Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Čarobni advent v graščini Hellbrunn

Renesančna graščina Hellbrunn na robu Salzburga, ki jo krasijo razkošni vrtovi in park s številnimi fontanami, votlinami in z znamenitim vodnim gledališčem, se v predbožičnem času odene v pravljično adventno vzdušje, ki je še posebej prilagojeno družinam, tudi tistim z najmanjšimi otroki.

celotni_sejem_m.jpg
Za otroke se pravljični svet prične v otroški božični vasici med številnimi lesenimi hišicami palčkov, v katere lahko vstopijo le otroci, da si ogledajo notranjost, in skozi okna pomahajo staršem. Vsaka hišica je nekoliko drugačna, ker v njej živi drug palček. Med hišicami so ograde s puhastimi zajčki, volnatimi ovcami, oslički, pritlikavimi prašički, volnatimi prašički, goskami in drugo perutnino. Prirejene so tako, da otroci živali dobro vidijo, nekatere pa lahko tudi pobožajo.

otroski_bozicni_svet_01_mamice_z_vozicki_m.jpg
otroski_bozicni_svet_02_hisica_in_otrok_m.jpg

Živali čez leto domujejo v bližnjem živalskem vrtu Zoo Salzburg Hellbrunn in kdor bi jih želel spoznati še več, se lahko skozi grajski park napoti do pet minut oddaljenega živalskega vrta, v katerega je za obiskovalce adventega sejma vstop prost od ponedeljka do četrtka, sicer pa oboje omogoča ena vstopnica s simbolično ceno.

ovca_m.jpgzajec_m.jpg

Otroška božična dežela ima svojo železniško postajo, s katere božični vlakec otroke popelje na krožno vožnjo med smrečicami, izza katerih kukajo palčki in jeleni. Vasica ima tudi svojo pošto, kjer otroci lahko napišejo ali narišejo svoje božične želje in jih tam tudi oddajo. Vsak dan je na sporedu tudi lutkovna predstava in obisk čarovnika.

otroski_bozicni_svet_03_vlakec_m.jpg
otroski_bozicni_svet_05_otroci_pecejo_klobase_m.jpg
otroski_bozicni_svet_04_bozickova_posta_m.jpg
Otroško lakoto poleg dobrot s stojnic lahko potešijo tudi klobasice, ki si jih otroci sami spečejo na dolgi palici ob velikih odprtih ognjiščih. Tam se jim lahko pridružijo starši ob čaju, skodelici punča ali kuhanega vina. Nato se prileže še kaj sladkega. Bi morda otroci spekli lepo okrašene božične piškotke v družbi prikupnih palčic ali s pomočjo staršev v čisto pravi pekarni ob robu vasice? Ob dolgi mizi, kjer je že pripravljeno vse za peko piškotov, je vedno veselo, vrečico svojih piškotov pa otroci nato vzamejo s seboj. 
pecenje_piskotov_m.jpg
Prijetne božične vonjave piškotov izginejo v skrivnostni deželi krampusov, strašljivih rogatih parkljev, z značilnimi lesenimi maskami in v tradicionalnih ovčjih kožuhih. V naravni velikosti so razpostavljeni v spektakularno okolje: prvi na obiskovalce preži iz bližnjega drevesa, drugi leze iz vodnega kanala, tretji se nam po vodi približuje na splavu, četrti bo prijahal, peti se pelje na vozu… Starši z vozički se poti med po deželi parkljev izognejo, toda že malčki si jih ogledujejo z zanimanjem, v katerega se meša olajšanje ob spoznanju, da parklji niso »pravi«. Kdor pa bi jih rad spoznal pobliže, si lahko ogleda sprevod živih parkljev in prikaz izdelovanja lesene maske.

krampus_v_grmu_m.jpg
krampus_maja_m.jpg
Odrasle bodo povabile bogato obložene stojnice adventne tržnice, na kateri se širijo prijetne vonjave po medenjakih, cimetu in klinčkih. Nizajo se na dvorišču pred graščino in vzdolž grajske aleje. Ponujajo predvsem lokalne izdelke, domačo hrano, pijačo, obrtno narejena oblačila in obutev, božično okrasje in igrače. Vzdušje dopolnjuje božična glasba, ki jo ob določenih urah dopolnijo živi odrski nastopi zborov in tradicionalnih glasbenikov.
par_sedi.jpg
Glavna stavba graščine Hellbrunn v adventnem času ni odprta za oglede, odpirajo se le okna graščine, ki služijo kot velikanski adventni koledar. Odprte pa so spremljevalne stavbe graščine, vključno z graščinsko oranžerijo z božično okrašeno kavarno, v kateri obiskovalcem nudijo okrepčila.
sejemsko_vzdusje_m.jpg stojica_m.jpg
Ob mraku tržnica zažari v tisočerih drobnih lučkah. Odsevajo se v velikih rdečih kroglah, ki se zibljejo tudi na največjem med grajskimi drevesi, okrašenem s kar 300 kroglami. Grajski park obiskovalce sejma vabi še na bolj umirjeno, pa zato nič manj čarobno doživetje. Po parku se razlega umirjena božična glasba, sredi njega se v vodni gladini odseva božični angel, ki je z 8 metri verjetno največji v Srednji Evropi. Ob mraku ga osvetlijo barvne luči.

vodno_gledalisce_m.jpg
Posebni učinki vodnega gledališča z »vodnimi igrami« so v zimskem času izključeni, zato pa je celotno gledališče osvetljeno in okrašeno z drobnimi lučkami, ki je ozadje številnih fotografij navdušenih obiskovalcev.
In še namig: za ogled sejma potrebujete vsaj uro in pol, če pa bi obisk obogatili še z romantično vožnjo s kočijo in z obiskom živalskega vrta, boste z obiskom zapolnili dan.

Maja Črepinšek  
Foto: © Tourismus Salzburg  


www.hellbrunneradventzauber.at   
www.salzburg-zoo.at
 

Preberite si še

  • NIVEA adventni koledar

    Prikupna adventna hišica v kateri so lično zapakirani izbrani NIVEA izdelki in priročni pripomočki.

  • Barvanje snega

    Barvanje snega je ustvarjalna igra na prostem. Sneg je velikanski list papirja, otroke pa očara, ker po svoje preuredijo okolje. 

  • Kaj na praznični mizi je malčku nevarno?

    Kateri praznični hrani naj se otrok raje izogne, da ne boste iskali dežurnega pediatra? 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.