Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Otroci, ognjemet, rakete in petarde

Ognjemeti za praznike so nekaj posebnega, vendar škodijo zdravju in okolju, še posebno pa otrokom. Otrok ne bi smeli voditi na ogled ognjemeta zaradi hrupa in zaradi škodljivih delcev v zraku.
Poleg tega se ne zgodi redko, da kakšen »veseljak« odvrže petardo v gnečo ali izstreli še svoje rakete, ne da bi upošteval kakršnakoli pravila varnosti.

Urgentne službe po vsej Sloveniji vsako leto zabeležijo nesreče, ki obsegajo opekline, pa tudi amputacije prstov in poškodbe vida in sluha. Tem nesrečam bi se morali izogniti! Nekatera mesta, kot sta Bled in avstrijski Gradec (Graz) so se že odločila, da bo ognjemet nadomestila s prav tako lepim, a veliko manj škodljivim svetlobnim spektaklom.
ognjemet_ljubljana_ognjemet_luka_esenko.jpg
  Ognjemet v Ljubljani.
bled_zimska_pravljica_2_miro_zalokar.jpg

   Zimska pravljica na Bledu. Odločili so se za svetlobni spektakel. 
15935142_xl.jpg
   Spektakel vode in svetlobe v Gradcu /Graz, Avstrija

Čemu se izogniti z otrokom?
Ognjemet ozračje onesnaži z delci, ki lahko lebdijo v zraku več kot teden dni. Tudi ko se že posedejo, se ob suhem vremenu zaradi prometa in vetra spet vrnejo v ozračje, ko pa jih padavine sperejo iz ozračja in tal, onesnažijo površinske vode in podtalnico. Delci, manjši od enega mikrona in lahko prodrejo globoko v pljuča ter telo. Sprožijo lahko hujši astmatični napad, pri občutljivejših skupinah bolnikov, kot so denimo otroci, pa povzroči tudi smrt. Drobni delci, ki vsebujejo kovine, tudi pri sicer zdravih ljudeh lahko povzročijo vnetja dihal.

Domači ognjemeti in rakete so še bolj škodljivi kot tisti, ki so veliki, organizirani. Zato, ker so onesnaženemu zraku bolj izpostavljeni tisti, ki se zadržujejo v bližini ognjemetov, saj je koncentracija onesnaženosti zelo blizu tlom. Poleg tega neredko kakšna raketa eksplodira predčasno ali pa se izstreli in zaide med gledalce. Najmanjša poškodba so v takem primeru opekline, (pogosto pride tudi do vžiga bunde), pogoste so poškodbe vida in sluha, da o amputacijah prstov ne govorimo.

ognjemet_1_firework_displays_near_me_1.jpg
ognjemet_2_nye_fireworks_1.jpg

Ni se mogoče izogniti ognjemetu, raketam in petardam v soseščini? Potem se držite naslednjih osnovnih pravil:
● Otrok naj gleda dogajanje iz notranjosti hiše. To je zanj edino varno mesto.
● Če se podate ven, naj ostane ob vas, vi pa stojte na robu dogajanja. Otrok naj ne teka naokrog!● Na glavi naj ima naušnike ali slušalke, ki udušijo zvok.
● Oblečeno naj ima slabo gorljivo oblačilo. Bunda zagori takoj!
● Nikoli ne držite v eni roki otroka, medtem ko z drugo prižigate raketo ali petardo.

slusalke_baby_ear_muffs_for_noise_2.jpg

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.