Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Porodna poškodba male medenice - simfizioliza

Vprašanje: Pri drugem porodu sem dobila poškodbo male medenice; simfiza se mi je namreč razširila za en centimeter. Zaradi omenjene poškodbe imam velike bolečine, zdravniki pa so mi predpisali tudi daljše obdobje strogega mirovanja, kar pa je ob dveh malčicah seveda nemogoče. Kasneje so mi na pomoč priskočili mož in starši, zato sem lahko mirovala. Zanima me, zakaj pride do tovrstne poškodbe? Koliko časa traja do popolnega okrevanja? Kakšne posledice lahko pusti tovrstna poškodba, če ne miruješ ves čas, ter kolikšna je možnost, da se poškodba ponovi in v kako hudi obliki?

Kaj je simfizioliza?

Povsem se strinjam z vami, da o poškodbi simfize ni dosti napisanega, zato bom na vaše pismo odgovoril širše. Strokovno tej poškodbi pravimo simfizioliza. Vsa zgodba pa se prične pri fizioloških (normalnih) spremembah v telesu nosečnice.
Gotovo ste opazili, da je vaša medenica drugačna od moževe (prepričan sem, da je to opazil tudi on), plitvejša in širša. Tako se je razvila pod vplivom ženskih spolnih hormonov v puberteti. Namen njene oblike pa ni (samo) v zapeljevanju močnejšega spola, ampak predvsem v zmožnosti rojevanja. Medenica je namreč koščen obroč, ki obdaja organe spodnjega dela trebuha in daje oporo hrbtenici, hkrati pa se v obeh kolčnih sklepih opira na nogi. Skozi njo so izpeljana izvodila črevesja, sečil in spolnih organov, pri ženski nožnice, skozi katero porod tudi poteka. Medenico samo sestavlja več kosti, ki so med seboj koščeno zraščene. Izjema je vezivna blazinica med obema sramnima kostema, leži pa tik pod sramnimi dlakami natančno na sredini telesa. Ta blazinica je pri moškem in pri nenoseči ženski široka le nekaj milimetrov in relativno čvrsta. Rečemo ji simfiza. 

Simfiza v nosečnosti

V nosečnosti se, predvsem v njeni drugi polovici, pod vplivom hormona progesterona, simfiza zmehča in odebeli. Sicer čvrst medenični obroč tako pridobi nekaj mobilnosti, ki je posebno pri porodu večjih plodov še kako dobrodošla, saj se sama medenica lažje prilagaja porodnemu mehanizmu. V tem je smisel te spremembe v nosečnosti.

Zakaj pride do poškodbe?

Seveda pa gre lahko tudi tu, kot vedno, kaj narobe. Občasno se zgodi, da se že v nosečnosti simfiza prekomerno odebeli in zmehča. To povzroča bolečine, v hudih primerih je lahko hoja onemogočena. V primerih težjih porodov, predvsem pri velikih plodovih, pa se simfiza prekomerno raztegne med samim porodom. Posledice so v obeh primerih enake. To je odgovor na vaše prvo vprašanje.

Koliko časa do popolnega okrevanja? 

Pomembno je, da se poškodba odkrije dovolj zgodaj in da se pravilno zdravi. Odvisno od resnosti poškodbe je to lahko le mirovanje, nošnja posebnega pasu ali celo ortopedski kirurški poseg. Odvisno od obsežnosti poškodbe lahko okrevanje traja od nekaj tednov do več mesecev.

Kakšne posledice lahko pusti poškodba?

Nepravilno zdravljenje ali nesodelovanje porodnice ima lahko za posledico kronično bolečino ali celo invalidnost, ki se kaže v oteženi hoji, ki je podobna hoji race po kopnem (racajoča hoja). V generaciji naših babic takšne invalidnosti niso bile redkost.

Kolikšna je možnost, da se poškodba ponovi in v kako hudi obliki?

Nemogoče je napovedati, kako se bo obnašala simfiza v naslednji nosečnosti, verjetnost, da se poškodba ponovi, celo v hujši obliki, pa je pri ženski, ki je težave s simfizo že imela, večja.
Menim pa, da to ni vzrok, da bi se za naslednjo nosečnost ne odločili.

asist. dr. sci. Leon Meglič, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.