Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Poskrbljeno za oba

V času pred in med nosečnostjo se povečajo potrebe po hranilih in energiji.

Materina prehrana je po podatkih medicinske stroke eden od ključnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na razvoj ploda oziroma še nerojenega otroka. Zdrava prehrana in zdrav življenjski slog sta pomembna že v času pred nosečnostjo, še bolj pa med nosečnostjo in v času dojenja. Ustrezna prehrana v prvih dveh letih otrokovega življenja pomembno vpliva na otrokovo zdravje skozi njegovo celo življenje, saj zmanjšuje tveganje za razvoj prekomerne telesne teže, diabetesa, alergij, povišanega krvnega tlaka, bolezni srca in ožilja in presnovnih bolezni, tako pri otroku kot kasneje pri odraslem človeku).

Raziskave kažejo pomanjkanje mikrohranil pri številnih nosečnicah
Čeprav velja splošno prepričanje, da pomanjkanje mikrohranil ni prisotno med nosečnicami razvitega sveta, raziskave govorijo drugače. Raziskava »Pregnant women in developed countries« je pokazala, da so vrednosti folatov, železa in vitamina D stalno pod nacionalnimi priporočili v večini držav, tudi evropskih. Skoraj polovica (46 %) slovenskih nosečnic, zajetih v raziskavo, je imela reven prehranski status. Kljub večletnemu ozaveščanju javnosti o pomembnosti folne kisline za nosečnice, jim le-te pogosto primanjkuje. Podobno je z železom in vitaminom D. Slednjega je primanjkovalo kar 55 odstotkom slovenskih nosečnic, vključenih v raziskavo.

Prehranske potrebe nosečnice se spreminjajo
V času pred in med nosečnostjo ter dojenjem se povečajo potrebe po hranilih in energiji, zato bi ženske v teh obdobjih morale v svojo prehrano vključiti čim več hranilno bogatih živil. Nosečnica ima v primerjavi z nenosečo žensko povečane potrebe po vitaminih A, B1, B2, B6, B12, folatih, niacinu, jodu, bakru, železu in magneziju. Nosečnost je zapleteno obdobje rasti, razvoja ter dozorevanja organov in organskih sistemov2. V materinem telesu se dogajajo hormonske spremembe, ki vplivajo na spremenjeno presnovo hranil, zato se potrebe po vitaminih, mineralih in mikrohranilih skozi nosečnost spreminjajo. Zgolj s prehrano jih je težko zagotavljati v optimalni količini.
Da bi nosečnica in njen otrok zagotovo dobila vsa potrebna hranila, je Bayer razvil linijo prehranskih dopolnil, posebej prilagojenih posameznim obdobjem nosečnosti.

Pred zanositvijo in prvo trimesečje
V prvih dvanajstih tednih, to je v embrionalnem obdobju, se formirajo vsi pomembni organi. Začne se razvoj možganov, hrbtenjače in srca. Nosečnica ima v tem obdobju povečane potrebe po folatih in drugih mikrohranilih.Ustrezna raven vseh hranil v prvem trimesečju je odločilna pri preprečevanju pojava nepravilnosti nevralne cevi in drugih prirojenih napak. Po priporočilih WHO naj bi ženska, ki načrtuje nosečnost, začela jemati 400 mcg folne kisline dva meseca pred zanositvijo. Temu v več kot polovici nosečnosti ni tako, saj so nenačrtovane. Nosečnice pri nenačrtovani nosečnosti običajno ugotovijo nosečnost šele v času, ko se nevralna cev že začne zapirati. V tem primeru je treba takoj začeti jemati višje odmerke folne kisline (800 mcg), da se hitreje doseže zaščitna koncentracija, ki v največji možni meri zmanjša tveganje za prirojene napake. Bodoča mamica si lahko pomaga z novim multivitaminskim pripravkom Elenatal, ki je posebej prilagojen obdobju prvih dvanajstih tednov nosečnosti in času načrtovanja nosečnosti. Vsebuje visok odmerek folne kisline in Metafolin - biološko aktivni folat, ki je pomemben pri delitvi celic in prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo. Dodaten vnos folne kisline zviša raven folatov pri materi, kar je pomembno, saj nizka raven folata predstavlja dejavnik tveganja okvare nevralne cevi pri razvijajočem se plodu. Železo ter vitamina B6 in B12 prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Železo ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina. Vitamin C, vitamina B6 in B12, baker in folat imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema. Cink vpliva na plodnost. Vitamin B6 ima vlogo pri uravnavanju delovanja hormonov. Jod je pomembna hranilna snov za ljudi. Čeprav ga potrebujemo zgolj v majhnih količinah, ima še pomembno vlogo pri nastajanju hormonov ščitnice in normalnem delovanju ščitnice.

