Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Ni varen vsak bidon ali steklenička!

Če vodo nosite s seboj v steklenički ali v bidonu, ni vseeno, iz kakšnega materiala je. Iz nekaterih lahko prehajajo zdravju nevarne snovi v tekočino, še posebno, če steklenička stoji na soncu ali na vročini, če vam večkrat pade na tla in je starejša kot eno leto. Kaj je najbolje?

Plastična embalaža od vode
Plastična embalaža od vode ni za ponovno uporabo! Večina plastenk z vodo je narejenih iz plastike z oznako #1 ali PET. Ponovna uporaba steklenic ni priporočljiva, saj se kljub temeljitemu izpiranju znotraj plastenke hitro ustvari biofilm - tanek sloj bakterij. Bakterije se ob daljši uporabi in če je že odprta steklenica z vodo na toplem, v vročem avtu ali v nahrbtniku, hitro namnožijo in omogočijo neželenim kemikalijam prehod iz plastike v tekočino.

bidon_na_kolesu_mala.jpg
Plastični bidon

Plastični bidoni so poceni in enostavni za uporabo in čiščenje. Vsakodnevno jih lahko peremo v pralnem stroju, enkrat mesečno pa jih temeljito sčistimo z detergentom in gobico, da odstranimo biofilm, ki se nabere na notranji strani. Plastičen bidon bi morali zavreči po enem letu uporabe, ker zaradi visoke temperature v pomivalnem stroju plastika dobi nevidne razpoke, v katerih se zadržujejo neželene snovi, ki se potem primešajo v tekočino. Plastenke ne izpostavljajte soncu in vročini (mikrovalovi in vretje). Test bidonov iz različnih vrst plastičnih mas, ki ne vsebujejo BPA, je pokazal, da je raba plastenk varna ob normalnih pogojih, če pa jih izpostavimo soncu (UV žarkom) in vročini, pričnejo prehajati v vodo zdravju nevarne snovi.

Aluminijasta steklenička ali bidon
Ob nakupu bidona bodite pozorni, ali kupujete aluminijastega ali iz nerjavnega jekla – z oznako "stainless steel", ker sta na pogled podobna. Če ni posebej specificirano, da gre za "stainless steel" in ima kovinski videz, je verjetno iz aluminija. Aluminij reagira s kislino, zato so aluminijasti bidoni v notranjosti večinoma prevlečeni z epoksi smolo, ki vsebuje bisfenol A. Ob padcu se ta plast hitro poškoduje. Če ste v bidon namesto vode nalili limonado ali čaj z limono, ki sta kisla, bo tekočina reagirala z aluminijem. Aluminijastim bidonom se zato raje izogibajte. V bidon ne nalivajte drugega kot vodo.

bidon_pitnik_mala.jpg

Steklenička iz nerjavnega jekla »stainless steel«
Bidoni iz nerjavnega jekla so odlična alternativa plastiki. Nerjavno jeklo ob dolgotrajnejšem stiku z vodo ne porjavi, niti ni prehoda nevarnih snovi v tekočino. Varni so za uporabo v pomivalnem stroju, iz njih pa z uporabo detergenta enostavno odstranimo biofilm. Slabe strani so, da se ob udarcu hitro deformira, da vanj ne smemo vlivati prevroče tekočine in da se v vročih dneh hitro segreje.

Steklena steklenička

Steklena steklenička ima minimalno interakcijo s tekočino v njej, enostavna je za čiščenje v pomivalnem stroju, biofilm pa v njej ne nastaja hitro. Z okoljskega stališča je dobra stran popolne reciklaže. Slaba stran pa je ozko grlo steklenice, zaradi katerega jo je teže oprati ročno, teža steklenice v nahrbrtniku in dejstvo, da steklo v nekaterih športnih objektih ne dovolijo (zaradi možnosti razbitja).

Kaj je najboljša izbira?

Izogibajte se plastičnim in aluminijastim bidonom. Izbirajte med nerjavnim jeklom »stainless steel« in steklom. Bidon pa vsaj enkrat mesečno temeljito operite z detergentom in krtačo, vsakodnevno pa v pomivalnem stroju. Pazite, da vam ne pade po tleh. Ker pa ima prav vsak bidon ali steklenička svoj ogljični odtis, je najboljša izbira voda iz pipe ali pitnika, ki je tudi najbolj sveža in hladna.

Vir: www.veskajjes.si

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.