Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Blountova bolezen

Vprašanje: Sem mamica 20 mesečne hčerke. Ob rojstvu ni kazala nikakršnih znakov obolenj ali bolezni. Pričelo pa se je, ko se je pričela postavljati na nogice. Ob postavljanju na nogice je jokala, včasih celo vpila. 

Z njo sem šla k zdravnici, ki naju je poslala k otropedu. Ta je ugotovil Blountovo bolezen, ni pa še izključil metabolnega obolenja (Rachitis). 

Kaj to sploh je? Kaj ga povzroča in kako dolgo lahko traja zdravljenje. Naj omenim še, da ima za 6 tednov na obeh nogicah mavec.
Koleni na »0«
Novorojenčki in otroci do drugega leta starosti imajo pogosto obe koleni na »0« (varus). Tak varus je običajno simetričen in pogosto spontano izgine do drugega leta starosti. Blountova bolezen je motnja rastne cone v predelu kolena na golenici. Pred 18. mesecem (ali po nekaterih avtorjih tudi do 36 mesecev) starosti je zelo težko ločiti Blountonovo bolezen od fiziološke ukrivljenosti na »0«. Blountonova bolezen se redko popravi sama po sebi, zlasti če nastane pred 3. letom starosti.

Zdravljenje Blountove bolezni
Do 3. leta starosti lahko zdravimo na konzervativen način, tudi z mavci in opornico, učinek pa je vprašljiv, oziroma ni dokazan. Po 3. letu starosti prihaja v poštev tudi operativna terapija. Večina otrok z ukrivljenostjo na "0" ima torej fiziološko stanje, Blountonova bolezen pa je izjemno redka. Blountova bolezen ima šest stopenj, ki jih določimo na podlagi rentgenske slike.

Rahitis
Rahitis kot posledica pomanjkljivega vnosa vitamina D, oziroma neustrezne prehrane, je v današnjih časih izjemno redek. Najpogosteje je v današnjih časih rahitis posledica črevesnih bolezni, ali pa je dedna bolezen in povezana z okvaro ledvic. Pri rahitisu so prisotne številne deformacije, tako glave, zob, hrbtenice in tudi ekstremitet. Diagnoza rahitisa se postavi s pomočjo laboratorijskih preiskav, klinične in RTG slike.

Prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.