elemama_dojencek.jpgDrugo in tretje trimesečje

Od 13. tedna nosečnosti dalje se pojavijo potrebe nosečnice po omega-3 maščobnih kislinah (DHK), saj se takrat začne razvoj možganov in oči. Za razvoj ploda, rast tkiv, celično diferenciacijo, imunski sistem in zdravje kosti imajo pomembno vlogo tudi železo, vitamini B6, B12, A,C,D in druga mikrohranila. Ker so prehranske potrebe nosečnice v tem obdobju drugačne kot v prvem trimesečju, je priporočeno, da po prvem trimesečju začne jemati multivitamin, ki je zasnovan za drugo obdobje nosečnosti. Multivitamin za nosečnice Elebaby ima posebno formulo, ki vsebuje skupaj 18 vitaminov in mineralov ter 200 mg omega-3 maščobne kisline (DHK). DHK je ena glavnih strukturnih maščob v človeških možganih in očeh. Čeprav se nosečnicam priporoča, da tedensko zaužijejo dva obroka rib, ki so naravni vir omega-3 maščobnih kislin, jih večina ne, saj se bojijo pristnosti težkih kovin v ribah17. Raziskava je pokazala, da je vnos omega-3maščobnih kislin prenizek tako pri nosečih kot tudi nenosečih Slovenkah. Poleg visoko kakovostnih omega-3 maščobnih kislin, vsebuje Elebaby tudi posebno obliko folne kisline, imenovano Metafolin. Zanjo je značilna izboljšana biološka uporabnost in posledično optimalen vpliv na razvoj materinega tkiva med nosečnostjo.

Po porodu
Tudi po porodu je pomembno, da mamica uživa zdravo in uravnoteženo prehrano. Le tako si bo opomogla in se lažje soočala z izzivi materinstva. V tem obdobju se zaradi dojenja dnevne potrebe po energiji in nekaterih mikrohranilih povečajo. Dojenje je za otroka in mamo pomembno, saj otroku zagotavlja optimalno hrano, hkrati pa ustvarja tesno vez med mamico in otrokom. Ker pa je kvaliteta materinega mleka odvisna od njene prehrane, je pomembno, da mama zaužije vse vitamine, minerale in mikrohranila, ki jih potrebuje. Ker je to težko doseči zgolj s prehrano, se mamicam svetuje jemanje prehranskega dopolnila, ki poskrbi za ustrezne vrednosti teh hranil. Prehransko dopolnilo Elemama je zasnovano prav za to obdobje, saj vsebuje nujno potrebne omega-3 maščobne kisline (DHK), ki preko materinega mleka pomagajo pri normalnem razvoju možganov in oči dojenčka. Novorojenčkov vid se po rojstvu razvija postopoma. V prvem letu se razvije do polne ostrine. Po rojstvu razvoj otrokovih možganov še ni zaključen. Vitamin D in kalcij pa sta potrebna za ohranjanje zdravih kosti in zob mame, kot tudi koristita dojenčku. Vitamini C, B6, B12, selen in cink igrajo pomembno vlogo pri imunskem sistemu mame in posredno dojenčka. Vitamini iz skupine B ter železo prispevajo k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti mamice, ki je zagotovo v zelo napornem obdobju svojega življenja, saj ni veliko dojenčkov, ki bi prespali celo noč.

Tistim bodočim in novopečenim mamicam, ki imajo težave z delovanjem ščitnice, pa se priporoča jemanje pripravka brez joda. Pri nas je tovrstno klinično preizkušeno OTC zdravilo Elevit, ki vsebuje visok odmerek koristne folne kisline, kar 800 mcg ter visoko koncentracijo železa.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočamo uživanje prehranskega dopolnila v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

Promocijsko sporočilo

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.