Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Otroški knjižni festival na Vodnikovi domačiji Šiška

Vsako leto pred začetkom poletnih počitnic na Vodnikovi domačiji Šiška pripravijo Otroški knjižni festival - celodnevno rajanje s knjigami. Starši si medtem lahko ogledajo ponudbo kakovostne literature za otroke, ki jo na sejmu v okviru festivala založniki ponujajo po ugodnih cenah. Sejem spremlja razgiban spremljevalni knjižni program. Na oder povabijo predstave, ki temeljijo na knjižnih predlogah, na obisk povabijo prepoznavne avtorje in avtorice, pripravijo razstavo in koncert za vso družino.

Kdaj? Sobota, 13. junij, od 10h do 20h.

Kje? Vodnikova domačijia Šiška
65411681_photo_539573_20170610_4_fp_xl.jpg
Otroške knjige na festivalu
Otroški knjižni festival je edini specializirani festival v Ljubljani, ki se osredotoča na predstavljanje literature za otroke. Knjige so odlične in pomembne spremljevalke v življenju otrok, širijo in hranijo otroško domišljijo ter spodbujajo spreminjanje besed v podobe. Nekatere knjige nas s svojimi podobami in vsebino spremljajo vse življenje. Zato je spodbujanje pristnega veselja do branja knjig, ki se razvija tako ob samostojnem vstopanju v svet knjig, kot ob skupnem branju z odraslimi, potrebno skrbno negovati. Veselje otrok, ko si sami izberejo knjigo, ki postane del njihove domače otroške knjižnice, je lepo opazovati. Knjige so vedno odlična družba, tudi med dolgimi poletnimi počitnicami.
feat_kids_read.jpg
Predstave in dogodki na festivalu
Kljub letošnjim okoliščinam upamo, da bomo preživeli en krasen Otroški knjižni festival. Obetajo se nam predstava Medved išče varuško, pa Meh Pižaminih pravljic, kjer bo Boštjan Gorenc-Pižama pripovedoval avtorske pravljice ob spremljavi violinista Srečka Meha, pa Ugankarska tekma za vso družino, ki jo pripravljamo s priznanimi domačimi pisci in piskami ugank in predstava Ljubo doma, ki je nastala po istoimenski knjigi Maše Ogrizek. Obiskala nas bo priljubljena avtorica Majda Koren, za zaključek pa bosta nastopila glasbena mojstra Janez Dovč in Boštjan Gombač.
Tudi galerija ne bo samevala, v njej bomo odprli razstavo izbranih knjižnih izdaj Pike Nogavičke, ki prihajajo z vseh koncev sveta, že vrsto let pa jih zbira Andrej Šter z MZZ.
spf_4293.jpg

PROGRAM VI. OTROŠKEGA KNJIŽNEGA FESTIVALA

10.00–19.00 Otroški knjižni sejem
Založniki se predstavljajo s svežim in izbranim naborom super knjig za otroke, male in velike. Poletje v družbi dobrih knjig je še lepše.

10.00–19.00 Razstava: Pika Nogavička po svetu
Na ogled bo del zbirke knjižnih izdaj Pike Nogavičke s celega sveta. Že vrsto let jih zbira ljubitelj zgodbe o najbolj zabavni deklici iz vile Čira Čara Andrej Šter, sicer vodja konzularnega oddelka na MZZ.
o_kultura_pika_1_hires_jpeg0_1024.jpg

10.00 Varuška za medvedke (3+, 20 min)
Medved išče varuško za svoje medvedke. Volk, vrana, lisica in zajček bi z veseljem pazili nanje. Pa bodo znali? Kdo zna zapeti pravo uspavanko za medvedke? Preprosta živalska ljudska pravljica, pospremljena z nežnimi uspavankami, je primerna tudi za najmlajše, ki šele vstopajo v svet zgodb.
Priredba, besedila uspavank in pripoved: Špela Frlic, avtorica glasbe, vokal in harfa: Zvezdana Novaković.

10.30 Delavnica izdelovanja živali iz papirja (3+, 35 min)
Ilustratorka Marija Prelog iz papirja izdeluje medvedke iz pravljice Varuška za medvedke. Pa tudi lisico, volka in zajčka. Prijave niso potrebne.

10.30 Vodstvo po razstavi knjižnih izdaj Pike Nogavičke (7+, 30 min)
Po razstavi knjižnih izdaj Pike Nogavičke s celega sveta bo vodil Andrej Šter. Pripovedoval bo o tem, kdaj in zakaj je začel zbirati Pike Nogavičke in kako so se knjige znašle v njegovi bogati zbirki.

11.00 Meh Pižaminih pravljic (4+, 30 min)
Boštjan Gorenc - Pižama, komik, prevajalec in pisatelj, ima namazan jezik. In to z vsemi žavbami! Zato se ob njegovem pripovedovanju cela dvorana glasno krohoče ali pa se prestrašeno stiska in kuka čez naslone sedežev. Nekoč se je neki očka med predstavo celo polulal od strahu!
Za vas pripravlja izbor avtorskih pravljic, ki jih bo napletal s pomočjo glasbenika Srečka Meha, mojstra violinskih strun in še marsičesa. S Pozabljivo kapico bomo babici nosili dobrote v gozd, vitez Vane se bo spoprijel s troglavim zmajem, mimo pa se bo prismukal še kak dobrodušen falot.

12.00 Ugankarska tekma (5+, 35 min)
Na zabavnem tekmovanju v reševanju ugank za vso družino se bo ekipa otrok pomerila proti ekipi odraslih. Predznanje ni potrebno, prijave tudi ne. Uganke bo zastavljal in prišepetaval odgovore Boštjan Napotnik - Napo.

15.30 Ljubo doma (4+, 25 min)
Ljubo doma je zbirka kratkih zgodb, ki jo je napisala pisateljica Maša Ogrizek. Sedemletna Pika in njen bratec Kraljevič se morata zaradi mamine nove službe s sončne Primorske preseliti v sivo Ljubljano. K sreči spoznata simpatično Sovico, s pomočjo katere udomačita mesto, novo stanovanje pa spremenita v dom.
Besedilo: Maša Ogrizek, ilustracije: Tanja Komadina, interpretacija: Miha Arh, animacija ilustracij in video: Miha Arh, Larisa Kazić.

17.00 Pisateljica na obisku: Majda Koren
Obiskala nas bo priljubljena otroška in mladinska pisateljica, ki s svojimi deli razveseljuje otroke in odrasle že več kot 30 let. Majda Koren si je izmislila priljubljeno Mici, pa Župco, Evo in Lojzo iz vesolja. Predstavila pa bo tudi čisto svež strip Kapo in Bundo, ki sta ga ustvarila skupaj z ilustratorjem Damijanom Stepančičem.

18.00 Koncert za vso družino: Dovč in Gombač
Harmonikar, skladatelj in fizik Janez Dovč ter multiinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač nas bosta skozi glasbe sveta in igranje na zanimiva glasbila popeljala na zvočno popotovanje.

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.