Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Salzburg za vso družino

Salzburg slovi kot arhitekturni baročni dragulj, Mozartovo mesto, ki poleti vabi na glasbeni festival, pozimi pa na čarobni adventni sejem. Nudi pa še veliko več, kar prav vsakemu članu družine pričara nepozabno doživetje.

pogled_na_salzburg_iz_mirabell_mala_tourismus_salzburg_foto_reinhart_bryan.jpg
©Tourismus Salzburg, Foto Breitegger Günter

Mozart, ah Mozart!
Wolfgang Amadeus Mozart, najslavnejši sin Salzburga, v »najmanjšo prestolnico sveta« privabi ljubitelje glasbe, ki si lahko ogledajo Mozartovo rojstno hišo na Getreidegasse in Mozartovo družinsko hišo na trgu Makartplatz. Muzejski predmeti, razstavljeni v rojstni hiši, kjer je odraščal in se spoznaval z glasbo, pletejo posebno atmosfero. Tu sta njegova otroška violina in klavikord, na katerem je skladal Čarobno piščal, notni zapisi, družinski portreti, podobe prijateljev in podpornikov, drobni domači predmeti...

mozart_geburtshaus_mala_foto_tourismus_salzburg.jpg
mozart_wohnhaus_tourismus_salzburg.jpg
©Tourismus Salzburg
slika_druzine_stiftung_mozarteum_salzburg_festkonzert_300_geburtstag_leopold_mozart_mala_tourismus_salzburg.jpg
©Tourismus Salzburg, Stiftung Mozarteum Salzburg

Razkošnejša družinska hiša, kamor so se Mozartovi preselili leta 1773, pa hrani med drugim Mozartov pianino in slavni družinski portret, na katerem so upodobljeni Wolfgang Amadeus in njegova sestra Nannerl, nadarjena pianistka, ter oče Leopold in mati Maria Anna. Oče Leopold je bil zelo uspešen glasbenik, čeprav je sedaj znan predvsem kot sinov menedžer. Ob 300-letnici rojstva so se Leopoldu Mozartu v muzeju družinske hiše poklonili z razstavo, ki njegovo bogato osebnost in delo osvetljuje v vseh vlogah: glasbenika, skladatelja, priznanega pedagoga, razsvetljenca, prostozidarja, plesnega mojstra, ljubitelja gledališča... in tudi sinovega menedžerja z odličnimi povezavami po vsej Evropi. Razstava je odprta do 9. februarja 2020.

Čarobna piščal
Z najmlajšimi ljubitelji Mozarta si na terasnem vrtu Mozarteuma po obisku obeh muzejev vsekakor oglejte leseno vrtno utico s pogledom na vrtove palače Mirabell, v kateri je Wolfgang prelil v note pravljično Čarobno piščal, o čemer pripoveduje razstava v utici. V vrtovih Mirabell so snemali prizore v filmu Moje pesmi, moje sanje. Otroke bodo razveselili tamkajšnje igrišče Čarobna piščal, Vrt pritlikavcev in Zeleno gledališče, ki ga ustvarja živo zelenje. Baročni vrt z vodnimi elementi je najbolje dopolniti z ogledom Marmorne dvorane v dvorcu.

vrtovi_palace_mirabell_mala_tourismus_salzburg_foto_breitegger_g_nter.jpg
©Tourismus Salzburg, Foto Breitegger Günter
figur_im_zwergerlgarten_in_salzburg_11364_tourismus_salzburg.jpeg
©Tourismus Salzburg                                                                                                                                                                     ©Moj malček 
vrtna_uta_carobna_piscal_mala_foto_m_crepinsek.jpgzauberfloete_marionettentheater_mala_foto_tourismus_salzburg.jpg

Originalne Mozartove kroglice Fürst

Mozartovo ime je povezano tudi s čokoladnimi kroglicami. Najslastnejše so zavite v srebrni papir in narejene po originalnem receptu slaščičarskega mojstra Paula Fürsta iz leta 1890. Družinsko slaščičarsko dediščino sedaj nadaljuje njegov pra-pravnuk Martin Fürst. Originalne kroglice so na prodaj le v Salzburgu, kjer jih lahko kupite v štirih trgovinah Fürst, najbolj polno doživetje pa je, če si jih privoščite v Fürstovi kavarni in slaščičarni Cafe Fürst na Alter Marktu. Še vedno jih delajo ročno in na sveže, zanje pa uporabijo najboljše sestavine. V srcu vsake je marcipan s pistacijami, nato nugat, vse skupaj pa objemata dve čokoladni srajčki. Prava razmerja sestavin ustvarjajo harmonijo okusa, ki boža čute še med dolgim izzvenevanjem.

furst_martin_furst_mala_cafe_konditorei_f_rst.jpg
furst_prodajalna_mala.jpg
furst_sestavine_zudaten_matal_cafe_konditorei_f_rst.jpgfuurst_tri_kroglice_mala_foto_maja_crepinsek.JPG
©Cafe-Konditorei Fürst                                                                                                                                                  

Z vzpenjačo na trdnjavo Hohensalzburg

Od Alter Markta v bližini salzburške stolnice je le nekaj korakov do vzpenjače na trdnjavo, ki kraljuje nad mestom. Prvotna vzpenjača je delovala na vodni pogon. Domiselno tehnično rešitev prikazuje razstava ob vznožju vzpenjače, kjer se še vidi vodni izvir in veliko leseno vodno kolo. In namig – ko boste tam, pojdite za nosom v klet stare pekarne samostana Sv. Petra. Tam prodajajo najslastnejše sveže pecivo, spečeno v pečeh na drva.

