Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Kaj storiti, če najdete poškodovano divjo žival?

Kako pravilno postopamo v primeru, ko v naravi najdemo poškodovano žival, svetuje Dušan Klenovšek iz Javnega zavoda Kozjanski park.
mladici_lesne_sove_v_gnezdilnici_mala.JPG

Če gre za lovno divjad, potem obvestimo člane lovske družine. V primeru drugih, še posebno pri zavarovanih živali, pa ni primerno, da ji skušamo pomagati kar sami. Običajno ne moremo postaviti točne diagnoze, niti najbolj učinkovitega zdravljenja nismo vešči. Praviloma niti ne vemo, katera hrana je najbolj primerna. Tudi nimamo dovolj velikega prostora, ki bi omogočal gibanje in preprečeval stik s človekom.

mladica_lesne_sove_veckrat_zapustita_gnezdo_mala.JPGposkodovana_lesna_sova_ne_sodi_v_domaco_kletko_2_mala.JPG

Zato je verjetnost, da se poškodba ne bo pravilno zacelila in žival ne bo mogla več samostojno živeti v naravi velika. Prikrajšana je žival, lahko pa tudi mi, saj smo lahko kaznovani zaradi zadrževanja »divje« živali v ujetništvu.

mladici_male_uharice_na_veji_niso_zapusceni_mala.JPG

Kaj torej narediti ob najdbi poškodovane živali?

Če imamo primerno »kletko« (npr. tako za prevoz mačk in psov) ter je to varno za žival in nas, jo prestavimo v njo. Po možnosti jo fotografirajmo ter čimprej poiščimo kontakt Zavetišča na Muti (Glavni trg 7, telefon 02 876 12 85 ali 041 518 939). Praviloma pridejo po poškodovano žival, če pa imamo možnost, da del poti opravimo sami, bo žival toliko hitreje na varnem in v zanesljivi oskrbi.

mala_uharica_na_veji_ni_zapuscena_mala.JPG

Pri sovah je v spomladanskem času tudi verjetnost, da najdemo na videz izgubljenega mladiča – na tleh ali veji drevesa. Pa se nam zasmili in ga odnesemo domov. A to ni potrebno. Še puhasti sovji mladiči že zapustijo gnezdo in kot odlični plezalci lahko splezajo z drevesa in se nato povzpnejo na drugega.

poskodovana_lesna_sova_ne_sodi_v_domaco_kletko_mala.JPG

Brez skrbi – starša imata vse pod nadzorom. Mladič na veji je na varnem, tistega na tleh pa lahko le prestavimo na kakšno vejo. Da bo imel mir pred radovednim mačkom ali psom. Konec koncev bodo našo skrb sove poplačale v nočnem času. Stotine miši in voluharic vsako noč izgine v njihovih kljunih.

Dušan Klenovšek, Javni zavod Kozjanski park

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.