Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Spori med igro

Recimo, da se otrok igra in želi, da se mu v igri pridružimo. Odrasli tedaj pač sedemo poleg njega in pričnemo premikati kocke. Zgraditi hočemo garažo za avtomobilčke. Toda otrok sploh ni zadovoljen s takšno igro, pa tudi ne z nobeno drugo, ki jo pričnemo. Ampak to še ni vse - otrok se zlahka spre s skoraj vsakim soigralcem, tudi z drugim otrokom. Kaj je pravzaprav narobe?

Odrasli v igri
Otrok ni zadovoljen z igro z nami, ker v njegovi igri nismo sprejeli prave vloge. Kakšna pa naj bi bila vloga odraslega v igri otroka? Odrasli smo kar mimogrede v poseganju v otrokovo igro preveč voditeljski. Ko otrok v igri išče kakšno rešitev, mu takoj ponudimo lastno rešitev in mu sploh ne damo možnosti za iskanje. Igra pa je pogosto prav to - raziskovanje možnosti in iskanje novih rešitev. Ali to pomeni, da naj odrasli sploh ne posežemo v otrokovo igro? Ko si zastavimo takšno vprašanje, v ozadju že čepi nekaj užaljenosti in občutka odrinjenosti. To še posebno dobro poznajo očetje, ki so pogosto popoldan »zadolženi« za nekaj igre z otrokom, kar vzamejo resno - potem pa sledi otrokovo odklanjanje, spor in morda še tihi očitek partnerke, da se oče noče niti malo poigrati s svojim potomcem. Pa v resnici sploh ne gre za to.

              Jezen je, ker mu  med igro prevzamete
       raziskovanja možnosti in iskanje novih rešitev.

jezen_fantek_pesti.jpg 
Sem nepotrpežljiv?
Seveda pa se je treba tudi vprašati, ali nismo bili v igri v resnici nepotrpežljivi, ali nismo morda stresali na otroka jezo, ker smo želeli ravno tedaj počivati, ali pa smo stresali na otroka slabo voljo zaradi težav, ki smo jih imeli v službi. Takšno samoizpraševanje ni nič slabega. Nasprotno, preko sebi zastavljenih vprašanj notranje dozorevamo, hkrati pa naši odnosi z otrokom postajajo bolj kvalitetni. 
Ampak vrnimo se k osnovni temi - kakšna je vloga odraslega v otrokovi igri. Osnovno izhodišče je, da do otrok ne bi smeli biti preveč zaščitniški in vsiljivi, da jim dopuščamo iskanje lastnih rešitev in lastne napake, hkrati pa smo jim na razpolago, kadar nas potrebujejo.

Kdaj posežemo?
Starši naj bi načeloma čim manj posegali v otroško igro, vendar pa je to včasih nujno. Tako vedno posežemo v igro, če postane za otroka nevarna, pa tudi, če otrok postane nasilen ali žaljiv. Prav tako posredujemo, kadar otrok začne uničevati predmete okoli sebe, svoje ali tuje igrače. Prav tako ne smemo dopustiti, da bi otrok grobo kršil dogovorjena pravila igre ali če bi v igri deloval izrazito moteče. Posredovanje v takšnih primerih naj bo mirno, toda odločno, brez kričanja in velikih besed, toda hkrati popolnoma jasno. Otrok, ki je razburjen, tako ali tako tedaj ne bo razumel, kaj mu govorimo. Pa tudi če bi razumel, povedanega ne bo upošteval, dokler ne bo spet dovolj pomirjen. Verjetneje je, da bo skušal udariti še odraslega. O dogodku se z otrokom pogovorimo, ko bo spet pomirjen. Skušajmo ga razumeti, hkrati pa mu jasno povejmo, kje so meje sprejemljivega vedenja.

 jezna_otroka_fantka_s_celom_skupaj.jpg
       Skušajmo ga razumeti, hkrati pa mu jasno povejmo,
                  kje so meje sprejemljivega vedenja.

Včasih posredujemo
Včasih pa je potrebno tudi bolj subtilno posredovanje. Recimo, ko negotov otrok skuša navezati stike z vrstniki ali če čutimo, da nas otrok resnično potrebuje. Toda to posredovanje moramo izpeljati z mnogo občutka za to, kako podpreti otroka in s še več občutka za to, kdaj podporo otroku spet umaknemo. Otroku lahko s pretirano podporo škodimo, prav tako kot mu škodimo, če njegove potrebe po podpori odraslega preprosto prezremo, ker se bojimo, da bi ga sicer »razvadili«.

