Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Garje, gliste, toksoplazmoza...

Piše: Andreja Mohar Košir, dr. med.

Okužbe otrok z najrazličnejšimi zajedavci so dandanes še vedno pogoste, čeprav živimo v razvitem svetu, ki stremi k doseganju čim višjega higienskega standarda. Otroci velikokrat preslišijo higienska načela, ki jih posredujemo starši. Neumivanje rok lahko privede do okužb z različnimi zajedavci, ki jih vnesemo v telo z umazanimi rokami. Večina zajedavcev živi v zemlji, kamor odlagajo tudi svoja jajčeca. Otrok jih bo nehote vnesel v telo, ko bo jedel obrok, ne da bi si po končani igri v peskovniku temeljito umil roke. Jajčeca se nato v telesu razvijejo v odraslega zajedavca, ki povzroča težave, zaradi katerih je običajno potreben obisk pri zdravniku.

Notranji in zunanji zajedalci

Poznamo dve skupini zajedavcev – zunanje in notranje. Zunanji živijo na površini telesa, torej v koži ali na njej. Običajno se prenašajo s tesnim telesnim stikom ter preko oblačil; mednje sodijo naglavne uši in pršice, ki povzročajo garje. Notranji zajedavci pa so tisti, ki živijo v našem telesu in jih običajno vnesemo v telo bodisi z umazanimi rokami ali premalo umito oziroma neustrezno pripravljeno hrano: gliste, trakulje in povzročitelj toksoplazmoze.

Naglavne uši

Odrasle uši se naselijo v lasišču, kjer izležejo jajčeca (gnide), ki se trdno prilepijo na lasni koren. Iz jajčec se nato po 7 dneh izležejo uši, ki se prehranjujejo tako, da sesajo kri. Ob tem otroka lasišče močno srbi, še posebej, ko ima toplo glavo (npr. po telesni aktivnosti). Zajedavce uničimo s posebnim šamponom, ki ga kupimo v lekarni, nato pa lase prečešemo še z gostim glavnikom, da odstranimo tudi odmrla jajčeca. Uši in gnide so nadležne, vendar niso nevarne in jih lahko načeloma zlahka uničimo.

Garje

Gre za nadležno srbečico, ki jo povzroča drobna pršica Sarcoptes scabiei. Le-ta v koži vrta rove in vanje leže svoja jajčeca, kar nato opazimo kot srbeč izpuščaj, ki se značilno pojavlja povsod, kjer je koža topla in mehka (med prsti, okoli gležnjev, notranja stran stegen, pazduhe). Izpuščaj pravzaprav predstavljajo krastice, ki nastopajo vedno po dve skupaj v razmiku 1 cm. Gre namreč za vstopni in izstopni del rova. Srbenje je bolj izrazito ponoči, ko je koža v postelji toplejša. Potreben je obisk pri zdravniku, ki bo otroku in tudi družinskim članom predpisal sredstvo proti garjam.

Gliste

V človeškem telesu lahko živi veliko različnih vrst glist, vendar so razmere najugodnejše za gliste, ki jih imenujemo podančice. Podančice (lat. Enterobius vermicularis) so najpogostejši povzročitelj parazitske črevesne bolezni. Imajo videz belih nitastih črvičkov, dolžine 2-10 mm. V telo pridejo v obliki jajčec, in sicer preko kontaminiranih rok, posteljnine ali predmetov. Iz jajčec se v 2-4 tednih razvijejo odrasle gliste, ki nato ponoči ležejo jajčeca okrog gostiteljevega zadnjika. Ravno zato otroka ritka najbolj srbi ponoči, posredno ga zaradi tega muči nespečnost. Otrok je zaradi tega utrujen in razdražljiv, lahko izgubi apetit in posledično prične izgubljati tudi telesno težo. Če se otrok praska, si lahko z rokami jajčeca ponovno zanese v usta in življenjski krog podančice se nadaljuje. Ob sumu, da ima otrok v blatu gliste, je potrebno obiskati zdravnika, ki bo predpisal ustrezno zdravljenje. Ker se podančice zlahka prenašajo od enega družinskega člana na drugega, je potrebno sočasno zdravljenje vseh članov. Pri tem je zelo pomembna tudi osebna higiena (izpiranje zadnjika po iztrebljanju blata, čisto perilo in posteljnina, kratko postriženi nohti, pogosto umivanje rok).

