Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Gilbertov sindrom in bruhanje žolča

Vprašanje: Stara sem 22 let in imam 12 mesečno hčerko. Sem nekadilka. Vsake toliko časa začnem brez vzroka bruhati žolč. Tako so mi pred štirimi leti odstranili žolčnik, v katerem je bil pesek. Gastroskopija je bila b.p. Po operaciji sem še en teden bruhala, s sondo pa se je stanje umirilo. Čez pet mesecev se je vse ponovilo, dali so mi infuzijo. Po koloskopiji so postavili diagnozo Gilbertov sindrom. 

Potem sem zanosila in vso nosečnost je bilo vse v redu in do poroda niti enkrat nisem bruhala. Med porodom pa sem nenadoma začela ponovno bruhati žolč. Bruhanje se je nadaljevalo tudi po porodu, še zlasti ko sem dojila in se je maternica krčila. Zaradi tega sem morala dojenje tudi opustiti. Pet dni po porodu so mi odstranili slepič, bruhanje pa se je umirilo šele po dveh tednih. To se je ponovilo še čez tri mesece, ko sem bila ponovno na infuziji in gastroskopiji. Ker niso ugotovili nič posebnega, so me poslali tudi k psihiatrinji, ki prav tako ni nič ugotovila. Vsi so samo omenjali Gilbertov sindrom. 

Zato me zanima, kaj sploh je to in ali lahko zboli tudi hčerka. Se mi pri naslednjem porodu lahko zgodba ponovi?

Kaj je Gilbertov sindrom

Gilbertov sindrom sodi med redkejša jetrna obolenja in se lahko tudi deduje. Večkrat vznikne v adolescenci ali pri mlajših odraslih. Pogosto se pojavi po preboleli virusni zlatenici. Bolnik že popolnoma okreva, persistira le blaga zlatenica. Nemalokrat diagnosticirajo Gilbertov sindrom med rutinskimi preiskavami jetrne funkcije. Ugotovijo zmerno povečane vrednosti bilirubina, ki ne privedejo vedno do zlatenice. Druge težave so predvsem slabost, pomanjkanje apetita in bolečine v zgornjem delu trebuha.
Kot vidite, je kopico težav, ki jih opisujete, težko pripisati klasičnemu Gilbertovemu sindromu. Zato ste opravili številne preiskave, s katerimi še ni bilo moč razvozlati vzroka vaših težav. Glede na trenutne simptome vas bo gastroenterolog še dodatno pregledal, vsekakor pa je težko napovedati, kaj se bo dogajalo v naslednji nosečnosti in ob porodu.

Barbara Rojnik, dr. med., specialistka ginekologije

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.