Za otroke bo lepo doživetje dviganje nad mesto s sodobno trdnjavsko vzpenjačo, vso družino pa bo očaral pogled z vrha na baročne palače, ulice, cerkve, stolnico, reko in kapucinski samostan na drugi strani reke. V trdnjavi je več muzejev, ogledate pa si lahko tudi knežje prostore in dvorane, pa tudi grajsko kuhinjo. Otroci bodo najbolj navdušeni nad muzejem lesenih marionet Marionettenmuseum. V njem kraljujejo celotni prizori z lutkami iz predstave Moje pesmi – moje sanje, lutki Papagene in Papagena, prizor Mozarta na poti s kočijo in srednjeveški prizori, obiskovalce pa pozdravlja (interaktivni) gospodar gradu.

kapitelplatz_festung_balkenhohl_mala_tourismus_salzburg_foto_breitegger_g_nter.jpg                                                                                                   
marionettentheater_mala_foto_tourismus_salzburg.jpg
©Tourismus Salzburg, Foto Breitegger Günter        

Naravoslovno tehniški muzej Haus der Natur
V naravoslovno tehniškem muzeju Haus der Natur se že v pri vhodu sliši rjovenje dinozavrov, ki se celo premikajo. Dinozavre dopolnjujejo pravi fosili in razlaga geološkega razvoja Zemlje. Iz pritličja obiskovalci potujejo skozi muzejske prostore iz nadstropja v nadstropje navzgor skozi čas v sedanjost in nato naprej v prihodnost, na vesoljsko potovanje na nove svetove. Muzej s številnimi akvariji nudi dom morskim prebivalcem, tudi tistim, ki živijo v teminah oceanov, pisanim eksotičnim ribicam, koralam in školjkam. Vsi akvariji imajo stopnice in opazovalne police za otroke. Prav tako zanimivi so terariji s kačami, kuščarji, žuželkami tropskega gozda, ki z oglašanjem pričarajo pravo vzdušje.
Muzej prikazuje ekosisteme vseh kontinentov, od polarnih do puščavskih. Vitrine so prilagojene otrokom, marsikaj pa lahko tudi sami premaknejo, zavrtijo in odprejo. Ogledajo si lahko, kako v deblu spi družina polhov, kako v bobrišče priplava bober, kakšna je notranjost termitnjaka... Še odrasli osupnejo v nadstropju, ki govori o človekovem telesu, o tem, kako delujejo naši čuti, možgani, mišice..., saj interaktivne in inovativne predstavitve odpirajo povsem nov pogled na naše telo.
Med obiskovalci je zelo priljubljeno nadstropje z znanstvenim centrom »hands-on«, ki je urejeno kot igralnica za vse starosti, od najmanjših do najstnikov. V njem raziskujejo, gradijo, premikajo, opazujejo in spoznavajo znanstvene zakonitosti na več kot 80 interaktivnih postajah. Tu lahko s telesom začutijo Mozartovo glasbo, vstopijo v usta, poženejo turbine in ustvarijo elektriko, dvignejo lastno težo, zgradijo most, po katerem hodijo...

haus_der_natur_7_dinozavri.jpg
haus_der_natur_6_mala_haus_der_natur.jpg
potovanje_v_clovesko_telo_haus_der_natur.jpg
@Haus der natur
hdr_igralnica_mala_m_crepinsek.jpg
hdr_kuscar_mala_foto_m_crepinsek.jpg
   ©Moj malček

Muzej igrač Spielzeug Museum
V muzeju igrač v vitrinah sedijo očarljivi medvedki na pikniku, v miniaturnih kuhinjah se kuha kosilo, vlaki vozijo skozi pokrajine, rakete čakajo na izstrelitev, dirkalni avtomobilčki se prehitevajo, v pravljičnem nadstropju stojijo hišice Rdeče Kapice, Sneguljčice, Pepelke in drugih pravljičnih junakov, ravno prav velike za otroka. Stare igrače so na ogled v vitrinah, enakovrstne nove igrače pa obiskovalce vabijo k igri. Nudijo vse vrste igrač in iger, tudi plezala, tobogan, in igrače, ki spodbujajo drobne motorične spretnosti. Otroci se lahko igrajo sami, drug z drugim ali z odraslim. Za odrasle so v sobah pripravljeni udobni kavči in wi-fi.

 otroka_teceta_toy_museum_spielzeug_museum_15208_salzburg_museum.jpeg
otroci_tekajo_toy_museum_museum_15212_salzburg_museum.jpeg
@Salzburg Museum
puncka_s_skodelico_toy_museum_mala_toy_museum_hannelore_kirchner.jpg
©Toy Museum_Hannelore Kirchner

vitrina_toy_museum_mala.jpg
   ©Moj malček
Koristni namigi:

Muzej igrač in Naravoslovno tehniški muzej sta ideja, kam z otrokom, medtem ko si drugi člani družine ogledujejo bližnji muzej moderne umetnosti Museum der Moderne Salzburg.
  Vrtovi Mirabell nudijo oddih v baročnem parku z otroškim igriščem.
  Pivnica in restavracija Sternbrau ima velik vrt in igralnico.
  Restavracija Zum Eulenspiegel je magičen prostor za kosilo s pogledom na Mozartovo rojstno hišo.
  SalzburgCard - kartica za 24, 48 ali 72 ur - omogoča prost vstop v številne muzeje, brezplačen mestni promet in vzpenjačo. Izplača se že ob obisku dveh muzejev. Za otroke od 6 do 15 let je cena polovična.
  Privoščite si značilno salzburško sladico - rahle žličnike Salzburger Nockerl.

salzburger_nockerl_mala_tourismus_salzburg.jpg

Koristni naslovi:
www.salzburg.info
www.mozarteum.at
www.festung-salzburg.at
www.hausdernatur.at
www.spielzeugmuseum.at
www.sternbrau.com


Maja Črepinšek

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.