mišice okoli sečnice oziroma zadnjika. Prav ta nadzor pa je pravzaprav ključen in omogoča privajanje na kahlico.

Otrok vodi igro


Ali otrok pokaže, da je pripravljen na privajanje? Da, pogosto. Očiten znak zrelosti je, da otrok na kakršen koli način pokaže, da ima polno pleničko in da ga to moti, da želi novo. Znak je tudi, da ima otrok daljši čas suhe pleničke, pa tudi, da se močno skoncentrira, ko kaka v pleničko in nato pove, da je plenička polna.

Najprej mala ali velika potreba?

Otroci običajno najprej nadzorujejo črevesje, nato pa še mehur, čeprav to ni pravilo. Kljub temu pa se lahko zgodi, da bo otrok že lulal v kahlico, kakati pa še ne bo hotel drugače kot v plenico.
Pri dveh letih se črevesje prazni ob precej rednih urah, kar je običajno le enkrat dnevno. Poleg tega pa od takrat, ko opazite, da se je začel napenjati (se skrivati pod mizo ali za kavč, se sam tiho igrati...) in bo torej kakal, pa do trenutka, ko se črevesje v resnici začne prazniti, mine kar nekaj časa. Ta čas zadostuje, da otroka brez panike posadimo na kahlico. Zato se otrok običajno prej nauči nadzorovati črevesje. Ker pa ob kakanju običajno tudi lula, bo kahlico slej ko prej začel povezovati tako z veliko kot z malo potrebo. Otroci pogosto za privajanje potrebujejo določen ritual. Nekateri ga »izumijo« sami. Recimo, da se za kakanje vedno skrijejo pod kuhinjsko mizo. Ko ga boste privajali, uporabite njegov lastni ritual. Kahlico mu pač prinesite pod kuhinjsko mizo namesto v kopalnico.

Mehek pristop

Po tej metodi se otrok na kahlico privaja postopoma, več tednov. Začnemo tako, da otroku kahlico najprej podarimo, razložimo, za kaj se uporablja in nanjo položimo otrokovo punčko ali medvedka. Nato pa mu namesto pleničk oblečemo hlačke in čakamo, da bo prosil za kahlico - ali da se bo polulal v hlačke. Na začetni stopnji je to nujno, ker sicer otrok verjetno sploh zmore povezati telesnega občutka tiščanja s posledico - lulanjem ali kakanjem. Na sprehodih in ponoči mu še vedno damo pleničko. Težava pri tej metodi je, da smo v svoji zahtevi do otroka preveč nejasni, s čimer otroka zmedemo. Če se odločite za ta pristop, bodite v izvajanju zelo dosledni: plenička zares le ponoči, in če gremo ven za dlje časa.

Koraki privajanja

Vsak dan ob enakem času otroku slecite pleničko in ga posadite na kahlico. Najbolje bo, če to storite zjutraj, po vsakem obroku, po opoldanskem spanju... skratka, kadar je verjetno, da ima otrok potrebo.
Ne vznemirjajte se, če otrok prehitro vstane s kahlice. Prinesite mu slikanico ali igračo, pogovarjajte se z njim. Bodite pripravljeni, da se v prvih nekaj dneh ne bo zgodilo prav nič, ali pa se bo zgodilo takoj za tem, ko bo otrok vstal s kahlice.
Vsakič, ko lula ali kaka v kahlico, ga pohvalite, a ne pretirano, da ne bo prazne kahlice občutil kot osebni poraz.
Po približno tednu ali dveh pojdite na poskusni izlet brez pleničke, s seboj pa vzemite kahlico. Tri tedne po začetku bo kahlica otroku že tako domača, da mu bo plenička potrebna le še med spanjem.

Radikalen pristop

Po tej metodi s privajanjem želimo opraviti v enem zamahu, da ne bi otroka zmedli z dvojnimi sporočili - pleničko ima, pleničke nima. Vedeti je treba, da ta metoda uspe le, če je otrok res povsem pripravljen na kahlico. Za izvedbo potrebujemo dovolj časa, od enega tedna do deset dni, ki ga bomo v celoti posvetili otrokovemu privajanju na kahlico. To pa pomeni, da moramo biti z otrokom ves dan, kot smo, na primer, med počitnicami. Metoda je še zlasti primerna za starejše malčke, po drugem rojstnem dnevu. Tudi pri tej metodi je pomembno, da smo dosledni. Preden začnemo s privajanjem, je pametno, da otroku pokažemo kahlico, mu dovolimo, da se z njo poigra, znati pa mora na njej tudi sedeti. Šele nato začnemo s koraki privajanja.