Askarije

Nekoliko manj pogosta vrsta glist pri otrocih so askarije (lat. Ascaris lumbricoides), vendar je v higiensko slabih življenjskih razmerah verjetneje, da jih bo otrok dobil. Prenašajo se preko z zemljo kontaminiranih rok ali neustrezno oprano hrano. Ti zajedavci so dolgi 15-35 cm in so podobni deževnikom. Iz jajčec, ki jih nevede zaužijemo, se v črevesju razvije odrasla glista, ki jo lahko včasih opazimo v blatu. Črevesna okužba je največkrat asimptomatska, torej klinično tiha. Včasih pa otroci lahko tožijo, da jim je slabo, imajo slabši tek, občutijo bolečine v trebuhu, hujšajo in so razdražljivi. Tako kot za vse druge vrste glist, tudi tukaj veljajo preventivni higienski ukrepi (kratki nohti, umivanje rok). Ravno tako je potrebno zdravljenje z zdravili.

Toxocara

Toxocara so gliste, ki živijo v prebavilih mačk in psov. Jajčeca pridejo v zemljo z živalskimi iztrebki, otrok pa jih nato posredno zaužije preko umazanih rok. V črevesu se iz jajčec izležejo ličinke, ki prevrtajo črevesno steno in po krvnem obtoku tako pridejo v pljuča in druge organe. Ob tem se pojavijo splošni simptomi, kot npr. vročina, izpuščaj, povečane bezgavke, pa tudi simptomi, ki kažejo na vpletenost drugih organov, npr. kašelj, bolečina v trebuhu, slab vid, bolečina v očesu. Toksokariaza običajno ni nevarna, vendar pa je treba biti previden, saj lahko ličinke zaidejo v oči in v skrajnem primeru povzročijo slepoto. Zato je potrebno hišnim ljubljenčkom redno odstranjevati gliste ter otroka naučiti, da si bo umil roke vsakič, ko se bo dotikal živali.

Toksoplazmoza v nosečnosti

Gre za okužbo z znotrajceličnim zajedavcem, ki se imenuje Toxoplasma gondii. Za to okužbo je značilno, da je lahko prirojena (prisotna že ob rojstvu otroka) ali pridobljena (se pojavi kadarkoli kasneje v življenju).
Predvsem je potrebno biti previden, da ne zboli ženska v času nosečnosti, saj obstaja v tem primeru veliko tveganje za plod. Stopnja okvare ploda je tem večja, čim bolj zgodnja je nosečnost. Okužbi v času nosečnosti lahko sledi splav, prezgodnji porod, mrtvorojeni plod ali pa ima novorojenec različne klinične znake in simptome okužbe – v tem primeru govorimo o prirojeni okužbi. Prirojena toksoplazmoza se kaže kot vročina, vodenoglavost, zlatenica, krči, slepota, škiljenje, motnje sluha, izpuščaj, prizadetost organov. Tveganje za okužbo ploda je odvisno od meseca nosečnosti, ko se mati okuži, in sicer tveganje narašča proti koncu nosečnosti. Raziskave kažejo, da je pri nas prekuženost žensk v rodni dobi 50-60 %. To pomeni, da so se te ženske okužile že v otroštvu in tako ni nevarnosti, da bi v nosečnosti prišlo do prve okužbe in s tem do okvare ploda. Seronegativne nosečnice se morajo v času nosečnosti izogibati stiku z mačkami.

Toksoplazmoza  v otroštvu

O pridobljeni okužbi govorimo, kadar se okužimo kasneje v življenju, najpogosteje v otroštvu. Pridobljena okužba poteka v večini primerov neopazno, brez simptomov in popolnoma brez kakršnihkoli posledic za otroka. Redko pa lahko poteka kot vročinsko stanje s povečanimi bezgavkami ali kot vnetje možganov, pljuč oziroma srca. Otrok se lahko okuži preko umazanih rok ali hrane, onesnažene z mačjimi iztrebki, ki vsebujejo t.i. oociste (ena izmed oblik zajedavca) ali pa z zaužitjem mesa, ki vsebuje tkivne ciste in ni dovolj kuhano ali pečeno. Za preprečevanje okužbe so potrebni splošni higienski ukrepi in ustrezna priprava jedi (toplotna obdelava, umivanje sadja in zelenjave, muham preprečujemo dostop do jedi). Zdravljenje ni potrebno, razen če so prizadeti življenjsko pomembni organi ali če so simptomi zelo hudi in dolgotrajni.

Vseeno pojdimo v peskovnik!

Kljub temu, da v peskovnikih, zemlji ali hrani na naše nadebudneže preži toliko različnih zajedavcev, je nesmiselno in celo škodljivo, da bi jim omejevali igranje zunaj na prostem. Smiselno pa jih je spodbujati k navajanju na ustrezno higieno nasploh in predvsem pred obroki (umivanje rok, umivanje sadja) ter s tem preprečevati možnost okužbe. Sicer pa je večina okužb z zajedavci nenevarnih in jih običajno z zdravili brez težav odstranimo.

Preberite si še

  • Uši in podančice

    Z ušmi in podančicami se pogosto okužijo otroci, ki se zadržujejo v večjih skupinah in v natrpanih prostorih. Kaj storiti, če jih opazite?

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.