Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Pes, nosečnica in novorojenček v stanovanju

Vprašanje: Sem bodoča mamica, noseča 12 tednov. Živimo v enosobnem stanovanju skupaj s psom pasme doga. Kljub rednemu čiščenju je v stanovanju veliko dlak, zato me zanima, če lahko kakorkoli škodi sobivanje novorojenčka in psa v tako majhnem stanovanju.

Mogoče težave so...

Odgovor bom prepustil kar vam samim. Še tako čist pes je lahko rezervoar številnih bolezni, ki se prenašajo tudi na ljudi, na otroke, ki se igrajo z njim, pa še posebej. Naj omenim le nekatere: salmoneloza (najpogostejša okužba, ki jo dobimo od živali, kaže pa se kot driska in bolečine v trebuhu), kampilobakterijoza (povzroča krvave driske v dobrih 30% pri otrocih, mlajših od dveh let), pasja trakulja in ehinokokna trakulja. Bolj eksotičnim boleznim se bom tokrat izognil. Pasja dlaka, ki ste jo že sami omenili, je lahko alergogena, posebno v zgodnjem otroštvu. In nenazadnje, pomembna je tudi osebnost vašega psa. Je navajen na čistočo? Je ubogljiv? Je popadljiv? Je ljubosumen? Znani so primeri, ko so prijazni psi, ki so bili do rojstva otroka v središču pozornosti (potem pa seveda ne več), iz ljubosumja napadli dojenčka. Zaupate svojemu psu? Na vsa ta vprašanja lahko odgovorite le vi.
Zavedam se, da je lahko pes pravi družinski član, ki ga ne moremo kar oddati. V primeru, da ga boste obdržali, svetujem veterinarski pregled, dehelmintizacijo (uničenje morebitnih parazitov), redna cepljenja, pravilno prehrano in ustrezne higijenske navade psa in vseh družinskih članov. Verjetnost prenosa bolezni bo tako minimalna. Predvsem pa, malo za šalo in malo zares – ne puščajte doge lačne.

asist. dr. sci. Leon Meglič, dr. med., spec. ginekolog in porodničar

Teme

  • 05.12.10@22:22:44
    Pri nas imamo tudi dogo in dve leti starega otroka....oba pa se zelo lepo ujemeta, vendar redna čistoča ter kontorola nad psom je nujnost, jaz ju po dveh letih ne pustim niti za sekundo sama...ker ima še vedno pes kosmata ušesa. Je pa res da nima nobenih alergij in je precej odporen...verjetno zaradi utrjevanja imunskega sistema že kot dojenčku.
    lp
    Vesel Mateja
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.