Koraki privajanja

Zagotovite si teden do deset dni časa in se v celoti posvetite svojemu malčku.
Otroku slecite pleničko in mu razložite, da bo od sedaj naprej tudi sam nosil hlačke, ko pa bo hotel lulati ali kakati, bo šel na kahlico.
Pomembno je, da ves čas dosledno nosi hlačke. Tudi ko gre na sprehod, mu ne dajte pleničke. Pred sprehodom ga posadite na kahlico, s seboj pa vzemite dovolj rezervnih oblačil. Čisto na začetku pa bo otrok pleničko res še potreboval čez noč.
Ne pričakujte uspeha kar takoj! Na začetku boste verjetno še dokaj pogosto preoblačili mokre hlačke in žabice. Pomembno je, da se tega zavedate in da »nesreče« za vas in otroka ne postanejo obremenjujoče.
Otroka za vsak uspeh pohvalite. Po enem tednu bo verjetno uspeh že velik. Nekatere otroke je kakanja strah, zato bodite spodbudni in pomirjujoči. Lahko se tudi zgodi, da bo ob privajanju otrok raje zadrževal blato, kot da bi kakal brez pleničke. To lahko privede tudi do težav z zaprtjem, ki traja dlje časa.
Idealno je, če lahko ves čas otroka na kahlico privaja ista oseba, a tudi če otrok hodi v vrtec, ni razloga, da bi moral biti tam v plenicah, saj ga lahko tudi vzgojiteljice dajejo na kahlico in ob »nesrečah« preoblečejo. Zanje to ne bo nič novega.
Naj vam ne bo težko priznati, da ni uspeha. Če otrok tudi po dveh tednih noče in noče na kahlico, uvajanje prekinite, ker še ni prišel pravi trenutek. Pač pa ponovno poskusite čez nekaj tednov.

Ponoči

Ko je otrok čez dan popolnoma suh, običajno ne mine dosti časa, ko plenička ni več potrebna niti ponoči. In kako boste vedeli, ali je že pravi čas? Če je njegova plenička več juter zapored suha, mu je zvečer ne dajte več. Seveda pa je smiselno, če še nekaj časa pod rjuho namestite podlogo, saj se vsem otrokom na začetku včasih še zgodi, da se ponoči polulajo. Plastična podloga je sicer koristna za jogi, za otroka pa ni udobna. Kaj pa, če bi jo namestili tako, da jogi ne bo moker, otrok pa je tudi ne bo čutil - pod pralnim jogi nad-vložkom?
Če pa vaš otrok še več mesecev po tem, ko je čez dan že suh, ponoči še vedno lula v pleničko, ne skrbite, saj mnogi otroci čez noč niso suhi še po dopolnjenem četrtem letu. Do vstopa v šolo bo težava izzvenela; če pa ne, poiščite pomoč pri svojem pediatru. Obstajajo pripomočki in uspešne metode za starejše otroke, ki imajo težavo z nočnim lulanjem.

Pazite na higieno!

Privajanje na kahlico je tudi čas, ko se otroka pričenja navajati na higieno. Otrok naj ve, da si po vsakem opravljanju potrebe obrišemo ritko, potegnemo vodo in umijemo roke. Pri tem naj sodeluje, čeprav mu boste v času, ko bo kakal v kahlico, pa še tudi kasneje,
brisali ritko vi. Kljub temu razdelite delo: otrok naj potegne vodo, ko stresete vsebino kahlice v stranišče, nato pa si vedno oba umijta roke.
Večina otrok si želi že zelo zgodaj sami brisati ritko. Naučite otroka, kako se to naredi, koliko papirja naj odtrga in kako naj ga zloži. Pri deklici pazite, da jo boste naučili pravilne smeri brisanja, to je, od spredaj nazaj, da si ne bi zanesla klic iz blata v nožnico. Otroku povejte, da je ritka čista, ko na papirju ni več sledi. Na začetku bo otrok porabil neizmerne količine papirja, ampak to je verjetno nujna vmesna faza... Pokažite otroku tudi, kako se dobro umije roke. Otroci imajo namreč navado, da si omočijo le prstke, dlani in vrhnje strani roke pa ostanejo kar suhe.

Pa še nekaj...

So otroci, ki kahlice sploh ne marajo. Če je tako pri vas, poskusite z nastavkom za stranišče. Morda pa se otrok počuti na njem bolj varno in bolj odraslo, bolj »normalno«? K stranišču z nastavkom za majhnega otroka prislonite pručko, da bo lahko sam zlezel na stranišče, nastavek pa mu mora biti vedno na voljo.
Otroke pogosto motijo tudi kahlice, ki so prenizke, ki pojejo ali žvižgajo, kadar otrok naredi lužico ali kupček in kahlice ter kahlice, ki so v podobi igrač - avtomobilčkov, konjičkov itd. Najbolje je, če je kahlica preproste barve in oblike in podobna zgolj sami sebi.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

 • Spori med igro

  Zakaj se otrok se med igro pogosto spre z odraslim soigralcem ali z drugim otrokom?

 • Ste sposobni starši?

  Pride čas, ko se nasmejani dojenček spremeni v malčka, ki ima svoje mnenje in je vsak dan bolj uporen...

 • Otrok grize

  Kaj storiti, ko malček ugrizne vas ali svojega vrstnika? Bi ga morali takoj odločno okregati ali je treba ravnati bolj razumevajoče?

 • Razumevajoči ali dosledno strogi?

  Če smo do otroka prestrogi, to za razvoj njegove osebnosti ni dobro. Ampak prav tako slabo je, če smo preveč popustlji...

 • Otrok se noče obleči

  Ko se vam zjutraj mudi v vrtec in službo, ni otrokovo večno upiranje oblačenju toplejših oblačil prav nič smešno.

 • Premagajte stiske uvajanja v vrtec

  Odhod v vrtec je prelomni dogodek za otroka, pa tudi za ostale člane družine. Pred otroka in družino postavlja nove izzive.

 • Otrokove nočne težave

  Se vam zdi, da vsi drugi otroci spijo dobro, vaš otrok pa ne? Morda pa spi v običajnih okvirih za otroke svoje starosti...

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.