Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Poletje je, meni pa kar naprej uhaja

Sonja Ukmar, dr. med., spec. spl. med. iz centra ZdravjeVsem

Tudi vas poleti preveč(krat) tišči lulat? Je »psssss« ves čas na udaru, in preden greste iz morja, že petič spustite tiste tri kapljice, da vam ne bi bilo treba takoj na plažno stranišče, ki ni najbolj čisto?

O tem, kako pripraviti mehur na poletje, da bo čim manjkrat treba lulat, pa bomo vseeno popili dovolj tekočine (vsaj dva litra na dan), da bomo poleti uživali, ne pa trpeli zaradi vnetij »tam spodaj«, in da nam niti slučajno zvečer v koktajl oblekici po dveh kozarcih in navalu smeha ne bo ušlo… smo govorili s
Sonjo Ukmar, dr. med., spec. spl. med.
iz centra ZdravjeVsem.

Zakaj nas na morju, čeprav si nenehno preoblačimo kopalke, nenehno »tišči lulat«?
Poletje, vročina, čas potenja in kopanja ter drugih užitkov nam lahko zagrenijo težave z mehurjem. Morda premalo pijemo (popiti moramo vsaj 2 litra dnevno), se predolgo namakamo v (za nas) prehladni vodi, zadržujemo urin ali lulamo v vodo…

Kdo ima več težav s tem – ženske ali moški?
Težave so pogostejše pri ženskah, ker imamo kratko sečnico in »vse tri odprtine« skupaj.

Ali lahko težave preprečimo in kako?
Pomembno je, da dovolj pijemo, se po kopanju polulamo in oprhamo ter ne sedimo z mokrimi kopalkami na hladnih tleh. Tudi po spolnem odnosu je pomembno, da se polulamo in umijemo in tako odstranimo morebitne bakterije.

Ali lahko preveč takšnih prehladov vodi do inkontinence?
Za nastanek inkontinence ali nehotnega uhajanja urina so potrebni še drugi dejavniki (ohlapnost mišic medeničnega dna, leta, porodi, druge bolezni...). Nam pa pogosto uriniranje (na zalogo) lahko preide v navado, kar ni dobro, a k sreči to še ni inkontinenca.

Kako lahko zaupamo bazenom, da ne bomo dobili glivičnih ali drugih obolenj oz. kako naj se pred njimi zaščitimo?
Sterilnih bazenov nimamo kljub rednim kontrolam neoporečnosti vode. Morje je bolj zdravo! Bazen naj bo mesto za plavanje in ne za namakanje. Lahko pa preprečimo težave, če se oprhamo, polulamo in oblečemo suhe kopalke takoj, ko pridemo iz vode. Pomembno je, da veliko pijemo in lulamo ter tako spiramo mehur.

Ali glivična obolenja kaj pripomorejo k inkontinenci ali tu ni povezave?
Same glivične okužbe (candida albicans je najpogostejša) niso vzrok za inkontinenco. So pa sopojav pri težjih boleznih, imunsko kompromitiranih osebah, kjer je lahko prisotna tudi inkontinenca.

Kaj pa, če nam poleti, ko je naš mehur bolj razdražen kot po navadi, ob naporu ali kihanju ali kašljanju uide par kapljic? Je to znak za alarm oz. kaj naj naredimo?
Mehur je lahko bolj občutljiv zaradi različnih zunanjih dejavnikov (voda, mraz, premalo tekočine, različne okužbe …), kar lahko povzroči pogostejše uriniranje, vendar mora držati oz. ne puščati. Vsaka kapljica lahko že pomeni alarm, zato jo vzemimo resno.

Kako si lahko pomagamo, da preprečimo inkontinenco?
Inkontinenca ali nehotno uhajanje urina prizadene po podatkih urologov skoraj 30% žensk, ki so rodile, oz. 60 do 70% žensk po 65. letu starosti. Moški so tu v manjšini, v glavnem do inkontinence pride pri obolenjih ali stanjih po operaciji prostate. Pomembno je, da začnemo ukrepati zelo zgodaj, ob prvih kapljicah. Po porodu začnemo s Keglovimi vajami, pozneje tudi z drugimi oblikami zdravljenja.

Katere oblike zdravljena so najmanj invazivne in kako so videti?
Neinvazivne so vse oblike zdravljenja, ki ne posegajo v naše telo. Najpreprostejše so Keglove vaje, ki jih moramo izvajati pravilno in vztrajno. Na voljo so še elektromagnetna pulzirajoča terapija, pa stimulacija vaginalnih mišic, laserska terapija in na koncu operacija.

Kako točno deluje Pelvi center, ena od najnovejših neinvazivnih metod poleg Keglovih vaj?
Na posebnem QRS stolu, ki proizvaja pulzirajoče elektromagnetne impulze, sedimo oblečeni 25 minut. Tako se krepijo mišice medeničnega dna, ki zapirajo izhode iz vseh odprtin (mehur, nožnica in črevo). Ob dodani svetlobni in kisikovi terapiji se ne okrepijo le medenične mišice, temveč se regenerira in sprosti celo telo. Potrebnih je 16 ponovitev 2-krat oz. 3-krat tedensko. In za konec samo še to : vsaka kapljica je že alarm za ukrepanje, da iz kapljanja ne pride do curljanja.

Več informacij o nehotenem uhajanju urina in metodah zdravljenja njdete tukaj.

Pogovorjala se je: Petra Arula
Fotografije: Mateja Jordovič

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.