Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Za popotnike z otroki

Če se odpravljate na potovanje ali na počitnice v daljne kraje skupaj z otroki, je dobro vedeti, katere bolezni so tam razširjene in proti čemu se morate cepiti. 

Kam po nasvet?
Ker so priporočljivo cepljenje in zdravila odvisni od vas, od vaše ali otrokove starosti, morebitnih alergij, predhodnih cepljenj, splošnega zdravstvenega stanja in tako dalje,  se je najbolje pred odhodom oglasiti v svoji območni Ambulanti za potnike, ker vam svetujejo osebno o priporočenih in zahtevanih cepljenjih na kraju vaših počitnic, o boleznih na področjih potovanja in kako ravnati, če se bolezen pojavi med potovanjem ali po njem. Za več informacij o Ambulanti za potnike kliknite tukaj.

Običajno gre za ustrezno zaščito z zdravili, recimo, pred malarijo in dogovorjena cepljenja: hepatitis A, hepatitis B, kombinirano cepivo hepatitis A+B, rumena mrzlica, tifus, meningokokni meningitis, tetanus, otroška paraliza, steklina in tako dalje. 

Otroci so bolj občutljivi
Še posebno pomembno je, da so pred potovanjem cepljeni vaši otroci. Otroci, še zlasti predšolski, so bolj občutljivi in dovzetni za bolezni, zato jih je treba cepiti proti več nalezljivim boleznim kot odrasle. Laže zbolijo, recimo, za potovalno drisko in malarijo. Pri otrocih nalezljive bolezni potekajo dlje in s hujšo klinično sliko kot pri odraslih, lahko pa se končajo tudi s smrtjo. 

Med potovanjem pa otroci pogosto zbolijo tudi za običajnimi nalezljivimi boleznimi, naprimer prehladom, angino in vnetjem ušes. Imetje s seboj na poti primerno zdravstveno zavarovanje, da boste lahko poiskali zdravniško pomoč. 

Priporočljivo je, da se vsaj mesec pred potovanjem z otrokom oglasite v ambulanti za potnike. Z zdravnikom se boste pogovorili o splošnih in specialnih tveganjih na potovanjih glede na starost in zdravstveno stanje otroka.

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.