Jedilnik nosečnice

Piše: dr. Blaža Nahtigal, dipl. ing. živilske tehn.
Zdrava prehrana vpliva na naše zdravje in dobro počutje v vseh starostnih obdobjih. Dobro smo poučeni o tem, kaj, koliko in kdaj bi morali jesti, a dnevi hitijo mimo, neizpolnjene obljube in dobri sklepi pa ostajajo. Prehranske navade spremenimo običajno šele takrat, ko »jemo za dva«. Optimalna prehranjenost pred nosečnostjo in med njo je temelj za zdravo rast in razvoj našega otroka.
Razvoj v materinem telesu
Celice, tkiva in organi otroka, ki ga pričakujemo, se razvijajo po točno določenem zaporedju:
- kritično obdobje za razvoj srca je zgodnja nosečnost;
- ledvica se razvijejo v zadnjem trimestru nosečnosti;
- razvoj pljuč se konča, ko otrok dopolni dve leti ali celo kasneje, zelo pomemben pa je zadnji trimester nosečnosti;
- za razvoj otrokovih živčnih celic in možganov je kritično obdobje vse od začetka nosečnosti do drugega rojstnega dne.
Otrok se v boju za preživetje prilagodi dejanskemu stanju in porabi hranljive snovi, ki so mu na voljo. Posledice pomanjkanja se pokažejo kasneje. Podhranjenost matere vpliva tudi na nerojenega otroka. Rezultati raziskav po svetu kažejo, da imajo le-ti pogosteje težave z debelostjo, sladkorno boleznijo in boleznimi srca. Podhranjen plod usmeri vso razpoložljivo kri v možgane, seveda na račun organov v trebušni votlini. Jetra se ne razvijejo v celoti, ostanejo manjša in zato manj učinkovita pri uravnavanju holesterola. Omejena ponudba hranljivih snovi tudi povzroči, da se pri otroku razvije »varčen« metabolizem – takšen, ki izkoristi vsako kalorijo, ki je na voljo. Uravnotežena prehrana v prvem trimestru nosečnosti pozitivno vpliva na razvoj centrov v možganih, ki uravnavajo apetit. Hrana, ki jo zaužijemo, je najpomembnejši dejavnik, ki določa, kako se bo naš otrok razvijal.
Priporočljivo je...
Potrebe po energiji in hranljivih snoveh se spreminjajo, priporočila za dnevno uravnoteženo prehrano so naslednja:
Energija / kJ
|
Beljakovine / gram
|
Ogljikovi hidrati / gram
|
Maščobe / gram
|
|
Pred nosečnostjo
|
8400
|
100 – 125
|
200 – 250
|
67 – 89
|
1. trimester nosečnosti
|
9240
|
110 – 138
|
220 – 275
|
73 – 98
|
2. in 3. trimester nosečnosti
|
10500
|
125 – 156
|
250 – 312
|
83 – 111
|
dojenje
|
11340
|
135 – 169
|
270 – 338
|
90 – 120
|
- 20 – 25% dnevnih potreb po energiji pokrijejo beljakovine,
- 40 – 50% dnevnih potreb po energiji pokrijejo ogljikovi hidrati,
- 30 – 40% dnevnih potreb po energiji pokrijejo maščobe.
Jesti moramo večkrat na dan!
Obrok si privoščimo vsake tri ure. Nerojeni otrok potrebuje redno oskrbo z glukozo. Če izpustimo obrok, nivo krvnega sladkorja pade. Počutimo se slabo, prikrajšan je tudi otrok.
Da ohranimo stabilen nivo krvnega sladkorja, si kalorije čez dan enakomerno razporedimo:
- zajtrk: 15-20 %
- dopoldanska malica: 5-10 %
- kosilo: 30 %
- popoldanska malica: 5-10 %
- večerja: 30 %
- večerni prigrizek: 5-10 %
Pri vsakem obroku zaužijmo beljakovinsko živilo: mleko, sir, jogurt, meso, perutnino, ribe ali oreške. Izogibajmo se sladkim prigrizkom, raje si privoščimo sveže ali suho sadje, vendar ne na prazen želodec. Dietne vlaknine na jedilniku olajšajo prebavo in ohranijo stabilen nivo sladkorja v krvi. Najdemo jih v polnozrnatem kruhu, otrobih, sadju in zelenjavi.
Železo in folna kislina
Ko načrtujemo nosečnost, poskrbimo, da bo na jedilniku dovolj železa in folne kisline. Vsakodnevni jedilnik mora vsebovati:
- 6-8 porcij sadja in zelenjave,
- 3 porcije mleka ali mlečnih izdelkov,
- 4-6 porcij mesa ali ustreznih zamenjav,
- 6-8 porcij kruha in žitnih jedi,
- 2-3 porcije olja ali oreškov.
Negativno vpliva...
Dejavniki, ki negativno vplivajo na naš prehranski status, so: kajenje (potrebujemo več vitamina A, C, B12, folne kisline, kalija in cinka), uživanje alkohola (potrebujemo več vitamina A, D, folne kisline, tiamina, piridoksina, magnezija in cinka), fizična aktivnost (potrebujemo več riboflavina) in stres (potrebujemo več vitamina C). Pomemben je tudi oče! Prehrana, revna s cinkom ali vitaminom C, zmanjšuje plodnost.
Prehranski vodič
živilo
|
velikost porcije
|
pred nosečnostjo
|
št. porcij
1. trimester nosečnosti
|
št. porcij
2. in 3. trimester nosečnosti
|
mleko
|
2 - 2,5 dl mleka
jogurt
rezina sira (30g)
|
3
|
4
|
6
|
meso, ribe
kuhan fižol
|
30 gramov
1 skodelica
|
4 - 6
|
6
|
6
|
jajca
|
1 sveže
|
0 - 1
|
0 - 1
|
1
|
zelenjava
|
½ skodelice kuhane
1 skodelica sveže
|
3 – 4
|
4
|
4
|
sadje
|
1 svež sadež
½ skodelice svežega
|
3 – 4
|
4
|
4
|
kruh
žita in žitne jedi
testenine
riž, krompir
|
1 rezina (30 gramov)
¾ skodelice
½ skodelice kuhanih
½ skodelice kuhnega
|
6 – 8
|
8
|
8
|
maščobe, olja, oreški
|
1 jedilna žlica olja
30 gramov oreškov
|
2 - 3
|
4
|
5
|
Preberite si še
-
Zelišča v nosečnosti
Zelišča vplivajo na človekovo zdravje in počutje - psihično in fizično. Katera zelišča so varna tudi v nosečnosti?
-
Teža v nosečnosti
V prvih 20 tednih naj bi se zredili za okoli štiri kilograme, nato pa vsak teden pol kilograma.
-
Zanositi po preudarku
Kdaj opustiti kontracepcijo, zakaj opustiti škodljive razvade, kdaj in zakaj jemanje folne kisline... in kako ravnati, ko zanosite.
-
Urejena prebava v nosečnosti
V nosečnosti je zjemno pomembno je, da imate urejeno prebavo. Toda kako to doseči, še posebno, če je težava dolgotrajna?