Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Diagnoza posteljice

Vprašanje: Kaj pomeni fokalen kronični vilitis, kaj je vzrok za nastanek kroničnega vnetja resic placente med nosečnostjo in kaj je Kleihauzer-Betke test?

Kaj se je zgodilo?

Postavljate tri kratka, skopa vprašanja, iz katerih je nemogoče razbrati, kakšne težave ste imeli v nosečnosti in kako se je ta nosečnost končala. Zato Vam na vprašanja ne morem celostno odgovoriti, vseeno pa upam, da vam bodo odgovori pomagali razkriti vsaj nekaj nejasnosti v zvezi z vašimi težavami.

Kronični fokalni vilitis

Kronični fokalni vilitis pomeni kronično vnetje resic posteljice, to je tistega dela, ki se vraste v maternično sluznico. Izraz fokalen pomeni, da je bilo ugotovljeno vnetje v posameznih žariščih oz. predelih tkivnega vzorca, ki ga pod mikroskopom pregleda strokovnjak za preiskavo tkiv. Torej gre za diagnozo, ki jo ginekolog ali porodničar dobi le na osnovi histološke preiskave posteljice, bodisi po splavu ali porodu.

Kronično vnetja resic

Vzroki za nastanek kroničnega vnetja resic v nosečnosti so različni. Lahko so posledica infekcij bakterijske ali virusne narave. Vnetje resic ugotovijo lahko tudi pri zaostali posteljici po porodu ali po splavu, kar ugotovijo iz histološke diagnoze tkiva, dobljenega pri kasnejšem čiščenju maternice.

Kleihauzer-Betkejev test

Kleihauzer-Betkejev test se opravlja v času nosečnosti ali po porodu za ugotovitev, ali so v materini krvi prisotni plodovi eritrociti, ki odkrivajo, da je prišlo do tako imenovane fetomaternalne krvavitve. Omenjena krvavitev nastopi bodisi v času nosečnosti, ob porodu ali splavu, pa tudi v primeru preiskav v času nosečnosti, kot je na primer amniocenteza ali ob horijonski biopsiji. Test uporabljajo v primeru inkompatibilnosti Rh skupine, krvne skupine ali določenih drugih inkompatibilnosti.

Barbara Rojnik, dr. med. specialist ginekolog

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.