Poseganje v spor med otroki
S tem ko odrasli posežemo v otroško igro, preusmerimo otrokovo pozornost na druge dejavnosti in spremenimo nezaželeno in moteče vedenje v družbeno sprejemljivejše. Tako je, na primer, kadar otrok v gostilni prične vleči za prte s sosednjih miz, pa mu to prepovemo in ga preusmerimo na kakšno drugo, sprejemljivo igro.

jezni_otroci_pulijo_igraco.jpg

Drugače pa je z našim posegom v otrokovo igro, kadar posegamo v reševanje spora, ki je nastal v igri med otroki. Do takih sporov pride med majhnimi otroki zelo pogosto. Preden bi kakorkoli posegli v spor med otroki, se moramo predvsem zelo dobro poučiti o ozadju spora, nato pa predvsem pomagati sprtim otrokom, da »sami« najdejo najbolj sprejemljivo rešitev. Ob tem otroke učimo nečesa zelo pomembnega, kar jim bo koristilo v otroštvu in v odrasli dobi - iskanja kompromisov, odpuščanja in mirnega reševanja sporov. Se sprašujete, ali je prav, da sploh posegate v otroške spore? Je in ni prav. Prav je, če otroci sami ne znajo rešiti spora ali če spor nevarno narašča in ni prav, če vsiljujete svojo pomoč, ko bi otroci morali že znati sami rešiti spor. V načelu pa velja - če otrok vidi, da mu starši ali kak drug odrasli ob oviri stojimo ob strani, se čuti varnega. To pa ne pomeni, da smo oviro zanj odstranili ali da smo ga potisnili čeznjo. Pomeni le, da mu stojimo ob strani.

                Skrbno ocenite, kdaj poseči v otroški spor. 

Nabiranje izkušenj
Vloga odraslega je predvsem, da majhnemu otroku priskrbi primerna sredstva, ki mu bodo igro omogočila, da mu damo na voljo ustrezen prostor in pa - dovolj časa, da bo njegova igra potekala nemoteno. Otrokovi igri nato sledimo čim bolj nevsiljivo. Skrbimo predvsem za to, da bo igra za otroka prijetna. Če se igra več otrok, naj vas ne skrbijo izbruhi sporov, ampak način, kako spore otroci rešijo. Reševanje sporov naj poteka z nenehnim medsebojnim usklajevanjem, prilagajanjem, iskanjem najboljših rešitev in s konstruktivnim reševanjem problemov. To je pač del igre! Toda za to otroci potrebujejo veliko izkušenj in mnogo časa, saj še mnogi odrasli niso zmožni tako zrelega reševanja sporov.

Pripravila: Maja Črepinšek

Save

Save

Preberite si še

 • Poškodbe otroških zob

  Ob poškodbi otrokovih zob je treba takoj k zobozdravniku, da ugotovi kakšna je poškodba in kako jo bo zdravil.

 • Ste sposobni starši?

  Pride čas, ko se nasmejani dojenček spremeni v malčka, ki ima svoje mnenje in je vsak dan bolj uporen...

 • Izpad trme v trgovini

  Kaj storiti, ko ima malček spet izpad trme in besnega joka? Naj čim bolj spregledamo njegovo vedenje ali naj mu pokažemo meje?

 • Razumevajoči ali dosledno strogi?

  Če smo do otroka prestrogi, to za razvoj njegove osebnosti ni dobro. Ampak prav tako slabo je, če smo preveč popustlji...

 • Otrok se laže

  Otrok se vam prvič zlaže. Bi mu morali strogo povedati, da tako ne gre, ali bi morali prve nedolžne laži preslišati?

 • Kaj jedo vaši otroci?

  Vse, kar jemo, učinkuje na naše telo tako zdaj kot kasneje v življenju. Otroci že zgodaj pridobijo dobre prehranske navade.

 • Telovadimo tiho v stanovanju

  Čeprav sosedje obožujejo mir, lahko tudi doma poskrbimo za otrokom tako potrebno gibanje in jim popestrimo deževne dni.

 • Otrok se noče obleči

  Ko se vam zjutraj mudi v vrtec in službo, ni otrokovo večno upiranje oblačenju toplejših oblačil prav nič smešno.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.