Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Cepljenje otrok proti gripi

Vprašanje: Rada bi vas vprašala za mnenje, ali se otroke cepi proti gripi. Je cepljenje otrok pametno in smiselno? Z možem sva se lani prvič cepila proti gripi; predvsem zato, ker sta najina starša že v letih in bolna. 

Do sedaj otrok še nikoli nisva cepila proti gripi, sedaj pa me je pričelo skrbeti, da bi otroka, ki se družita z mnogo vrstniki, okužila stare starše z gripo, ki bi lahko bila tudi usodna. 

Še posebno me skrbi, ker stari starši pogosto pazijo otroka, kadar sicer (še?) nista bolna, sta pa »sumljiva«. 


Cepimo po prvem letu starosti

Cepljenje otrok proti gripi je dovoljeno in priporočeno po prvem letu starosti. Vsekakor priporočamo cepljenje za otroke s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, sladkorno boleznijo in podobno. Ostalim priporočamo cepljenje zato, ker gripa otroka kar zdela in ga za dva tedna izloči iz vrtca in šole. Ni pa jim nevarna in izjemoma, za razliko od odraslih, dela zaplete s pljučnico in vnetjem ušes. Zato je odločitev pri nas prepuščena staršem, v ZDA pa jih zelo spodbujajo k cepljenju zaradi finančnega izpada staršev, ki otroke varujejo oz. se od njih lahko nalezejo. 

Zapleti in kontraindikacije
Zapletov pri otrocih vsa ta leta nisem opazila, saj je cepivo mrtvo. Kontraindicirano pa je pri alergiji na jajce, ker je cepivo narejeno na jajčni osnovi. Pri nas doma se vsako leto cepimo vsi, saj se jaz moram zaradi pogostega stika v službi, otroka tako ne manjkata v šoli, mama pa je tako stara in bolna, da bi bila gripa lahko zanjo smrtno nevarna. S cepljenji proti gripi začnemo septembra, se pa je pogosto potrebno v naprej naročiti.

Ajda Cimperman, dr. med., spec. pediatrije

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.